foto: ZUMAPRESS.com
"9 Vīri" atskatās uz marta notikumu TOP
2020. gada 2. aprīlis, 11:41

"9 Vīri" atskatās uz marta notikumu TOP

9vīri

Žurnāls "9 Vīri" katrā savā numurā atskatās uz iepriekšējā mēneša interesantākajiem notikumiem un kadriem visā pasaulē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Piedāvājam jums iepazīties ar deviņiem notikumiem un zīmīgām fotogrāfijām, kas tā vai citādi ir pieminēšanas vērti. Šis tops un daudz kas cits interesants žurnāla "9 Vīri" marta numurā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Žurnāla "9vīri" aprīļa numura vāks.

Ielūkoties vīrusam acīs

foto: AFP/Scanpix

Britu mākslinieks Lūks Džerams, koronavīrusa pandēmijas iespaidots, ir stiklā darinājis šūnu mērogā 1 : 1 000 000. Mākslas darbs ir veltīts visas pasaules mediķiem un zinātniekiem, kuri cīnās ar postošo sērgu.

Atpakaļ pagātnē

foto: REUTERS/SCANPIX

Tiem, kuri nav piedzīvojuši padomju laikus, vīrusa pandēmija pavērsa iespēju kaut uz brīdi iejusties pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu PSRS apstākļos. Veikalu plaukti kā izslaucīti, atšķirība vienīgi tā, ka attēlā redzamajā Londonas lielveikalā "Sainsbury" ir aizķērušies āboli un apelsīni, bet padomijā kā pēdējie plauktu sargi parasti palika sālītie tomāti...

Tīrība – veselības ķīla

foto: AFP/Scanpix

Covid-19 pandēmija mūs piespieda uz šo diezgan nodrāzto saukli paraudzīties ar pavisam citu skatienu. Tagad patiešām ļoti daudz ir atkarīgs no tā, cik rūpīgi mazgāsim rokas un dezinficēsim apkārtējo vidi. Attēlā redzams, kā to dara Libānas parlamentā.

Zvejnieku svētki

foto: AFP/Scanpix

Ir vietas, kur par vīrusiem neuztraucas. Piemēram, Nigērija, kur nule norisinājās tradicionālais Argungu pilsētas zvejniecības un kultūras festivāls, kura neatņemama sastāvdaļa ir sacensības zivju ķeršanā ar sentēvu metodēm. Iepriekšējos desmit gadus festivāls bija atcelts reģionā valdošās nestabilās politiskās situācijas dēļ, bet nu rīkotāji ir nolēmuši, ka pienācis īstais laiks tradīciju atjaunot.

Zirgu skijorings

foto: ZUMAPRESS.com

Latvieši pazīst skijoringu – slēpotāju velk motocikls – bija tāda izprieca laikos, kad ziemā zemi sedza sniegs, nevis dubļi. Savukārt Kolorādo, kur sniega vēl papilnam, cieņā ir zirgu skijorings. No mūsu skijoringa tas atšķiras, kā viegli noprast, ar to, ka vilcējspēka vietā ir bērītis ar kovboju seglos.

Lāču dzira

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Taisiya Vorontsova/TASS

Sibīrieši no vīrusiem nebaidās, viņi ņem bisi un dodas svaigā gaisā. Tomskas apkaimē agrā pavasarī notiek medību festivāls – sacensības šaušanā, medību suņu dresūrā un braucienā ar sniega motocikliem, bet neformālajā daļā var ieraut graķīti īpašā lāču dzēriena.

Lecam pa vecam

foto: EPA/Scanpix

Ganas Neatkarības dienas svinību programmā ir ne tikai armijas parāde, bet arī fizkultūriešu priekšnesumi. Šova nagla – lēciens cauri degošai stīpai. Kādreiz cauri šādām stīpām lika lēkt lauvām, taču tagad ar dzīvniekiem tā apieties nedrīkst, tāpēc lauvas lomā ir drosmīgs ganiešu atlēts.

Mazuļu tankodroms

foto: EPA/Scanpix

Gaidot 9. maiju un Uzvaras dienu, krievi izdomā arvien jaunus paņēmienus, kā jukt prātā. Nesen notikušo Maskavas antīko automobiļu izstādi kuplināja atrakcija, kurā bērniem tika ļauts izmest kādu līkumu nevis ar ierastajām bērnu elektromašīnītēm, bet gan ar tankiem T-34. Par apmeklētāju trūkumu sūdzēties nevarēja.

... saved to mājās pie Daugavas krastiem

foto: Evija Trifanova/LETA

Koronavīrusam bija arī pavisam negaidītas sekas – kad Eiropas valstis cita pēc citas sāka slēgt savas robežas, tūkstošiem ārzemēs dzīvojošo latviešu traucās atpakaļ uz dzimteni. Daudziem gan mājupceļš izvērsās ilgs un sarežģīts, viens otrs robežu šķērsoja pat kājām. Diezgan negaidītā veidā piepildījušies Atmodas laiku populārās dziesmas vārdi: “Palīdzi, Dievs, palīdzi, Dievs, visai latviešu tautai, saved to mājās pie Daugavas krastiem...”

Olimpiskās cerības

foto: ZUMAPRESS.com

Marta vidū svinīgā ceremonijā Grieķijā tika aizdegta olimpiskā uguns, kurai šovasar vajadzēja degt Tokijas olimpisko spēļu laikā. Spēles ir pārceltas uz gadu, bet lāpa paliks kā to galvenais simbols.