Svinīgā noskaņā Čehova teātris atzīmē 141.gadadienu

Čehova teātris šodien nosvinēja savu 141.gadadienu un iepazīstināja ar 142.sezonas jaunumiem.

Kultūra

FOTO: Čehova teātris svin 141. gadadienu - sezonas vadmotīvs: mīlestība

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Čehova teātris šodien svinēja savu 141.gadadienu un iepazīstināja ar 142.sezonas jaunumiem.

FOTO: Čehova teātris svin 141. gadadienu – sezonas...

Svinīgās noskaņās tika atklāta arī jauna izstāde Čehova teātra galerijā - mākslinieka Artūra Virtmaņa personālizstāde "Pastorāle", kas tapusi dialogā ar Mihaila Čehova teātra 142.sezonas vadmotīvu - mīlestību.

Izstādes aprakstā norādīts, ka mākslinieka versija par idilles un vētras kontrastu prezentēta laikmetīgas pastorāles garā. Žanrs, kas tradicionāli attēlo lauku dzīves mierpilnu plūdumu, Virtmaņa instalācijā ieguvis apokaliptiskas vētras veidolu. Mīlestība kā katastrofiska pieredze un, dziļākā līmenī, mīlestība uz katastrofu, kas ir kļuvusi par mūsdienu pasaules normālstāvokli - šāds ir Virtmaņa laikmetīgās pastorāles paradoksālais vēstījums.

Septembrī skatītāji jau varēja noskatīties izrādi visai ģimenei "Pelnrušķīte", kas tapusi režisores Paulas Pļavnieces vadībā. Tā vēstot ne tikai par Pelnrušķītes un Prinča mīlestību, par ķirbja karieti un kristāla kurpīti, bet arī par mīlestību pret dabu un visu dzīvo.

Savukārt šovakar notiks teātra "kvarķirņika" ceturtā pirmizrāde. Izrādes veidošanā aktieri Rodionu Kuzminu iedvesmojusi Vladimira Visocka daiļrade, savukārt nosaukums radies no dziesmas - "Viss ačgārni…".

Čehova teātra arkādē 26.oktobrī ar jaunu pirmizrādi sevi pieteiks režisors Dmitrijs Gaitjukevičs. Teātra pārstāve norāda, ka viņa iestudējums "Trolejbuss Ļubočka" būs par mīlestību visās tās izpausmēs.

Savukārt 1.novembrī uz Čehova teātra Lielās skatuves režisors Sergejs Golomazovs skatītājiem piedāvās Moljēra lugu "Tartifs", savukārt 6.decembrī, atklājot decembra svētku koncertu tradīciju, skatītājus izklaidēs jauns koncerts ar maestro Raimonda Paula pagājušā gadsimta 80.gadu hitiem. Koncerts "Man ar tevi ir labi" top režisores Ināras Sluckas vadībā.

Arī režisorei Laurai Grozai Čehova teātra jaunajā sezonā ir plānots lielās formas jauniestudējums - 14.februārī pirmizrādi piedzīvos Šekspīra "Lēdija Makbeta" Artūra Dīča dramatizējumā. Plānots, ka izrādes galvenā tēma risinās sievietes neprātīgu mīlestību pret savu vīrieti.

Savukārt 14.februārī gaidāms vēl viens jaunums - aktieris Maksims Busels piedāvās skatītājiem iestudējumu par jaunības mīlestību - "Nelabojams romantiķis". Šajā projektā Busels ir ne tikai režisors, bet arī mūzikas un teksta autors.

Gaidāms, ka 8.martā Golomazovs nāks klajā ar savu skatuves interpretāciju Aleksandra Gelmana lugai "Soliņš", kas ir par kāda vīrieša un sievietes nejaušu tikšanos, vienā vakarā nodzīvojot veselu dzīvi.

11.aprīlī uz lielās skatuves būs pirmizrāde pēc Antona Čehova lugas motīviem iestudētajam "Ķiršu dārzam", kurā režisors Viesturs Kairišs atklāšot sekas, ko rada Krievijas inteliģences bezdarbība kara laikā, pieskaroties arī tēmai par neprātīgu mīlestību pret savām fantāzijām.

Savukārt 23.maijā gaidāms jauns mazās formas iestudējums Staņislava Tokalova režijā, kam dramaturģiju raksta Dīcis. Tas iecerēts kā jautrs un aizkustinošs stāsts par mums pašiem.

Tāpat 142.sezonas laikā Čehova teātris plāno aizvadīt jau otro aktieru starptautisko radošo nometni "ArtMind", kā arī vairākas apmaiņas viesizrādes, par kurām detalizētāk teātris sola informēt, kad ar partneriem būs saskaņotas visas detaļas.