Ministrija rosina divas valsts apmaksātas vecmātes vizītes jaundzimušā mājās līdz 6 mēnešu vecumam
foto: Shutterstock
Ministrijā norāda, ka vizītes mājās ir ārkārtīgi svarīgas, jo tā ir vieta, kur vecmāte var novērot jaunās ģimenes faktiskos dzīves apstākļus.
Sabiedrība

Ministrija rosina divas valsts apmaksātas vecmātes vizītes jaundzimušā mājās līdz 6 mēnešu vecumam

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Lai vienlaicīgi nodrošinātu veselības aprūpi, kā arī pārliecinātos par drošiem sociālajiem apstākļiem, Veselības ministrijā (VM) rosina nodrošināt divas valsts apmaksātas vecmātes mājas vizītes pie jaundzimušā, liecina VM informatīvais ziņojums par emocionālā un praktiskā atbalsta paplašināšanu topošajiem un jaunajiem vecākiem grūtniecības laikā, dzemdībās un pēcdzemdību posmā.

Ministrija rosina divas valsts apmaksātas vecmātes...

Ministrijā norāda, ka vizītes mājās ir ārkārtīgi svarīgas, jo tā ir vieta, kur vecmāte var novērot jaunās ģimenes faktiskos dzīves apstākļus, kas nodrošina visaptverošu izpratni par stresa faktoriem un iespējamām problēmām, ar kurām ģimene var saskarties.VM ieskatā, mājas vizītes sniedz pilnīgāku reāllaika priekšstatu par ģimenes sociālām, emocionālām un fiziskām problēmām, ļaujot vecmātei identificēt riskus un piedāvāt atbalstu daudz ātrāk, nekā tas būtu iespējams ārpus dzīvesvietas, proti, ārsta kabinetā.

Pirmā vecmātes vizīte mājās plānota divu nedēļu laikā pēc dzemdībām, savukārt otrā vizīte plānota, ņemot vērā pirmās vizītes rezultātus, tomēr, jebkurā gadījumā tai jānotiek ne vēlāk par bērna sešu mēnešu vecumam. Plānots, ka katra vizīte varētu ilgt 60 minūtes.

Vizītes laikā vecmāte izvērtēs dažādus riska faktorus ģimenes dzīvesvietā, novērtēs māmiņas un jaundzimušā veselības stāvokli un uzklausīs jaunās ģimenes sūdzības, pēc kā aizpildīs vizītes protokolu un attiecīgi nepieciešamības gadījumā sniegs rekomendācijas par iespēju piesaistīt citus atbalsta speciālistus. Līdztekus ministrijā uzsver, ka šis priekšlikums stiprinātu vecmātes lomu sieviešu un jaundzimušā aprūpē.

Kā skaidrots ziņojumā, patlaban ģimenes ārsts ir vienīgais speciālists, kurš nodrošina jauno ģimeņu uzraudzību pēc bērna piedzimšanas jeb pēcdzemdību aprūpi. Neskatoties uz normatīvajos aktos paredzēto pēcdzemdību skrīninga veikšanu, šī monitoringa veikšanai pietrūkst resursu - sievietei sešas nedēļas pēc dzemdībām ir paredzēta viena vizīte pie ginekologa, kurā ir jāaptver daudzi jautājumi īsā laika periodā, uzsver ministrijā. Pašlaik veselības aprūpē vispār netiek paredzēts, kā tiek apzināta jauno māmiņu pašsajūta, proti, psihoemocionālais stāvoklis, zīdīšanas prasmes, kā arī vajadzība pēc palīdzības pēcdzemdību periodā, atgādina VM.

Priekšlikums ir daļa no atbalsta pasākumiem jaunajiem vecākiem. Plānots veidot gan fiziskās, gan mentālās un sociālās veselības veicināšanas programmu, kas sākotnēji aptvertu māmiņas, jaundzimušos un bērnus līdz pusgada vecumam, tādējādi veicinot pozitīvu jauno ģimeņu pieredzi.

Tāpat plānots pilnveidot emocionālo atbalstu atbilstoši individuālajām vajadzībām, sniegt zīdīšanas konsultācijas un citus pakalpojumus pēcdzemdību periodā. Pasākumu mērķis ir savlaicīgi novērst potenciālos vai esošos psihoemocionālos un sociālos riskus jaunajām ģimenēm.

Paredzēts, ka pakalpojums tiks īstenots Rīgas, Pierīgas un reģionos, kopā veicot pārbaudes vismaz 200 līdz 300 jaunajām mātēm. Atbilstoši Nacionālā veselības dienesta aplēsēm, vienas vizītes izmaksas ir 49,12 eiro.

VM apsver arī iespējamo apmācību nepieciešamību pakalpojuma sniegšanā iesaistītajiem veselības aprūpes speciālistiem.