2021. gada 2. decembris, 10:19

Vīru runa. Vai ar bultu var nogāzt lāci?

Jauns.lv

Māris Zvērs ir loku meistars. Tas nav viņa hobijs, bet gan profesija. Lokus meistaram pasūta no visas pasaules – sportisti, vēstures entuziasti un pat mednieki. Vai ar bultu var nošaut lāci un kā “9Vīriem” veiksies medībās?

Žurnāla “9Vīri” redaktori Sandris Metuzāls un Aldis Miesnieks viesojas pie unikālas profesijas pārstāvja – Māris Zvērs izgatavo lokus. Īstus – tādus, ar kuriem var doties medībās, piedalīties sacensībās, vai arī kāda konkrēta laikmeta šaujamieroča kopijas. Viņa arsenālā ir arī vairāki arbaleti. Šādus ieročus pamatā vēlas iegūt dažādu vēstures restaurācijas grupu biedri, kuriem svarīgi, lai viss – no bruņukrekla līdz ieročiem – būtu “kā toreiz”.

Māris atklāj, ka lielākā daļa klientu ir no ārvalstīm, īpaši no Vācijas un Ziemeļamerikas, kur notiek reālas medības ar lokiem. Tur esot stingri noteikumi, ar kādiem ieročiem kādus zvērus drīkst medīt, lai neviens neiedomātos ar vieglo stirnu loku doties lāču medībās; ar tādu dzīvnieku var tikai ievainot un saniknot. Pats meistars gan atzīst, ka medības viņa sirdij nav īpaši tuvas.

“Cik maksā šāds ierocis?” interesējas Metuzāls.

Tas esot atkarīgs no katra konkrētā eksemplāra, bet pašus vienkāršākos varot iegādāties par pāris simtiem.

Sacensības loka šaušanas entuziastiem mēdz būs dažādas – gan tālumā šaušana, gan mērķī, gan arī kas līdzīgs golfam, proti, pastaiga mežā, kurā izvietotas dzīvnieku figūras, un ar noteiktu bultu skaitu jācenšas trāpīt mērķī, uz kura atzīmētas dažādas zonas. Ja trāpi dibenā, uz lielu punktu skaitu vari necerēt, ja sirdī vai plaušās, saņem maksimālo vērtējumu.

Arī “9Vīri” redaktoriem sagatavota “trasīte”, kurā viņi sacenšas precizitātē. Kā vīriem veicās un ko vēl viņi uzzināja no loku meistara Māra Zvēra, skaties video.