foto: Publicitātes foto
Kādu izvēlēties? Deviņvīri iesoļo viedpulksteņu pasaulē
Vīru pasaule
2023. gada 28. janvāris, 04:55

Kādu izvēlēties? Deviņvīri iesoļo viedpulksteņu pasaulē

Sandris Metuzāls

9vīri

Kad pirms teju vai desmit gadiem parādījās pirmie viedpulksteņi, tolaik būdams liels visādu gadžetu cienītājs, tos gan izmēģināju, taču atzinu par pārāk nepiemērotiem ikdienas lietošanai. Iespaids bija tik nelāgs, ka uz ilgu laiku par šo viedierīču kategoriju vispār aizmirsu un nelikos ne zinis. Taču, kad man šoruden testa vajadzībām iespieda rokās jaunākās paaudzes viedpulksteni, tad nācās atzīt, ka pārmaiņas šajā laikā ir notikušas milzīgas un kaut kas šajā ierīcē tomēr ir.

Manai ilgajai skepsei pret viedpulksteņiem bija vairāki iemesli. Pirmkārt, agrīnie viedpulksteņi, vienalga, "Samsung" vai "Apple" ražojumi, bija ļoti nepilnīgi un tiem bija niecīgs akumulatora darbības laiks. Kam gan vajadzīgs pulkstenis, kas ik pēc pāris dienām jāliek lādēties? Otrkārt, tie bija neglīti. Patiesībā jau ar šo problēmu viedpulksteņi vēl tagad nav tikuši galā. Paskatieties uz klasisko "Omega" vai "Seiko" pulksteni – un nolieciet tam blakus "Apple Watch" vai "Samsung Galaxy Watch"! Vienā pusē būs desmitgadēs pārbaudīts izsmalcināts dizains, bet otrā... tur būs vienkārša melna pankūka vai taisnstūris. Jā, brīdī, kad ar pieskārienu aktivizēsi viedpulksteni, tas savā ekrānā uzburs ciparnīcu un ko tikai vēl ne, taču pārējā laikā tev uz rokas būs neizteiksmīga melna pankūka, kurai pa gabalu pat ražotāju īsti nevar noteikt. Labi, pētīt ražotāju – tas varbūt arī ir snobisms, kaut gan, no otras puses, šīs mantiņas ir pietiekami dārgas, lai varētu no tām prasīt zināmu individualitāti un šarmu. Pamazām viedpulksteņu ražotāji kaut ko mēģina darīt, eksperimentējot ar siksniņām un pulksteņu korpusiem, tomēr dizains ir tā lieta, pret kuru vismaz man pagaidām ir visvairāk pretenziju.

Laiks iet gulēt!

Toties pretenziju man vairs nav pret viedpulksteņu funkcionalitāti. Saņemot testam "Garmin Fenix 7" viedpulksteni, pirmajā brīdī es pēc veca ieraduma viebos – tā pati melnā pankūka ar gumijas siksniņu, turklāt ar pilnīgi nesaprotamu ciparnīcu. Gar malām ir datums, pulsa rādītāji, noietie soļi un vēl šis tas, bet ko nozīmē centrā lieliem cipariem rādītais 312? Pagāja brīdis, līdz man pielēca, ka tas ir laiks – 3.12, tikai bez atstarpes pa vidu. Un jāteic, ka beigu beigās man šis laika rādīšanas veids pat iepatikās.

Vēl vairāk man iepatikās akumulatora darbības laiks, kas nu jau ir izaudzis līdz divām nedēļām. Uz kaut ko tādu es jau esmu gatavs parakstīties. Iepatikās arī virkne rādījumu, ko pulkstenis piedāvā, piemēram, par saullēkta un saulrieta laiku. Arī par sirds ritmu, kaut gan sākumā tas dara mazliet nervozu, jo tu sāc maniakāli sekot līdzi tam, kā paātrinās pulss, kāpjot pa kāpnēm. Pulkstenis kaut kā rēķina arī tavu enerģijas līmeni, liekot manīt, kad derētu atpūsties, kā arī skaita soļus, mēģinot pierunāt sasniegt arvien jaunus rekordus. Iespējams pat uzstādīt gulētiešanas laiku, un tad pulkstenis, ja atstāsi to uz rokas (es gan parasti vakarā pēc veca ieraduma noņemu), no rīta pateiks, cik stundas esi pavadījis miega dziļajā fāzē. Bet vakarā tas pat sāk vibrēt, liekot manīt, ka jāiet gulēt! Pirmajā reizē satrūkos – ja neklausīšu, varbūt sāks sist mani ar strāvu? Bet nē, pavibrēja un likās mierā.

foto: Publicitātes foto
"Garmin Fenix 7 S".

