"Tā kā amerikāņu bojevikos!" Zādzības kļūst biežākas un garnadži arvien nekaunīgāki
foto: Shutterstock
Inflācijas iespaidā būtiski pieaudzis veikalu zādzību skaits.
Sabiedrība

"Tā kā amerikāņu bojevikos!" Zādzības kļūst biežākas un garnadži arvien nekaunīgāki

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/Degpunktā

Pēdējo trīs gadu laikā sīko zādzību skaits valstī ievērojami pieaudzis. 2023. gadā reģistrētas 9422 zādzības, salīdzinot ar 6519 gadījumiem divus gadus iepriekš. Veikalā "Rimi" Sarkandaugavā zādzības mēģinājumi, īpaši ar nolūku iegūt bezmaksas dzērienus, notiek pat vairākas reizes dienā, radot ievērojamu darba apjomu apsardzes darbiniekiem, vēsta TV3 raidījums "Degpunktā".

"Tā kā amerikāņu bojevikos!" Zādzības kļūst biežāk...

Straujā inflācijas pieauguma dēļ cilvēki ar ierobežotiem finansiāliem resursiem dažkārt izvēlas zagšanu kā izdzīvošanas līdzekli. Pēdējo trīs gadu laikā sīko zādzību skaits valstī ir pieaudzis par 31%, un 2023. gadā reģistrēts gandrīz par 3000 noziegumu vairāk nekā 2021. gadā. Sarkandaugavā zādzības notiek pietiekami bieži, un veikala darbiniekiem tās jau kļuvušas par ikdienas realitāti.

Sliežu ielas veikalā “Rimi” zādzības mēģinājumi ir bieža parādība. Darbinieki laika gaitā ievērojuši regulāros apmeklētājus, kuriem mēdz “paslīdēt roka”, tādēļ pievērš īpašu uzmanību tam, ko šie klienti iznes no veikala.

Kaspars, kurš veikalā atradās vienā no reizēm, kad tika pieķerts zaglis, šo notikumu skaidro šādi: “Nu, tur bija grautiņš. Citi teica, tā kā amerikāņu “bojevikos”. Aptuveni tā. Protams, ka tur tie visi skeneri visi lūza. Tur viņu divreiz jau uz flīzēm nolikām, uz zemes.”

Viņš turpina: “Viens no tiem zagļiem bija pilnu mugursomu ar balzama pudelēm pielādējis, un pēc tam mēģināja aizskriet prom. Apsargs saķēra, un tie pārējie atkal rauj viņu ārā un mēģina dabūt savējo pudeles brāli prom no turienes. Nolikām zemē, bet viņi centās aiz rokām, kājām, aiz kurpēm, aiz apaviem viņu raut ārā, lai tikai dabūtu viņu prom.”

“Rimi” pārstāve Inga Bite stāsta, ka situācija nav bijusi tik dramatiska. Kaut arī veikals finansiālus zaudējumus šajā gadījumā necieta, aizskarti tika iestādes darbinieki. Viens no apmeklētājiem, kurš iepriekš jau bija mēģinājis piesavināties preces no uzņēmuma, arī šoreiz piesaistīja apsarga uzmanību.

Agresīvi noskaņotais pircējs izteica dažādus izteikumus un strauji pietuvojās veikala vadītājai. Pārbaudot viņa somu, apsargs atrada vairākas alkohola pudeles. Apsargs situāciju veiksmīgi atrisināja, pieklājīgi izvadot vīrieti no veikala un atņemot somā atrastās preces.