Ceļojums ar SNOB kokteili rokā
foto: Rojs Maizītis
Bārmenis ir gudrs cilvēks, kas katru dienu mācās, spēj taisīt šovu un ir ideāls sarunas biedrs, nemaz nerunājot par dzērieniem, ko prot pagatavot.
Vīru pasaule

Ceļojums ar SNOB kokteili rokā

9vīri

Rīgas jaunās pieczvaigžņu viesnīcas Grand Poet bāra SNOB vadītājs Mārtiņš Ambrass izveidojis īpašu kokteiļu karti, kur līdzās klasiskajiem ir arī viņa autordarbi, kurus pasniedz kopā ar stāstiem un šovu. Viņš devis solījumu viesnīcas īpašniekam padarīt SNOB par labāko Rīgas bāru.

Viesnīca Grand Poet un bārs SNOB ir atvērts tikai piecus mēnešus. Tas jaunajam un uzņēmīgajam bāra vadītājam Mārtiņam Ambrasam ir gan milzu iespēja sevi apliecināt, gan pārbaudījums izveidot izcilu komandu un piedāvājumu, gan izaicinājums būs labākajiem: viss jāsāk no jauna, taču, lai to darītu, ir jābūt gan pieredzei, gan vīzijai. Mārtiņam ir abas, turklāt arī nerimstošs mākslinieka gars – viņš fotografē, raksta dzīves ceļojuma piezīmes, iestudē kokteiļmākslas šovus un ir gatavs sākt sarunu ar ikvienu un par visu. “Kokteiļu kultūra Rīgā mostas. Tiesa, lietuvieši ir priekšā, bet mēs darīsim visu, lai tas mainītos mums par labu. Tāpēc arī SNOB ir īpašs plāns, kā viesus plašāk iepazīstināt ar kokteiļu kultūras novitātēm, piemēram – citur komplimentā pasniedz vīnu, mēs pasniedzam kokteili!” aizrautīgi sāk Mārtiņš.

Visa dzīve man kā ceļojums

“Esmu ceļotājs kopš bērna kājas. Kad pēc vidusskolas nezināju, ko darīt ar savu dzīvi, devos uz Ameriku – bērnības sapnis, kāpēc gan ne? Tur strādāju celtniecībā, līdz sapratu, ka Amerika nav gluži man, un braucu atpakaļ. Atgriezos Eiropā, nokļuvu uz mazas saliņas – Gērnsijas, kur strādāju par viesmīli un sāku nopietnāk pievērsties vīna izglītībai. Tā kā Gērnsija atrodas starp Angliju un Franciju, bija svarīgi zināt pēc iespējas vairāk par ēdiena un vīnu saderību. Taču sapratu, ka gribu mājās... Latvijā sāku ar darbu restorāna Gutenbergs jumta terasē, tad restorānā Olive Oil, kur biju viesmīlis un bārmenis vienā personā; tad mani sāka aizraut bārmeņu lietas – katru brīvo brīdi studēju klasisko kokteiļu receptes. Nostrādāju trīs gadus, bet, kad Gutenbergs veica restorāna pārbūvi, man piedāvāja vecākā bārmeņa amatu, un es to pieņēmu. Taču pēc pusgada sapratu, ka trūkst zināšanu, vai arī – vienkārši kārojas jaunu piedzīvojumu, tāpēc pārdevu visu, kas man piederēja, nopirku septiņdesmit litru ietilpības ceļasomu, jaudīgu fotoaparātu un sāku stopēt uz Amsterdamu,” Mārtiņš sāk garo stāstu par ceļu līdz SNOB. “Deviņus mēnešus apceļoju Eiropu, strādādams labākajos bāros, piemēram, Amsterdamas Door 74, kas ir viens no pasaules labākajiem bāriem. Tad uzkāpu uz kuģa un aizbraucu līdz Anglijai, nonācu Braitonā, kur strādāju bārā Bohemia, vienā no labākajiem pilsētā. Atgriezos Amsterdamā, atkal pastrādāju, tad iekāpu autobusā un aizbraucu uz Prāgu, kur atkal atradu darbu bārā; īpašniecei tik ļoti iepatikās mans stils, ka viņa pat aizsūtīja divu nedēļu komandējumā uz Varšavu, kur viņai pieder vēl viens bārs. Starp citu, kad devos savā Eiropas tūrē, ar Rīgas Melno balzamu vienojos, ka uz katru bāru, kurā strādāšu, viņi aizsūtīs pa pudelei, lai varu iepazīstināt viesus ar šo dzērienu un iespējām to izmantot kokteiļos. Prāgā es pat vadīju meistarklasi pilsētas labāko bāru bārmeņiem, un viņi bija tik ieinteresēti! Tad atkal atgriezos Amsterdamā... Beigu galā izdomāju paņemt brīvu mēnesi, lai paskatītos, kas notiek citās valstīs. Pastaigāju pa Parīzes kokteiļbāriem, tad padzīvojos pa Barselonu. Biju iecerējis apceļot teju visu pasauli, bet iemīlējos un atgriezos Latvijā. Pirms tam gan Spānijā trīs nedēļas dzīvoju mežā, mācījos spēlēt ģitāru, strādāju pie grāmatas, kurā aprakstu šo savu ceļojumu...”

