Ko jums jāzina, gatavojot tomātu dēstus?
foto: Publicitātes foto
Noderīgi ikdienā

Ko jums jāzina, gatavojot tomātu dēstus?

Reklāmas projekts

Tomātu audzēšana mājas dārzā vai uz balkona ir gan aizraujoša, gan veselīga nodarbe.

Viss sākas ar pareizi izvēlētām tomātu sēklām, kas ir pamats veselīgu un bagātīgi ražojošu augu iegūšanai. Tomātu dēstu gatavošana prasa zināšanas un rūpību, bet panākumu atslēga ir arī pareiza kopšana katrā augšanas posmā.

Kā izvēlēties tomātu sēklas?

Pirmais solis ceļā uz bagātīgu ražu ir pareizo sēklu izvēle. Ir svarīgi izvēlēties šķirnes, kas piemērotas apstākļiem, kuros plānojat audzēt tomātus. Piemēram, ķiršu tomāti ir lieliski piemēroti audzēšanai uz balkona, savukārt lielākām šķirnēm, piemēram, aveņu tomātiem, nepieciešama plašāka vieta un tie vislabāk aug atklātā zemē vai siltumnīcā. Izvēloties sēklas, ieteicams izvēlēties augstas kvalitātes produktus no uzticamiem ražotājiem.

Šeit ir piecas populāras tomātu šķirnes, kas pieejamas vietnē Garden Seeds Market, kur var atrast plašu dārzeņu sēklu klāstu – daudzas šķirnes, kas pielāgotas dažādām audzēšanas vajadzībām:

  1. Tomāts "Adam F1" – Izturīga, augsti augoša hibrīdšķirne ar izturīgiem augļiem, kas lieliski piemēroti uzglabāšanai. Piemērota gan profesionāļiem, gan hobija dārzniekiem.
  2. Tomāts "Zlatava" – Divkrāsaina šķirne ar oranžu miziņu un sarkanu mīkstumu. Vidēji agrīna, ideāli piemērota audzēšanai zem plēves vai atklātā laukā. Tās augļi lieliski der salātiem un sviestmaizēm.
  3. Tomāts "San Marzano 2" – Slavens itāļu plūmju tomāts ar intensīvu garšu. Tā iegarenie augļi ir ideāli piemēroti pārstrādei, piemēram, pastām un mērcēm, padarot to par virtuves favorītu.
  4. Tomāts "Black Cherry" – Ķiršu tomātu šķirne ar unikālu tumšu krāsu un saldu, intensīvu garšu. Lieliski piemērota svaigam patēriņam un ēdienu dekorēšanai.
  5. Tomāts "Malinowy Olbrzym" – Lieli, gaļīgi augļi ar maigu tekstūru un saldu garšu. Lieliski piemēroti salātiem un svaigai lietošanai.
foto: Publicitātes foto

Kur audzēt tomātus?

Tomāti vislabāk aug labi apgaismotās vietās, aizsargātās no vēja. Tos var audzēt atklātā zemē, siltumnīcās vai podos. Ja izvēlaties audzēt dārzā, rūpējieties par labi drenētu augsni, kas bagātināta ar kompostu. Audzēšana siltumnīcā ļauj sezonu sākt agrāk, bet podi ir ideāli piemēroti tiem, kam ir maz vietas.

Kā sagatavot dēstus?

Dēstu sagatavošana sniedz priekšrocības sezonas laikā. Tomātu sēklas parasti sēj februārī vai martā. Šim nolūkam nepieciešami trauki ar drenāžas atverēm un viegla, auglīga augsne. Sēklas jāievieto aptuveni 1 cm dziļumā un viegli jāpārklāj ar augsni. Trauki jānovieto siltā vietā (20–25°C) un regulāri jāapsmidzina ar ūdeni, lai nodrošinātu optimālu mitrumu.

foto: Publicitātes foto

Ko darīt ar dēstiem?

Kad dēsti sasniedz 2–3 cm un parādās pirmās īstās lapas, tie jāpārstāda lielākos traukos – šis process tiek saukts par piķēšanu. Pirms pārstādīšanas atklātā zemē vai siltumnīcā augus nepieciešams norūdīt, dažas stundas dienā novietojot tos ārā. Pēc pārstādīšanas uz pastāvīgu vietu tomāti regulāri jālaista un jānodrošina tiem atbalsts. Nepieciešama arī mēslošana un sānu dzinumu izgriešana augsti augošām šķirnēm.

Pareizi sagatavoti dēsti ir veiksmīgas tomātu audzēšanas pamats. Rūpes jau no pirmās dienas nodrošinās bagātīgu ražu un iespēju baudīt vasaras tomātu garšu uz šķīvja.