foto: Imagebroker / Alamy/ Vida Press
9 dabas dabas brīnumi, kas sajūsmina miljonus visā pasaulē
2022. gada 30. aprīlis, 04:46

9 dabas dabas brīnumi, kas sajūsmina miljonus visā pasaulē

Aldis Miesnieks

9vīri

Pasaule mums visapkārt mudž no paradoksiem – ir lidojošās bultas paradokss, matemātiskie un fizikas paradoksi. Populārākie droši vien ir sviestmaizes, kura vienmēr krīt ar piena produktu uz leju, un kaķa, kurš savukārt vienmēr krīt uz kājām, paradoksi. Taču šoreiz mēs jums pastāstīsim par pašas dabas radītajiem izņēmumiem, kuri uzšķauda visām ģeoloģiskām un zemes floras likumsakarībām.

Tuksnesis kā ziedošais dārzs

foto: Prisma by Dukas Presseagentur GmbH / Alamy/ Vida Press

Paradokss: Anza-Borrego tuksnesis

Vieta: ASV

Apraksts: Šis 2,5 tūkstošus kvadrātkilometru plašais smilšu rausis ir daļa no Kolorādo tuksneša un atrodas ASV Kalifornijas štata dienvidos. Tuksnesis kā jau tuksnesis – sauss, izkaltis un visiem ceļiniekiem nedraudzīgs. Taču ik gadu martā, pēc ziemas nokrišņiem, tas tiek pārsegts ar ziedu un zaļumu palagu, ko apbrīnot ik reizi ierodas vairāki miljoni tūristu no visas pasaules.

Kokonu pūznis

foto: Commons.wikimedia/ Russell Watkins, Department for International Development

Paradokss: Spoku koki

Vieta: Pakistāna

Apraksts: Šis dabas brīnums parādījās pēc 2010. gada milzu plūdiem, kad koku saknes ūdenī atradās ilgu laiku un tur mītošajiem zirnekļiem vajadzēja meklēt daudz drošāku patvērumu. To viņi arī izdarīja un, kā redzams, ir brīnišķīgi adaptējušies – kaislīgi novadpētnieki šo dabas fenomenu var aplūkot Pakistānas provincē Sindā, dižās upes Indas krastos.

Kur plunčājas Rozā pantera

foto: Auscape International Pty Ltd / Alamy/ Vida Press

Paradokss: Hillera ezers

Vieta: Austrālija

Apraksts: Pasaulē ir vairāki rozā ezeri, piemēram, Retba Senegālā, kas pazīstams ar savām dziednieciskajām aļģēm un baktērijām, Natrona Tanzānijā, pateicoties tur mītošajiem miljoniem flamingu, vai Torrevieja ezers Spānijā, kurš bagāts ar sāls atradnēm. Bet 1812. gadā atklātais 600 metru garais Hillera ezers, kurš no okeāna atdalīts ar plānu eikaliptu žogu, zinātniekiem joprojām ir neatrisināma mīkla. Kāpēc tas ir rozā? Pagaidām nekādi dabiski cēloņi tam nav atrasti. Varbūt tur tiešām katru nakti ūdens procedūrās šļakstās Rozā pantera?

Kur koki slēpjas ūdenī

foto: agefotostock / Alamy/ Vida Press

Paradokss: Kaindi ezers

Vieta: Kazahstāna

Apraksts: Šis unikālais ezers atrodas pašos valsts dienvidaustrumos divus  kilometrus virs jūras līmeņa. Tas ir 400 metru garš un 30 metru dziļš. Un viss? Protams, nē – 1911. gadā, īsi pirms Kebinas zemestrīces, te zaļoja egļu mežs. Pēc tās, nu jau vairāk nekā simt gadu, tagad jau apūdeņoti, skujkoki turpina augt no ezera dzīlēm. Šo brīnumaino paradoksu savām acīm dodas lūkot gandrīz visas pasaules nirēji.

Akmens sargi

foto: Danil Snigirev / Alamy/ Vida Press

Paradokss: Manpupunera vēja erozijas stabi

Vieta: Krievija

Apraksts: Pirms 200 miljoniem gadu šajā Komi apgabala teritorijā slējās gigantiskas klintis. Gadu pēc gada vēji un lieti grauza mīkstos iežus, taču silīcija un kvarca iegulas tiem nebija pa zobam. Un tagad kā laika un ģeoloģiskā fenomena liecība uz Manpupunera jeb Mazā Elku kalna stāv septiņi dažādu formu akmens giganti, kuros vietējie iedzīvotāji mansi saskata cilvēku un zvēru siluetus; augstumā no 30 līdz 42 metriem.

Gaišzilie ūdeņi

foto: Chris Robideaux/ Flickr

Paradokss: Vadhu zvaigžņu okeāns

Vieta: Maldivu salas

Apraksts: Viss it kā ir ļoti vienkārši – Vadhu salas piekrastes ūdeņi krāsojas, pateicoties tur esošajam bioluminiscējošam planktonam. Taču kāpēc tas nav novērojams citās simtiem un vairāk šī arhipelāga salās? Tikai nokļūstot šeit, jums liksies, ka debesjums okeānā ir iebēris pāris riekšavu  zvaigžņu.

Un lejup gāžas ezeri

foto: Imagebroker / Alamy/ Vida Press

Paradokss: Kāpņu ezeri

Vieta: Ķīna

Apraksts: Šī Ķīnas ziemeļu provincē Sičuaņā esošo ezeru kaskāde, ģeoloģiskā mēlē sakot, ir izveidojusies, pateicoties daudzgadīgajai kalcīta iežu kristalizācijai. Izklausās visai garlaicīgi, tāpēc poētiskie ķīnieši šo tirkīzzilo ūdeņu brīnumu dēvē par Pūķa ādu, kuru tas esot nometis, pārlidojot tiem pāri.

Gandrīz kā Rolling Stones

foto: imageBROKER/Shutterstock/ Vida Press

Paradokss: Racetrack Playa rāpojošie akmeņi

Vieta: ASV

Apraksts: Nāves ielejas izžuvušajā, piecus kilometrus garajā un trīs kilometrus platajā Racetrack Playa ezerā redzamas, kā vietējie saka, hipodroma pēdas, kuras atstāj buru akmeņi, kuri nesteidzīgi pārvietojas pa ezera mālaino virsmu. Tie ne tikai rāpo, bet arī pārveļas bez nekādas ārējas palīdzības! Taču pirms vairākiem gadiem fenomens tika atšifrēts – īpaši aukstās naktīs mirušais ezers pārklājas ar palielām, bet ļoti plānām ledus peļķēm, kuras iekustina vējš un apakšā esošā ministraume – pa šo skrejceļu akmeņi – piloti tad arī startē!

Sala kā Klīstošais holandietis

foto: Design Pics Inc / Alamy/ Vida Press

Paradokss: Seibla sala

Vieta: Kanāda

Apraksts: Atlantijas okeānā esošā Seibla sala, kura pēc aprisēm atgādina pusmēnesi, ir unikāla, jo uz mūsu planētas tai radinieku nav!  Atrodoties starp silto Golfa un auksto Labradoras straumi, tā nemitīgi dreifē un maina savas koordinātas – līdz pat divsimt metriem viena gada laikā. Salā atrodas meteostacija ar pieciem tās darbiniekiem, savulaik no spāņu kuģiem aizbēgušie zirgi – tagad jau mustangi, bet izklaidē visu šo skumjo kompāniju diezgan skaļa roņu diaspora...