Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
RTU ekskluzīvi piešķir naudu ierēdņu apmācībai; Saeimas komisijai jautājumi, kā universitātei izdevies iegūt šo finansējumu
foto: LETA
Rīgas Tehniskā universitāte.
Sabiedrība

RTU ekskluzīvi piešķir naudu ierēdņu apmācībai; Saeimas komisijai jautājumi, kā universitātei izdevies iegūt šo finansējumu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Rīgas tehniskajai universitātei (RTU) ekskluzīvi piešķirta nauda augstākā līmeņa ierēdņu apmācībai, svētdienas vakarā vēstīja raidījums "Nekā personīga".

RTU ekskluzīvi piešķir naudu ierēdņu apmācībai; Sa...

Raidījums ziņo, ka 2023.gada 26.septembrī Evikas Siliņas (JV) valdība sadalījusi 783 miljonus eiro prioritātēm.

Tur ietvertas arī vairākas jaunas sadaļas. Izglītībai turpmākiem trim gadiem iedota papildus nauda, lai stiprinātu zinātni un STEM priekšmetu apguvi, arī pedagogu apmācību. Starp priekšlikumiem parādās arī šāds piedāvājums - "Inovatīvas valsts digitālās pārvaldības zinātniskās un mācību kompetences attīstība ar tenūra modeli un studiju programmu", noskaidrojis "Nekā personīga".

Budžetu pavadošajos dokumentos divās rindkopās īsi aprakstīts, ka programma uzlabos digitālās prasmes atsevišķos mikrokursos un maģistra programmā. Tas uzlabošot publisko pakalpojumu kvalitāti, "attīstot pārvaldības, datu analītikas un komunikācijas un dizaina domāšanas prasmes" publiskā un privātā sektora pārstāvjiem, ziņo raidījums.

2024.gadā tam iedalīts 632 000 eiro, 2025.gadā 813 000 eiro un 2026.gadā - 996 000 eiro. Kopā - 2,4 miljoni eiro.

Izglītības un zinātnes ministrija raidījumam skaidrojusi, ka nekāds citu augstskolu izvērtējums nav noticis, RTU pārstāvji "atnākuši ar savu piedāvājumu". Studiju programmas izmaksu aprēķinu esot piestādījusi universitāte, pavasarī ar RTU noslēgts līgums līdz šī gada beigām. Vienlaikus budžetā nauda iedalīta kopā trim gadiem uz priekšu.

RTU skaidro, ka programma esot ļoti nepieciešama, lai stiprinātu valsts pārvaldes digitālās prasmes.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai radies jautājums par to, kā un pēc kādiem kritērijiem vienai konkrētai universitātei izdevies iegūt šo finansējumu. Tāpat komisijas deputātiem radies jautājums, vai par šādu kursu iespējamu rīkošanu uzrunātas arī citas augstskolas.