Ja godīgi, tad visas funkcijas es tā arī "neatkodu", īpaši jau tās, kas saistītas ar sportiskajām aktivitātēm. Taču nešaubos, ka aktīviem sportistiem visi tie apļa laiki un enerģijas mērītāji lieti noder. Mani gan vairāk interesēja cita mīkla, atbildi uz kuru es tā arī neatradu – ko nozīmē virs laika rādījuma redzamais uzraksts "Izkāpšana"? Tāds tur tiešām ir – īpaši netraucē, taču mazliet mulsina. Varbūt tiešām vajadzēs palasīt lietošanas instrukciju... Taču jebkurā gadījumā uzslavas cienīgs ir fakts, ka pulksteņa informācija ir latviskota.

Sportistiem, kapteiņiem un golferiem

Vidējam lietotājam ar šādu apmēram 700 eiro vērtu viedpulksteni varētu būt pilnīgi pietiekami, taču ir arī dārgāki un vēl gudrāki pulksteņi, kas jau būtu ierindojami profesionālu rīku kategorijā. Ja vajag kaut ko tādu, tad jāraugās viedpulksteņu sērijas "Garmin Marq" virzienā, kas tieši šoruden piedzīvoja atjauninājumu. Uzreiz jābrīdina, ka te nekā lētāk par 2000 eiro nav, tāpēc loģisks jautājums – par ko gan jāmaksā tik liela nauda? Par tādu summu taču var nopirkt labu labo klasisko Šveices "Longines" vai Japānas "Seiko"!

Var, taču tie, lai arī ir mehānikas un dizaina meistardarbi, nepiedāvā to, ko "Marq" sērijas viedpulksteņi, kuriem ir vairāki modeļi. Populārākais no tiem ir "Athlete", kas, kā rāda nosaukums, ir domāts sportistiem. Te jau vairs nav tikai pulsa mērīšana un apļa laika skaitīšana, bet nopietnāki mērījumi. Piemēram, pulkstenis, vadoties pēc organisma un agrāko treniņu datiem, var pateikt priekšā, kā labāk sadalīt spēkus maratona laikā, lai piecus kilometrus pirms finiša "nenosēstos baterijas". Tas piedāvā arī individuālus treniņu plānus un rezultātu analīzi, turklāt viena no programmām pat ņem vērā tā saukto "Jetlag" efektu un palīdz sagatavoties sacensībām, ja tās notiek citā laika zonā. Pulkstenis arī sarēķinās, cik ilgi būtu jāguļ pēc intensīva treniņa, lai atgūtu spēkus. Viss balstās uz zinātni, jo fizisko aktivitāšu informācijas apkopošanai un pētīšanai "Garmin" pat ir nopirkuši kompāniju, kas specializējas šajā jomā – tātad uz dullo te nekas nenotiek.

foto: Publicitātes foto
"Marq 2 Adventurer".

Vēl viens modelis domāts golferiem – tajā ir ievadīti simtiem golfa laukumu parametri, kas golferim ļauj pa gabalu viegli noteikt attālumu līdz bedrītei, kā arī laukuma reljefu. Ir arī modelis "Adventurer", kas domāts kalnos kāpējiem un brīvdabas pastaigu cienītājiem – te ir detalizētas kartes, kas ļaus neapmaldīties un atrast labāko maršrutu. "Captain" paredzēts burātājiem, tātad te jau mums ir jūras ceļu kartes un laika prognozes, bet "Aviator" ar visādām lidošanai noderīgām programmām domāts pilotiem. Visos pulksteņos ir arī standarta funkcijas: ziņojumi no telefona, veselības parametru monitorings, mūzikas atskaņotāja vadība un tā tālāk.

foto: Publicitātes foto
"Marq 2 Athlete Dynamic Renders".

Personīgi man ikdienā nav vajadzīga pat desmitā daļa no visām šīm funkcijām, taču "Marq" pulksteņi man iepatikās – arī dizaina ziņā. Pats pulkstenis gan neaktīvā stāvoklī ir tā pati tradicionālā melnā pankūka ar tumšu ekrānu, toties korpuss ir metāla, nevis plastmasas, plus vēl katram modelim piemeklētas individuālas siksniņas: atlētiem gumijas, "Adventurer" brūna ādas, golferiem zaļa auduma, kapteiņiem zila auduma, bet pilotiem metāla aproce. Izskatās gaumīgi un cienījami, īpaši jau brīžos, kad tiek aktivizēta ciparnīca – arī tā katram modelim atšķiras.

foto: Publicitātes foto
Marq2 Golfer Renders

Līdzīgi, bet tomēr atšķirīgi

Protams, "Garmin" nav vienīgie viedpulksteņu ražotāji. Pat lielākie ne, jo apjoma ziņā "Samsung" un "Apple" ir tālu priekšā. Tomēr šo abu ražotāju viedpulksteņi vairāk ir domāti parastam vidusmēra lietotājam, kuram nav izteikti specifisku prasību sportošanas vai burāšanas ziņā. "Apple Watch" arī atšķiras dizaina ziņā, bet tas nu ir gaumes jautājums – vieniem varbūt patīk, otriem ne pārāk.

foto: Publicitātes foto
"Apple Watch"

Vēl viens ražotājs, kurš orientējas tieši uz ārtelpu aktivitātēm, ir "Suunto", kas piedāvā viedpulksteņus ne tikai skrējējiem, kalnos kāpējiem un riteņbraucējiem, bet arī nirējiem. Dizains diezgan tradicionāls (jā, jā, vecā labā melnā pankūka ar pāris izņēmumiem), kas dārgākajos modeļos iesaiņots metāla korpusā. Dizaina ziņā interesantus viedpulksteņus robustā metāla korpusā piedāvā zīmols "Amazfit", turklāt daži modeļi lepojas ar 24 dienu ilgu akumulatora darbības laiku.

foto: Publicitātes foto
"Amazfit".

Interesanti, ka viedpulksteņu lauciņā degunu ir iebāzis arī viens otrs dārgā gala klasisko pulksteņu ražotājs, piemēram, "Montblanc", kas radījis modeli "Summit". Turklāt, atšķirībā no klasisko pulksteņu pasaules, "Montblanc" viedpulksteņi uz kopējā fona pat neliekas īpaši dārgi – "Summit 2" maksā ap 1300 eiro, bet "Summit Lite" – 800 eiro. Taču te mēs atkal sastopamies ar viedpulksteņu īpatnību: klasiskajam "Montblanc" pulkstenim jau pa gabalu redz, ka tas ir dārgais un smalkais "Montblanc", bet viedpulkstenis neaktīvā režīmā vizuāli īpaši neatšķiras no visiem pārējiem ciltsbrāļiem.

foto: Publicitātes foto
"Montblanc".

Tāpēc jāsecina, ka viedpulksteņu pasaulē vērojamas līdzīgas tendences kā autobūvē – globalizācijas laikmetā visas automašīnas kļūst arvien līdzīgākas un pa gabalu grūti atšķirt "Hyundai" krosoveru no BMW krosovera, kaut gan tehnoloģiju un apdares ziņā atšķirības, protams, ir – citādi jau arī cena neatšķirtos divas reizes. Tas pats ir ar viedpulksteņiem – pa gabalu arī tie visi liekas ļoti līdzīgi, taču patiesībā atšķirības ir un ļoti būtiskas. Jo te atkal atgriežamies pie cenas: ne velti viens maksā pāris simtus, bet otrs – pāris tūkstošus. Atliek tikai atrast to, kas apmierina tieši tavas vajadzības.