Viesnīcas Grand Poet bārs SNOB un tā vadītājs Mārtiņš Ambrass

Rīgas jaunās pieczvaigžņu viesnīcas Grand Poet bāra SNOB vadītājs Mārtiņš Ambrass izveidojis īpašu kokteiļu karti, kur līdzās klasiskajiem ir arī ...

Amsterdamas skola

Lielāko savas pieredzes ceļojuma laiku Mārtiņš ir pavadījis Amsterdamā. “Amsterdamā tā īsti sapratu, kas ir bārs un kas – īsts bārmenis. Proti, ka bārmenis nav cilvēks, kurš prot pagatavot kokteili vai pareizi glāzē ieliet stipro dzērienu. Bārmenis runā, stāsta, skaidro, ļauj degustēt, taisa šovu.

Un cik daudz ir atkarīgs no bāra vadītāja! Tikai viņš spēj izveidot zinošu, ekstravertu, atraktīvu profesionāļu komandu, kura bāra viesim spēs uzburt to īpašo gaisotni, kālab cilvēki vēlas atgriezties vēl un vēl.

Man bija iespēja strādāt 2017. gada labākajā viesnīcas bārā The Tailor, kas atrodas Hotel Krasnapolsky. Krasnapoļska kungs vairāk nekā pirms simts gadiem ieradās Amsterdamā, lai turpinātu darbu kā skroderis, taču ar laiku viņš iegādājās mazu kafejnīciņu, tad biznesu attīstīja, un nu jau Krasnapolsky komplekss izaudzis līdz 54 dažādu celtņu kopumam, kurā savu vietu atraduši arī vairāki brūži, virtuļu ceptuve. The Tailor bārs manā galvā salika kopā visas detaļas: bārmenis ir gudrs cilvēks, kas katru dienu mācās, spēj taisīt šovu un ir ideāls sarunas biedrs, nemaz nerunājot pat dzērieniem, ko prot pagatavot,” stāsta Mārtiņš.

foto: Rojs Maizītis

Vadoties no Eiropas dzērienu modes tendencēm, viņš lielu vērību pievērš ne tikai bāra dzērienu izvēlei, piemēram, SNOB ir aptuveni 30 džina šķirnes – gan populārais Hendrick’s Gin, gan Tanqueray, gan Mārtiņa paša iecienītais Copper Head Black Batch. Dažs labs džins ceļu uz Latviju ir atradis, pateicoties Mārtiņa interesei un spējai pārliecināt piegādātājus nebaidīties no pasaules novitātēm vai retumiem; arī tiem SNOB bārā atradīsies savi cienītāji. “Amsterdamā iedvesmojos radīt pats savus dzērienus, piemēram, viens no viesu iecienītākajiem ir rums, kuru bagātinu ar paša vārītu marakujas sviestu; tas dzērienam piešķir vēl greznāku eksotikas noti un jauku sviesta maigumu. Man ir arī konjaks, ko aromatizēju ar tonkas pupiņām, kas izsmalcinātā dzēriena paletē ievelk tīkama rūgtenuma triepienu. Tas mani kokteiļos saista visvairāk – katru uztveru kā mākslas darbu, jo pēc būtības esmu mākslinieks. Katram kokteilim ir vismaz viena interesanta detaļa, kas to padara īpašu, un pie tā strādāju. Man nav klasiskas bārmeņa izglītības, visu esmu apguvis pašmācības ceļā. Vienmēr esmu uzskatījis, ka to, kas cilvēku patiesi interesē, var iemācīties arī bez augstskolas. Starp citu, Eiropā arvien vairāk aizraujas ar Latīņamerikas iedzimtajiem destilātiem pisko, kašasu un meskalu, ko jauc arī kokteiļos; tos arī gribu iedzīvināt SNOB bārā.”

