foto: Rojs Maizītis
"Deviņvīru" tests: vai tiešām visi sērkociņi deg vienādi? - Pavisam, nē!
Vīru pasaule
2023. gada 4. marts, 06:38

"Deviņvīru" tests: vai tiešām visi sērkociņi deg vienādi? - Pavisam, nē!

Sandris Metuzāls

Jauns.lv

Šis ir visu laiku lētākais "Deviņvīru" tests, jo tā budžets iekļāvās vienā eiro. Smieklīgi lēti, ja ņem vērā, ka šoreiz mūsu uzmanības lokā nonāca manta, kas ļauj iegūt vienu no cilvēku izdzīvošanai pašām nepieciešamākajām lietām – uguni. Piķis un zēvele – šis ir lielais sērkociņu tests!

Vai tiešām visi sērkociņi, lai arī iesaiņoti atšķirīga izskata kārbiņās, ir vienādi? Varbūt tomēr dažus ir vieglāk uzraut, bet citi deg ilgāk? Sākot izmēģinājumus, mums uz šiem visiem jautājumiem nebija atbilžu. Taču testa beigās mēs jau zinājām – nē, visi sērkociņi nav vienādi!

foto: Rojs Maizītis

Testa dalībniekus mēs vērtējām pēc vairākiem kritērijiem. Pirmais: cik glīti ir noformēta sērkociņu kārbiņa, jo nevienam taču negribas kabatā nēsāt vai uz kamīna plaukta turēt neglītu kastīti. Otrais: vai tiešām sērkociņu var aizdegt ar pirmo mēģinājumu. Lai novērstu iespējamo neobjektivitāti, no katras kārbiņas ņēmām piecus sērkociņus un mēģinājām uzšķilt ar vienu piegājienu. Vēlamais rezultāts ir 5 no 5, viss pārējais jau ļauj uz sērkociņiem skatīties ar aizdomām. Trešais: cik ilgi deg sērkociņš. Te viss vienkārši: aizdegto sērkociņu turam pirkstos, līdz uguns tiem maksimāli pietuvojusies, un hronometrā skaitām sekundes. Un, saliekot visus šos parametrus kopā, iegūstam galīgo vērtējumu piecu zvaigžņu skalā.

"Narvesen"

foto: Rojs Maizītis

***

Ražoti: Indijā

Skaits iepakojumā: 40 +/-2

Aizdegšanas efektivitāte: 4/5

Degšanas ilgums: 18 sek.

Kastītes tumšzilais noformējums ir skandināviski vēsi atturīgs un gaumīgs. Nekā lieka, tikai tirdzniecības tīkla nosaukums. Kārbiņas otrā pusē latviešu un lietuviešu valodā īsa instrukcija sērkociņu aizdegšanai – uzraut virzienā no sevis! –, importētāja rekvizīti un aicinājums glabāt sausā vietā.

No pieciem piešķīlieniem vienā sērkociņš neaizdegās. Toties vidējais degšanas ilgums bija diezgan labs – 18 sekundes. Kopējais iespaids varbūt arī nav izcils, taču saimniecībā noderēs un krāsni aizkurt varēs.

"Aibe"

foto: Rojs Maizītis

**

Ražoti: nav norādīts

Skaits iepakojumā: 40 +/-2

Aizdegšanas efektivitāte: 5/5

Degšanas ilgums: 12 sek.

Uzreiz jāteic, ka kārbiņas noformējums mums nepatika, jo pārāk uzstājīgi tajā reklamēta kaut kāda atlaižu karte, bet paša tirgotāja nosaukums aizbīdīts kaut kur sānos, turklāt attēlota vēl kaut kāda puzles detaļa. Pārāk filozofiski.

Ar aizdegšanu nebija nekādu problēmu, un visi pieci sērkociņi aizdegās ideāli. Sliktāk ir ar degšanas ilgumu – tikai 12 sekundes, turklāt degšanas laikā sērkociņam ir tendence nodzist, tādēļ ar to nākas apieties ļoti uzmanīgi. Mežā ugunskuru aizdegt ar šiem sērkociņiem varētu būt ķēpīgi.

"Optima līnija"

foto: Rojs Maizītis

*

Ražoti: Ukrainā

Skaits iepakojumā: 38

Aizdegšanas efektivitāte: 3/5

Degšanas ilgums: 12 sek.

"Optima līnijas" produkti ir no ekonomiskās klases plauktiem, ko šajā gadījumā redzam sērkociņu skaitā – citi tirgotāji sola plus/mīnus 40 sērkociņu, bet te ir 38 un punkts! Kārbiņas noformējums diezgan askētisks un nepārprotams – te iekšā ir sērkociņi.

