Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Čučiņšanas-ATLAS komēta atvadās no Zemes iedzīvotājiem, varbūt to neredzēsim vairs nekad! Latvijā un pasaulē steidz to iemūžināt
foto: IMAGO/SNA
Čučiņšanas – ATLAS komēta
Sabiedrība

Čučiņšanas-ATLAS komēta atvadās no Zemes iedzīvotājiem, varbūt to neredzēsim vairs nekad! Latvijā un pasaulē steidz to iemūžināt

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Čučiņšanas-ATLAS komēta strauji attālinās no Zemes, un tuvākajā laikā to varēs vērot tikai ar binokli vai teleskopu, līdz tā aizlidos tālēs zilajās. Kaut gan sākotnēji tika minēts, ka tās orbīta nozīmē atgriešanos pēc apmēram 80 000 gadiem, jaunākie dati liecina, ka tā varētu vispār pamest Saules sistēmu, un tas nozīmē, ka Zemes iedzīvotāji to vairs nekad neredzēs.

Čučiņšanas-ATLAS komēta atvadās no Zemes iedzīvotā...

Čučiņšanas – ATLAS (Tsuchinshan–ATLAS, C/2023 A3) komētu atklāja 2023. gada 9. janvārī Purpura kalnu jeb Čučiņšanas observatorijā Ķīnā un neatkarīgi 22. februārī ar ATLAS robotteleskopu Dienvidāfrikā. 2024. gada 27. septembrī komēta atradās vistuvāk Saulei (58 miljoni kilometru), Saules siltuma ietekmē komēta kļuva spožāka un tās aste pagarinājās. 12. oktobrī komēta atradīsies vistuvāk Zemei (70 miljonu kilometru attālumā), tad sāksies novērojumiem piemērotākais laiks. Oktobra beigās komēta jau būs attālinājusies no Zemes un Saules, tās spožums samazināsies, vēsta Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) norāda, ka šī komēta pilnu orbītu veic apmēram 80 000 gados, tātad pēdējoreiz to redzēja neandertālieši, taču tagad uzskata, ka Zemes iedzīvotāji šo komētu redz pēdējo reizi, jo tā pametīs Saules sistēmu.