Veselības ministrija: šobrīd ir jūtami izteikts pieprasījums pēc veselīgiem produktiem
foto: Ieva Leiniša/LETA
Sabiedrība

Veselības ministrija: šobrīd ir jūtami izteikts pieprasījums pēc veselīgiem produktiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Pieprasījums pēc veselīgiem produktiem ir jūtams, novērojuši pārtikas ražotāji, kas ir pievienojušies arī Sadarbības memorandam par pārtikas produktu sastāva uzlabošanu jeb reformulāciju, informēja Veselības ministrijā (VM).

Veselības ministrija: šobrīd ir jūtami izteikts pi...

Kā norāda VM, šobrīd ir jūtami izteikts pieprasījums pēc veselīgiem produktiem. Tā novērojis uzņēmējs Maizes ceptuves SIA "Lāči" dibinātājs Normunds Skauģis. Viņš norāda, ka uzņēmums pastāvīgi strādā pie produktu sastāva pilnveidošanas, lai tie atbilstu mūsdienu veselīga uztura prasībām.

"Sabiedrības ēšanas paradumi ir pakļauti gan sociālajai videi, gan uzņēmēju iniciatīvām, un šobrīd pieprasījums pēc veselīgiem produktiem ir īpaši izteikts," pauž Skauģis, piebilstot, ka "Lāču" komanda aktīvi sadarbojas ar uztura speciālistiem, kuri sniedz ieteikumus veselīgu un uzturvielām bagātu produktu ražošanā.

Arī AS "Smiltenes piens" kvalitātes vadītāja Agita Opmane atzīst, ka pārtikas uzņēmumi spēlē būtisku lomu patērētāju uztura paradumu veidošanā. Viņa norāda, ka uzņēmumā ir svarīga patērētāju veselība, un ir saprotams, ka cukurs un pārmērīgs sāls saturs ir galvenie veselīga uztura kaitnieki.

"Uzskatām par savu uzdevumu kaut nedaudz izglītot sabiedrību un radīt produktus ar mazu vai mazāku cukura saturu un augstu olbaltumvielu daudzumu," pauž Opmane.

"Uzņēmumi var ietekmēt un mainīt patērētāju paradumus, tomēr procesam ir nepieciešams ļoti ilgs laiks, uzskatām, ka izglītošana par veselīgu uzturu ir jāsāk jau skolā, jo jaunā paaudze lietas uztver daudz ātrāk un ar savām zināšanām izglīto vecākus," stāsta uzņēmuma pārstāve, norādot, ka "Smiltenes piens" turpinās strādāt pie jauniem produktiem ar augstu uzturvērtību un produktiem ar zemu sāls saturu.

Pārtikas memorands tapis sadarbībā ar Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru 2022.gadā, uzņēmējiem aktīvi iesaistoties sabiedrības veselības uzlabošanas veicināšanā. Pārtikas memoranda mērķis ir aicināt uzņēmējus, pārskatot receptes, samazināt produktos pievienotā cukura, sāls vai piesātināto tauku daudzumu. Uzņēmējiem ir jānorāda sākotnējā produkta uzturvērtība un paredzētais samazinājums noteiktā laika posmā.

VM aicina pārtikas memorandam pievienoties arī citus pārtikas ražotājus, kuru skaits šobrīd ir 12 populāri pārtikas produktu ražotāji Latvijā. Pasaules Veselības organizācija un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija atzinīgi vērtē pasākumus, kas ilgtermiņā pozitīvi ietekmē sabiedrības veselību un valsts ekonomisko izaugsmi. Pētījumi rāda, ka katrs eiro, kas ieguldīts veselīga uztura paradumu veicināšanā, sniedz vairākas reizes lielāku ekonomisko ieguvumu, norāda ministrijā. Starpsektoru sadarbība, iesaistot pārtikas ražotājus un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējus, ir būtisks faktors, lai nodrošinātu veselīga uztura pieejamību un veicinātu sabiedrības veselību, uzsver VM.

Jau ziņots, ka VM ir izstrādājusi arī rīcības plāna projektu liekā svara un aptaukošanās izplatības mazināšanai Latvijā laika posmā no 2025. līdz 2029. gadam. Šī plāna mērķis ir veidot visaptverošu pieeju, lai uzlabotu sabiedrības veselību, veicinot veselīgus uztura un dzīvesveida paradumus. Par to aizvadīta sabiedriskā apspriede un saņemti priekšlikumi gan no uzņēmējiem, gan ar sabiedrības veselību saistītām organizācijām.