Gide Madara ar sāpēm sirdī vēro, kā tiek iznīcināts vecākais tūrisma objekts Latvijā
foto: ekrānuzņēmums no video
Gūtmaņala Siguldā tiek uzskatīta par vecāko tūrisma objektu Latvijā.
Novadu ziņas

Gide Madara ar sāpēm sirdī vēro, kā tiek iznīcināts vecākais tūrisma objekts Latvijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Siguldā ierodas tūristi no visas pasaules, lai redzētu lielāko alu Baltijas valstīs. Madara, kas par gidi strādā jau 15 gadus, ar sāpēm sirdī vēro, kā tiek iznīcināts šis dabas objekts, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Gide Madara ar sāpēm sirdī vēro, kā tiek iznīcināt...

Ala tiek uzskatīta par vecāko tūrisma objektu Latvijā. Senākie uzraksti uz tās sienām saglabājušies kopš 17. gadsimta. Tomēr blakus baronu un muižnieku vārdiem redzami arī pavisam svaigi uzraksti uz smilšakmens - un tas jau ir bīstami. Alas tuvumā uzstādītas tikai divas nelielas aizlieguma zīmes. Pēc vietējo iedzīvotāju domām, jāizvieto pamanāmākas norādes.

"Kā folklorists es tajā redzu diezgan senas tradīcijas turpinājumu. Šī tūrisma tradīcija - ieskrāpēt savu vārdu apmeklētā vietā - pastāv vismaz 500 gadus. Nekādā gadījumā neaicinu to darīt un nepriecājos, redzot jaunus uzrakstus, lai gan tie ir materiāls maniem pētījumiem. Kāpēc nevajadzētu turpināt šo tradīciju šodien? Mēs ar to iznīcinām senus uzrakstus uz alām un klintīm, kam ir kultūrvēsturiska nozīme. Jo vecāki uzraksti, jo tie vērtīgāki. Gūtmaņa alā joprojām ir saglabājušies uzraksti, kuriem jau ir 600 gadu," skaidro Sandis Laime, literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošais pētnieks.

foto: ekrānuzņēmums no video
Gūtmaņalā joprojām saglabājušies uzraksti, kas ir jau 600 gadus veci.
Gūtmaņalā joprojām saglabājušies uzraksti, kas ir jau 600 gadus veci.

Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Ilze Millere norāda, ka ir liela iespēja tikt pieķertam, brūkot alai - pie populāriem objektiem uzstādītas novērošanas kameras, te regulāri patrulē policija. Pagaidām gan nav plānots norobežot alas sienas no tūristiem. Likums aizliedz uzskrāpēt uzrakstus uz sienām, par to var izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu: fiziskām personām no 30 līdz 1000 eiro, juridiskām personām - no 280 līdz 2400 eiro.

Zelta rudeni nomainījusi baltā ziema.

Sigulda ziemā: vienmēr ir kur iet!

Siguldas novada pašvaldība atklājusi ziemas tūrisma kampaņu “#vienmerirkuriet”, aicinot baudīt dabu un atklāt Siguldas novadu no jauna. Izrādās, ka “Vidzemes ...