Ražoti tie Ukrainā, kas izraisīja saprotamu interesi: krievu tankus dedzināt ukraiņi iemanījušies labi, taču kā būs ar sērkociņiem? Izrādās, sliktāk nekā ar tankiem, jo no pieciem mēģinājumiem vienā sērkociņš neaizdegās, bet vēl vienā salūza. Arī degšanas ilgums diezgan pieticīgs – tikai 12 sekundes.

"Vengo"

foto: Rojs Maizītis

*

Ražoti: Krievijā

Skaits iepakojumā: 40

Aizdegšanas efektivitāte: 5/5

Degšanas ilgums: 17 sek.

Neglītākā kārbiņa no visām: diezgan mīksta, uzraksti otrā pusē, lai arī latviešu, igauņu un lietuviešu valodā, taču slikti salasāmi. Nav arī skaidrs, par ko priecājas uz kastītes uzzīmētais gailis, stāvot uz degoša sērkociņa. Par to, ka tūlīt uzcepsies? Nekādas simpātijas neizraisa arī ražotājvalsts, droši vien šie ir sērkociņi vēl no pirmskara krājumiem.

Aizdegās gan visi pieci sērkociņi, taču ar diezgan biedējošu švirkstienu, kas liek sabīties – vai tikai daļa degošā sēra nav ielidojusi kaut kur aizkaros. Mitrums, kas izdalās degšanas laikā, liecina, ka laikam sērkociņi darināti no kārtīgi neizžāvēta materiāla, tādēļ nav brīnums, ka reizēm degot izrāda tendenci nodzist. Degšanas ilgums samērā labs, tomēr kopumā mūs tas viss nepārliecināja.

"Rimi"

foto: Rojs Maizītis

****

Ražoti: Indijā

Skaits iepakojumā: 40

Aizdegšanas efektivitāte: 5/5

Degšanas ilgums: 14 sek.

Izrādās, Indija ir sērkociņu ražošanas lielvalsts, jo mūsu testā šie ir jau otrie indiešu sērkociņi aiz "Narvesen" izplatītajiem. Abiem ir daudz kopīga. Gan kārbiņas atturīgi glītais noformējums ar izplatītāja nosaukumu uz vienkrāsaina – "Rimi" gadījumā sarkana – fona, gan arī aizdegšanas efektivitāte, kas "Rimi" sērkociņiem gan bija mazliet labāka.

Toties dega "Rimi" sērkociņi mazliet ātrāk. Varbūt labāk izžāvēti, ej nu sazini. Īsi sakot, uzticami sērkociņi, uz kuriem var paļauties gan mājās, gan brīvā dabā. Tikai pirkstus neapsviliniet!

"Vilipsons"

foto: Rojs Maizītis

****

Ražoti: nav norādīts

Skaits iepakojumā: nav norādīts, varbūt 20

Aizdegšanas efektivitāte: 5/5

Degšanas ilgums: 19 sek.

Savulaik mākslinieks Vilipsons, kuru "Deviņvīri" intervēja kādā no iepriekšējiem numuriem, saviem draugiem un atbalstītājiem par prieku bija pasūtījis suvenīrsērkociņus ar kādu no saviem mākslas darbiem uz kārbiņas. Pateicoties šai bildei, Vilipsona sērkociņi dizaina ziņā ir pārliecinoši labākie šajā testā.

Žēl tikai, ka to ir uz pusi mazāk nekā veikalos nopērkamajās kārbiņās, taču neviens jau nav perfekts. Aizdegas tie nevainojami, arī deg diezgan ilgi. Vienīgais mazās kārbiņas trūkums ir ļoti šaurā zēveles loksnīte sānos, kas rada grūtības uzraujot un arī bažas, ka pēdējiem sērkociņiem zēveles vairs nepietiks. Vilipson, pasūti vēl sērkociņus!

Viesnīcas sērkociņi

foto: Rojs Maizītis

**

Ražoti: nav norādīts

Skaits iepakojumā: nav norādīts, varētu būt 20

Aizdegšanas efektivitāte: 3/5

Degšanas ilgums: 15 sek.

Agrāk viesnīcu bāros bieži vien varēja dabūt sērkociņus, kas bija domāti smēķējošajiem viesiem. Tagad tie kļuvuši par retumu, taču šur tur vēl ir pieejami. No atmiņas izkritis, kādas valsts viesnīcā dabūju šos, taču parasti tie visur bija diezgan līdzīgi. Maza kārbiņa bez uzrakstiem un ar ļoti šauru zēveles loksni, kas apgrūtina sērkociņa uzraušanu, jo grūti trāpīt precīzi uz loksnītes. Varbūt tāpēc arī rezultāti diezgan bēdīgi: pirmos  divus sērkociņus izdevās aizdegt tikai ar trešo piegājienu, tālāk jau gāja labāk.

