foto: Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs (S. Daņilovs)
Latvijas noslēpumi: zīmīga bilde ar padomju lielveikalu "Minska"
2021. gada 4. aprīlis, 06:31

Latvijas noslēpumi: zīmīga bilde ar padomju lielveikalu "Minska"

100 Latvijas Noslēpumi

1975. gadā durvis vēra jauns Rīgas tirdzniecības centrs – universālveikals "Minska" Purvciemā. Prese tā atklāšanas laikā rakstīja, ka veikala kopējā platība esot līdzīga futbola laukuma izmēriem un tajā darbojas 14 kases aparāti.

Turklāt tas bija pirmais veikals, kurā izmantoja automatizēto vadības sistēmu. “Viens no jaunumiem ir fasēšanas cehs. Aiz stiklotas sienas veikala apmeklētāju acu priekšā fasē dārzeņus un gaļu, sieru un desas, kā arī konditorejas izstrādājumus. Preci noliek uz svariem, tai pašā brīdī speciāla iekārta iespiež zīmīti ar cenu, svaru un fasēšanas laiku,” rakstīja avīzes. Veikalā bija pat izvietotas vairākas novērošanas kameras, kas tiem laikiem bija liels jaunums.

Bija paredzēts, ka "Minska" ik dienu apkalpos līdz 15 000 pircēju, un tobrīd tas skaitījās lielākais pašapkalpošanās veikals Baltijas republikās. Veikala tirdzniecības apjomi bija tik lieli, ka tas pa tiešo iepirka produkciju no vairākiem kolhoziem – mazākiem veikaliem šāda privilēģija bija liegta. Padomju tirdzniecības idille gan beidzās jau pēc desmit gadiem, kad arvien vairāk pārtikas preču nonāca kategorijā "deficīts", bet milzīgā veikala plaukti sāka kļūt arvien tukšāki un tukšāki. Bet 1993. gadā pēc ilgiem strīdiem un tiesu darbiem "Minska" tika privatizēta.

Ja vēlies uzzināt par rasola izcelšanos, alkometriem padomju laikos, masu pašnāvībām Cēsīs, bēdīgi slaveno RAF un daudz ko citu, lasi izdevuma "100 Latvijas Noslēpumi" 3. sērijā, kas nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.