foto: Edijs Pālens/LETA
Cēsnieka Paula Irbina sapnis par lidojumu uz Marsu izčākstējis, bet Kosmoss taps pašās Cēsīs
Cēsinieka Paula Irbina sapnis par ceļojumu uz Marsu projekta “Mars One” ietvaros izčākstējis, bet viņš nav atmetis cerību, ka pēc kādiem gadiem divdesmit, ja būs pie labas veselības, tomēr varētu spert savu kāju uz Marsa grunts.
2020. gada 26. marts, 06:53

Cēsnieka Paula Irbina sapnis par lidojumu uz Marsu izčākstējis, bet Kosmoss taps pašās Cēsīs

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pirms dažiem gadiem slavu visas Latvijas mērogā izpelnījās Cēsu pašvaldības darbinieks un zinātkāres centra “Z(in)oo” vadītājs Pauls Irbins, kurš straujiem soļiem tuvojās sava mērķa īstenošanai – lidojumam uz Marsu. Tagad nodoms tuvākajā laikā būs jāatliek, jo projekts “Mars One” bankrotējis, bet tas Paulam neliedz Marsu izveidot dzimtajās Cēsīs, kur taps Kosmosa izziņas centrs.

Pirms septiņiem gadiem – 2013. gada sākumā - Nīderlandē bāzēta privāta bezpeļņas organizācija “Mars One”, kuru vadīja uzņēmējs Bass Lansdorps, izsludināja pieteikšanos unikālam, šķietami nereālam projektam “Mars One”, kura mērķis bija līdz 2025. gadam uz Marsa izveidot cilvēku apmetni, 10-15 gadu laikā nosūtot uz Sarkano planētu vairākus brīvprātīgos, kas veidotu tur pastāvīgu cilvēku apmetni bez atgriešanās iespējām uz Zemes.

Marsa iekarotāju projekts bankrotējis

No vairāk nekā 200 000 pretendentu tuvākajā nākotnē plānotajam lidojumam uz Marsu tika atlasīts arī cēsnieks, kosmosa entuziasts Pauls Irbins, kurš sāka aktīvi gatavoties lidojumam, Viņš iekļuva 1057 izredzēto pretendentu pulkā. Pauls pat veica nopietnas veselības pārbaudes, lai pārliecinātos, ka viņš izturēs ceļojumu uz Marsu.

Bet nu viņam jāpaliek uz Zemes, jo “Mars One” bankrotējis. Tomēr tas nenozīmē, ka sapnis par Marsu izgaisis. Gaidot savu iespēju, Pauls ar kosmosu nodarbosies Cēsīs. Cēsu novada pašvaldība šomēnes parakstījusi līgumu par Nākotnes izziņas centra būvniecību, ko vietējie dēvē arī par Kosmosa centru. Viens no idejas autoriem tā izveidošanai ir Pauls Irbins, kurš nesen piedalījies starptautiskajā astronautikas kongresā ASV.

Par izčākstējošo lidojuma uz Marsu projektu Irbins Cēsu laikrakstam “Druva” nule kā teicis: “Neteiktu, ka tā bija viltus ziņa, jo šīs programmas veidotājiem bija pārliecība, ka misija varētu īstenoties. Viņi tikai nevarēja atrast sponsorus, tāpēc godīgi paziņoja, ka beidz šo projektu. Taču viņi lika runāt par to, ka nav jābaidās no šādām iecerēm, ka cilvēcei jāsper nākamais solis, un lielvalstis sākušas runāt par savām Marsa, Mēness misijām.

Manā gadījumā ieguvums ir tas, ka Latvijā arī sāka par to runāt, lika saprast, ka kosmosa iekarošana nav nekāda fantastika.

Sev godīgi esmu pateicis: ja tuvākajos 20 gados saglabāšu labu veselību, ir iespēja nokļūt kosmosā. Šāds sapnis ir laba motivācija turēt sevi labā fiziskā, emocionālā un intelektuālā formā”.

Cēsu kosmiskā nākotne

Cēsu novada pašvaldības mājaslapā publicēts dokuments “Cēsu Kosmosa izziņas centra Stratēģijas anotācija”, kurā teikts:

“Latvijas Nacionālās attīstības plānā 2014-2020 minēti divi stratēģiskie virzieni: “izglītība un pētniecība” un “kompetenču attīstība”, kuros abos tiek nodefinēta nepieciešamība celt izglītības līmeni valstī un veicināt jauniešu interesi par karjeras iespējām. 

Cēsu novada pašvaldība 2017. gadā pasūtīja biedrībai “Latvijas zinātnes centru apvienība” veikt pētīju par Zinātnes centriem Ziemeļvalstīs ar mērķi izstrādāt zinātnes centra attīstības virzienu, kas atbilstu pasaules attīstības tendencēm. Veicot augstāk minēto tirgus izpēti, tika secināts, ka, attīstot Cēsu zinātnes centra koncepciju, nepieciešams izvēlēties tematisku virzienu. Pēc padziļinātas analīzes tika secināts, ka visperspektīvākais tematiskais virziens ir “Kosmoss”.

Centra darbībai tika noteikti pieci galvenie apakšvirzieni: 1) “Vēsture”, lai izskaidrotu politiskos, ekonomiskos un sociālos faktorus, kas veicinājuši cilvēces un kosmosa
izpētes attīstību; 2) “Kosmoloģija”, lai izskaidrotu dabaszinātņu pielietojumu lielo kosmosa noslēpumu atklāšanā; 3) “Tehnoloģijas”, lai runātu par nepieciešamo tehnisko aprīkojumu ceļošanai kosmosā; 4) “Veselība”, lai runātu, kā kosmosa izpēte palīdzējusi uzlabot izpratni par cilvēka bioloģisko, psiholoģisko un intelektuālo veselību; 5) “Dzīvošana”, lai runātu kā tehnoloģiju attīstība dzīvošanai kosmosā uzlabo dzīvošanu uz Zemes.

Centrā plānots izveidot sekojošas izglītojošas aktivitātes: 1) Izglītojošas ekskursijas ģimenēm ar bērniem; 2) Piedzīvojumu pakas ģimenēm ar bērniem; 3) Skolotāju apmācības un tālākizglītības kursus; 4) Izglītojošas darbnīcas skolēniem, kas saistītas ar izglītības standartu; 5) Atbalsts projektu realizēšanā skolēniem; 6) Tematiskas vasaras nometnes skolēniem, vecākiem un skolotājiem; 7) Sacensības skolēnu grupām (klasēm un skolām)”.

"SpaceX" vīzija par ceļojumu uz Marsu

ASV kompānijas "SpaceX" vizualizācijas par ceļojumu uz Marsu!

gallery icon
9