Cosmo arī vīrietim

“Ir vēl viena mācība, ko apguvu Amsterdamā. Vairums pasaules labāko bāru ir viesnīcās. Jo viesnīcā jau cilvēki nepaliek tikai un vienīgi tādēļ, lai daudz maz ērti pārlaistu nakti, bet arī lai tīkami vadītu brīvo laiku, tāpēc ir ieinteresēti piedzīvot ko jaunu, izbaudīt ko nebijušu. Bāram un kokteilim te ir liela loma – ja bārmenis prot savu darbu.

Piemēram, tiek uzskatīts, ka klasiskais Cosmopolitan ir tipisks dāmu dzēriens. Bet man tas ļoti garšo!

Ja man jautā, ko es ieteiktu kungam, es saku – šo, un tas nekas, ja kokteilis ir sārts, pievērs uzmanību garšai! Tā ir lieliska! Ja pasūtini viskiju – skaidrs, kāda būs garša, bet, ja kokteili, ir iespēja spēlēties: saki, kurai garšai tavā kokteilī ir jādominē – saldajai, skābajai, rūgtajai, vai ļausies pārsteigumam? Nav bijis tā, ka kāds nožēlotu, ka uzticējies manai gaumei. Bet, ja runājam par iecienītākajiem vīru kokteiļiem Latvijā, tas nepārprotami joprojām ir Wiskey Sour – viskijs, citrona sula, cukura sīrups, olas baltums. Jā, man arī tas ļoti garšo, taču tas ir... tik pierasts, ka vairs nav interesants, varu pagatavot aizvērtām acīm. Taču, ja man pasūta Dark&Stormy vai kādu no maniem autorkokteiļiem kokteiļiem – oho, rodas pilnīgi cits uzrāviens!... Dāmām parasti patīk kaut kas saldāks; pie manis topa dzēriens ir Porn Star Martini – vaniļas vodka, marakujas sīrups, laima sula, olas baltums un pasniedz ar proseko vai šampanieša šotu. Ideja ir: dzirkstošais vīns vispirms notīra mēli, tad kokteiļa garša ir daudz izteiktāka. Arī džekus, kuriem patīk saldenskābenā tonalitāte, pierunāju uz Porn Star Martini – ne velti tas ir viens no visvairāk pārdotajiem. Un tiem, kuri saka, ka no kokteiļa nākamajā dienā sāp galva, paskaidrošu, ka grūts rīts noteikti būs tiem, kuri dod priekšroku gāzētajiem un cukurotajiem dzērieniem, tāpēc nevajadzētu izvēlēties viskija kolu. Turklāt, ja turpinām sarunu par kokteiļiem, arvien populārāki kļūst arī bezalkoholiskie kokteiļi, kuru veidošanā ir tik daudz iespēju,” Mārtiņš ir ieskrējies. Bet viņam personiski vislabāk garšo vīns, šampanietis, proseko, kokteiļi – Negroni, Cosmo, Daiquiri, kuram viņš mēdzot pievienot slepeno sastāvdaļu, arī raksturā skarbākais Espresso Martini, kurš jābauda, ja esi noguris.

foto: Rojs Maizītis

“Mana pēdējā laika aizraušanās – pats gatavoju dzērienus. Esmu iemācījies ļoti labu limončello, par kuru mani slavē pat itāļi. Citronu mizas 69 procentīgajā LB vodkā noturu divas nedēļas, tad uzvāru cukura sīrupu un sajaucu. Kāds lietpratējs, nogaršojot šo, ieteica izmantot īpašo citronu cukuru, ko arī darīšu. Otrs dzēriens – hrenovuha, mārrutka vodka. Pasūtu svaigas saknes, sarīvēju... Garša maiga, maiga, un viesiem ļoti patīk arī šāds bāra piedāvājums, jo tā ir iespēja sākt sarunu. Snobs jau ne vienmēr nozīmē distancētu augstprātību, snobs ir arī atšķirīgais, izglītotais, zinošais un izzināt gribošais. Ar katru kokteili, ar katru dzēriena glāzi mēs saviem viesiem to apliecinām.”

SNOB bārs:

  • Kokteiļu kartē ir 21 īpašais Mārtiņa kokteilis, taču vari izvēlēties jebkuru no klasiskajiem.

  • Vīna karti veidojis vīnzinis Māris Ciemiņš; tā ir plaša, bet vienlaikus tieša. Akcentēta kvalitatīva klasika, eleganti jaunatklājumi un īpašā meklējumi.

  • Pagaidām Latvijas garšas pārstāv Lielvārdes alus, Rīgas Melnais balzams, taču ideālais komplekts no Latvijā dzimušā sidra, vīna un destilāta top.

Reklāmas raksts sadarbībā ar bāru SNOB