Vāc parakstus, lai Latvijā aizliegtu mikroblogošanas vietni "X"
foto: Julian Christ/ Unsplash
Iniciatīvas autors norāda, ka mikroblogošanas vietnē "X" nekontrolēti tiek izplatīta dezinformācija.
Sabiedrība

Vāc parakstus, lai Latvijā aizliegtu mikroblogošanas vietni "X"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Iniciatīvu portālā "Mana balss" sākta parakstu vākšana par vietnes "Twitter" jeb "X" darbības ierobežošanu vai aizliegšanu Latvijā.

Vāc parakstus, lai Latvijā aizliegtu mikroblogošan...

Iniciatīvas autors Gvido Oskars Grava norāda, ka pēdējā laikā arvien vairāk dažādos ārvalstu ziņu medijos parādās informācija par "X" lomu atklātu dezinformācijas kampaņu un melu izplatīšanā, tostarp paša "X" īpašnieka Īlona Maska personā. Grava skaidro, ka, Maska ieskatā, Eiropas Savienība (ES) iestājas "pret vārda un izpausmes brīvību" un šādi izteikumi kļuvuši par tipisku Maksa retoriku.

Līdztekus Grava norāda, ka "X" nav pielāgojies Digitālo pakalpojumu akta prasībām. Grava aicina Latvijas sabiedrību, Saeimu un Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi izvērtēt "X" atbilstību Latvijas interesēm, tā galvenajai domai un jēgai kā sociālajam tīklam. Viņš uzskata, ka, ņemot vērā esošo ģeopolitisko situāciju Eiropā, Latvijai vajadzētu rādīt priekšroku šādu ierobežojumu īstenošanā. "Tas kalpotu par paraugu citām ES valstīm," pauž Grava.

"Sabiedrība iegūtu kvalitatīvāku un tīrāku digitāli-informatīvo vidi, pārejot uz un plašāk izmantojot sociālos un ziņu medijus, kuros informācijas plūsma tiek regulēta un pārbaudīta ar cilvēku spēku, nevis mākslīgo intelektu, kas arī ir "X" "status quo"," pauž iniciatīvas pārstāvis.

Tāpat, viņa ieskatā, nepieciešams motivēt esošos "X" lietotājus pāriet uz "Facebook", "Discord" un citām sociālo tīklu platformām, kas, viņaprāt, pilda Digitālo pakalpojumu akta saistības un kalpo noteiktas mērķauditorijas interesēm.