Arī degšanas ilgums viduvējs – 15 sekundes. Īsais secinājums – ja sadomāsi ņemt šādus sērkociņus līdzi pārgājienā, tad ņem vismaz trīs kastītes.

"Selver"

foto: Rojs Maizītis

****

Ražoti: Indijā

Skaits iepakojumā: 40

Aizdegšanas efektivitāte: 5/5

Degšanas ilgums: 16 sek.

Un vēl vieni indiešu sērkociņi. Pamazām jau būsim kļuvuši par šīs Indijas tautsaimniecības nozares ekspertiem. Atkal lielajiem tirdzniecības tīkliem ierasti tīrs kastītes dizains ar veikalu nosaukumu, kas šoreiz papildināts arī ar logo. Glīti.

Aizdegas visi pieci sērkociņi nevainojami, bet deg indiešu ražojumiem ierasti ilgi. Laikam jau šajā gadījumā pareizāk būtu teikt – neilgi. Visi raksturlielumi ļoti līdzīgi Rimi sērkociņiem, tādēļ arī vērtējums tāds pats.

"Sports"

foto: Rojs Maizītis

*****

Ražoti: Latvijā

Skaits iepakojumā: 40

Aizdegšanas efektivitāte: 5/5

Degšanas ilgums: 22 sek.

Absolūta klasika – tepat Latvijas fabrikā "Komēta" ražotie sērkociņi "Sports". Kur tādus var dabūt? Vairs nekur, jo Latvijā sērkociņus diemžēl vairs neražo nu jau gadus desmit. Šī kārbiņa bija aizķērusies kaut kur virtuves skapja dziļumā un ieradās mūsu testā, lai satriektu visus oponentus.

Aizdegas zibenīgi un bez mazākajām problēmām! Degšanas ilgums – fantastiskas 22 sekundes. Kārbiņas dizains – saldais ēdiens visiem vintage stila cienītājiem! Dāmas un kungi, šis ir viens no diviem mūsu testa uzvarētājiem!

"Rīga"

foto: Rojs Maizītis

*****

Ražoti: Latvijā

Skaits iepakojumā: nav norādīts

Aizdegšanas efektivitāte: 5/5

Degšanas ilgums: 27 sek.

Pasākuma īpašais viesis – trīsdesmitajos gados Latvijā ražoti sērkociņi. Kā rakstīts uz kārbiņas – nekaitīgi. Atrasti kādā vecā mājā, kur aizmirstībā bija nogulējuši gandrīz vai 100 gadu. Būtībā muzeja eksponāts, kuru testa dalībnieku skaitā iekļāvām pēc zināmām pārdomām, jo šie sērkociņi nāk no pavisam citas pasaules.

Taču aizvēsturiskā izcelsme tiem netraucēja pārspēt visus konkurentus degšanas ilgumā. 27 sekundes! Te nu jāsaka – agrāk, tad gan mācēja taisīt kvalitatīvas lietas. Protams, arī aizdegas tie nevainojumi. Par dizainu grūtāk spriest, jo kārbiņa gadu gaitā nobružājusies un varam vien minēt, kā tā izskatījās jaunībā. Viens ir skaidrs – abas Latvijā ražotās sērkociņu kārbiņas ir pelnījušas dalītu pirmo vietu!

Armijas sērkociņi

foto: Rojs Maizītis

****

Ražoti: nav norādīts

Skaits iepakojumā: 3–5

Aizdegšanas efektivitāte: 1/1

Degšanas ilgums: 18 sek.

Vēl viens īpašais viesis – sērkociņi, kādus mēdz iekļaut NATO valstu sausās pārtikas devās. Pārpalikums no "Deviņvīru" armijas pārtikas testa, par ko rakstījām kādā no iepriekšējiem numuriem. Parasti pārtikas devu paciņās ievieto pāri šādu sērkociņu, kas domāti sausā spirta aizdedzināšanai.

Sēra šādā sērkociņā ir vairāk nekā parastajos, un tas garantē vieglu aizdegšanu pat mitros laika apstākļos. Aizdegas momentā un ar lielu liesmu, deg intensīvi, taču arī izdeg diezgan ātri – 18 sekundēs. Noderīga lieta ne tikai militāristiem, bet arī pārgājienu dalībniekiem.

foto: Rojs Maizītis

Šis raksts un daudz kas cits interesants lasāms žurnāla "Deviņvīri" jaunākajā numurā, kas nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva