foto: Shutterstock
Veselīgas viltības, ko derētu ielāgot katram vīrietim
Vīru pasaule
2023. gada 15. janvāris, 07:53

Veselīgas viltības, ko derētu ielāgot katram vīrietim

9vīri

Parasti ieteikumi veselības profilaksei ir diezgan garlaicīgi un vienmuļi – ēd to un neēd šito, skrien un brauc ar riteni, nedzer un nepīpē. Tas viss ir pareizi, taču ir virkne noderīgu un elementāru lietu, ko vari savas veselības labā darīt, nepatērējot tam pārāk daudz laika.

Ēd ķiplokus!

Tas, ka ķiploki lieti noder slimību profilaksei (un, kā runā, arī atbaida vampīrus), ir sen zināms. Taču Ķīnas zinātnieki uzskata, ka ķiplokiem piemīt vēl kāda noderīga īpašība – tie mazina iespēju iedzīvoties plaušu vēzī. Ķīnieši kādā pētījumā noskaidrojuši, ka cilvēkiem, kuri vismaz divas reizes nedēļā apēd pa ķiploka daiviņai, plaušu vēža risks samazinās par 44 procentiem – par to jāpateicas ķiplokos esošajam alicīnam, kas tad arī rada specifisko smaržu. Tātad smēķētājiem vispār ik diena būtu jāsāk ar ķiplokiem – tiesa, apkārtējiem gan ķiploku un tabakas smārda sajaukums varētu neiet pie sirds...

Grauz burkānus!

Zaķiem garšo burkāni – un vai tu esi redzējis kaut vienu zaķi ar bojātiem zobiem? Bez jokiem: burkānos, ābolos un bumbieros ir daudz minerālvielu un vitamīnu, kas veicina zobu veselību. Tātad, ja ēdienkartē iekļausi daudz burkānu un ābolu, tad pastāv diezgan liela iespēja, ka mazāk naudas nāksies tērēt zobārsta pakalpojumiem.

Treniņi no rītiem

Parasti jau skriešanai vai trenažieriem mēs laiku atvēlam tad, kad ir brīvs brīdis – un parasti tas ir vakarā. Taču labāk būtu sportot rīta pusē, jo tas ļauj izvairīties no testosterona krišanās dienas otrajā pusē. Bet testosterona līmeņa mazināšanās savukārt palielina risku tikt pie tauku kārtas viduklī, matu izkrišanas, atmiņas pavājināšanās un citām nepatikšanām. Īsāk sakot – sportošana no rītiem efektīvāk ļaus pasargāties no liekā svara.

Vīns ausīm

Ir jauka teorija par to, ka glāze (bet tikai glāze, ne pudele!) sarkanvīna nāk par labu asinsritei, taču izrādās, ka vīns var nākt par labu arī ausīm. Proti, zinātnieki, kuri bija veikuši pētījumus ar žurkām, cienājot tās ar resveratolu, ko satur arī sarkanvīns, konstatēja, ka tiem grauzējiem, kuri regulāri to lietoja, problēmas ar dzirdi sākās lielākā vecumā nekā pārējiem. Galvenais – nepārdozēt, citādi ar ausīm varbūt viss būs kārtībā, bet aknas gan tiks sabeigtas.

Mērenība uzdzīvē

Bet tagad par aknām – tām alkohols tiešām ir ļaunākais ienaidnieks, tādēļ to lietot vajag ar mēru. Bet, lai palīdzētu aknu šūnām atjaunoties, speciālisti iesaka lietot kafiju un universālo brīnumlīdzekli ķiplokus. Var atsevišķi, var kopā – kā nu kuram labāk tīk. Un, protams, ar mēru – īpaši jau tas attiecas uz kafiju.

Zivju diēta

Zivīs esošās omega-3 taukskābes mūsu organismam palīdz cīnīties ar vairākām problēmām. Viens no galvenajiem virzieniem, kur omega-3 dara labas lietas, ir asinsrite, taču tas nav viss – taukskābes palīdz acs tīklenei pildīt tās funkcijas un iespēju robežās izvairīties no nolietošanās, kas ar gadiem rada arvien lielākas problēmas. Starp citu, īpaši tas attiecas uz smēķētājiem, kuriem risks vecumdienās iedzīvoties nopietnā vājredzībā ir lielāks, īpaši jau, ja viņi caurām dienām ir blenzuši datora ekrānā. Un vēl – labākās zivis no šī viedokļa ir tās, kas mīt ziemeļu jūrās.

Saudzē muguru

Sēdošā darba veicējiem (tātad visiem birojos strādājošajiem) ir diezgan liels risks laika gaitā sabeigt muguru – sēdēšana vienā pozā, turklāt ar uzkumpušu muguriņu, ir lielisks veids, kā to izdarīt. Vienkāršākais veids, kā no tā censties pasargāties, ir darba laikā veikt regulārus vingrojumus, taču būsim godīgi – cik gan bieži ikdienas steigā to izdodas darīt? Tādēļ atliek vai nu vismaz reizi nedēļā piestaigāt pie fizioterapeita, kas ierādīs piemērotākos vingrinājumus, vai arī pašam trenažieru zālē piestrādāt pie muguras muskuļu stiprināšanas, jo tieši no tiem lielā mērā ir atkarīgs mugurkauls. Šim nolūkam labi ir pietupieni ar svaru stieni vai arī vingrinājums, kurā nogulies uz vēdera un pacel izstieptas rokas un kājas, mēģināt tās noturēt virs grīdas, cik ilgi iespējams. Šim vingrinājumam pat nebūs nepieciešams trenažieru zāles abonements.

Potence un ogas

Fiziski vingrinājumi, kā runā, nākot par labu arī potencei. Taču, lai lieta būtu pavisam droša, ēdienkartē vajag iekļaut ogas un citrusaugļus, jo tajos esošās vielas veicina asinsvadu lokanumu, un tas attiecas arī uz tiem asinsvadiem, kas apasiņo par vairošanos atbildīgos orgānus. Savukārt prostatas veselībai, kā uzskata japāņu pētnieki, par labu nākot melnas kafijas regulāra lietošana – tā mazinot prostatas vēža risku.

Pastum, pastum, pietupies

Vecums, kā teica dižais aktieris Kārlis Sebris, ir viena liela cūcība. Tas līdzi nes dažādu ķermeņa daļu nolietošanos, un viens no visbiežāk problēmas radošajiem punktiem ir ceļgalu locītavas. Tās ar gadiem mēdz nolietoties, taču šo risku var mazināt ar regulāriem treniņiem, jo kaulu kustīgās daļas saņem barojošas un mitrinošas vielas tieši sasprindzinājuma un atslābinājuma brīžos. Citiem vārdiem sakot – pietupjoties un pieceļoties. Tātad vēlami šādi treniņi, turklāt regulāri. Tie gan pavisam nenovērsīs locītavu nodilšanu, taču palīdzēs ilgāk noturēties ierindā. Protams, gados vecākiem ļaudīm ar treniņiem pārspīlēt nevajag, jo tā var iedzīvoties traumās.

Baktērijas vēderam

Zarnu traktam par labu nāk fermentēti produkti, kas satur probiotikas ar veselību veicinošām baktērijām. Vienkāršāk sakot – dažādi jogurti, skābēti kāposti, dabisks kvass un tamlīdzīgi. Tiesa, katra organisma reakcija var būt atšķirīga, tāpēc nāksies veikt eksperimentus, lai saprastu, kurš produkts ir tavējais.

Brauc makšķerēt

Ja vēlies saglabāt laimīgu ģimenes dzīvi, tad noteikti atvēli laiku kādam hobijam, kas nav saistīts ar sievu un bērniem. To iesaka labas ģimenes dzīvei veltīta pētījuma autors Terijs Orbuhs, kurš 30 gadu garumā sekojis 373 laulāto pāru kopdzīvei un secinājis, ka viens no galvenajiem priekšnoteikumiem ir šāds – ikvienam jāatrod laiks arī sev un savām interesēm, neziedojot visu tikai ģimenei. Cope, medības, automašīnu skrūvēšana, kāpšana kalnos – derēs viss, kas ļaus uz brīdi izrauties no ģimenes rutīnas, lai pēc tam atgrieztos ar jauniem spēkiem un sakārtotu nervu sistēmu.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Veselības akadēmijas” saturu atbild SIA Izdevniecība “Rīgas Viļņi”.