Pirmo reizi par labāko Baltijas alus someljē atzīts Latvijas pārstāvis Edgars Magons
Latvijas pārstāvis Edgars Magons izcīnījis zelta medaļu Tallinā notiekošajā Baltijas un Ziemeļvalstu alus someljē čempionātā, kļūstot par pirmo latvieti, kurš minētajās sacensībās guvis uzvaru.
Čempionāts tika organizēts jau ceturto reizi un tajā šogad piedalījās 16 dalībnieki no Baltijas valstīm, Polijas un Somijas. Dalībnieki tika pārbaudīti tādās disciplīnās kā "aklā” degustācija, kurā bija jāatpazīst dažādi alus veidi, alus pareizā pasniegšanā, kā arī teorētiskajās zināšanās par alu un prasmē noteikt alus un ēdienu saderības. Magons, kurš ir “Mežpils alus” vēstnieks, izrādījās pārāks par konkurentiem, izcīnot Latvijai pirmo uzvaru minētajā čempionātā.
“Šī ir pirmā reize, kad zelta godalga dodas uz Latviju, jo iepriekšējos gados uzvaru izcīnīja Igaunijas pārstāvji. Sacensības norisinājās divās kārtās – pusfinālā bija gan teorijas daļa, kurā bija jānokarto tests ar 40 dažādiem jautājumiem, gan praktiskā daļa ar vairākiem uzdevumiem. Piemēram, bija jāsniedz alus organoleptiskais apraksts, aklajā degustācijā jānosaka seši dažādi alus veidi un jāapkalpo viesi pie galdiņiem. Fināla posms sastāvēja no vairākiem atsevišķiem uzdevumiem, kur bija jānosaka alus defekti, jāsniedz alus apraksti un citi praktiski uzdevumi, ko vērtēja profesionāla žūrija” stāsta uzvarētājs Edgars Magons, kurš pērn bija ierindojies 2. vietā, bet gadu pirms tam – 3. vietā.
Latvijas pārstāvis saņēma galveno balvu – apmaksātu ceļojumu uz Nīderlandes alus darītavu “La Trappe”, kurā alu brūvē klosteru mūki un ienākumi tiek izmantoti klostera uzturēšanai un labdarībai. Turklāt, Edgars Magons, pierādot savas zināšanas, ir uzaicināts piedalīties nākamā gada čempionāta organizēšanā un kļūt par vienu no žūrijas dalībniekiem.
Baltijas un Ziemeļvalstu alus someljē čempionāts savulaik aizsākās kā Igaunijas Labākā alus someljē konkurss, kas Igaunijas Vīnziņu asociācijas vadībā tiek organizēts jau deviņus gadus. Pēdējos četrus gadus šis konkurss kļuvis starptautisks, aicinot alus ekspertus no Baltijas un Ziemeļvalstīm.
Konkursantus vērtēja starptautiska žūrija, un trīs finālisti savas prasmes pārbaudīja skatītāju priekšā. Konkursa dalībniekiem bija jāiepazīst alus vēsture, dažādas brūvēšanas metodes, ražotāji un, protams, arī dažādas nianses pasniegšanā un alus un ēdienu saderībā. Papildus iepriekšminētajam bija jānogaršo un jānosaka dažādi alus veidi.