Parādnieki un alimentu maksātāji var atviegloti uzelpot - no oktobra mēnesī būs jāmaksā mazāk
foto: Edijs Pālens/LETA
Sieviete un bērnu ratiņi Kronvalda parkā.
Sabiedrība

Parādnieki un alimentu maksātāji var atviegloti uzelpot - no oktobra mēnesī būs jāmaksā mazāk

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

No 1. oktobra stājas spēkā grozījumi Civilprocesa likumā, kas būtiski samazinās ieturējumus no parādnieku darba algas un pielīdzināmiem maksājumiem, kā arī ļaus parādniekiem saglabāt lielāku ienākumu daļu. Grozījumu mērķis ir veicināt parādnieku legālu nodarbinātību un ilgtermiņā nodrošināt parādu atgūšanu. Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere uzsver, ka jaunie noteikumi motivēs cilvēkus legalizēt savus ienākumus, palīdzot izkļūt no parādu sloga un uzlabojot sociālās garantijas.

Parādnieki un alimentu maksātāji var atviegloti uz...

Turpmāk neatkarīgi no tā, kāda veida parāds ir izveidojies, – ieturējumus veiks visiem parādniekiem vienādi – tikai no tās ienākumu daļas, kas pārsniedz parādniekam saglabājamo minimālo summu.

Ieturējumu samazināšana

No 1. oktobra parādniekam tiks saglabāta minimālā ienākumu summa, no kuras ieturējumus neveiks. Tie ir 50% no minimālās mēneša algas, pieskaitot vēl 15% no minimālās mēneša algas par katru ieturējumu izdarīšanas brīdī apgādībā (nodokļu grāmatiņā) reģistrēto nepilngadīgo bērnu. Izmaiņas Civilprocesa likumā nosaka arī ierobežojumu – saglabājamā summa par apgādībā esošajiem nepilngadīgajiem bērniem kopā nevar pārsniegt 50% no minimālās mēneša darba algas. Tas nozīmē, ka tiek noteikta ienākumu summa neto jeb izmaksātās darba algas “uz rokas”, kas pārsniedz parādniekam saglabājamo minimālo apmēru. Ieturējumi 30% apmērā tiks veikti tikai no šīs ienākumu daļas.

Uzturlīdzekļu parāda piedziņa

Vislielākās pārmaiņas sagaida uzturlīdzekļu parādniekus – izmaiņas paredz, ka neatkarīgi no ienākumu apmēra – uzturlīdzekļu parādnieku situācija pēc 1.oktobra uzlabosies.

Piemērs: parādnieks saņem algu 1000 eiro “uz rokas” jeb neto. Parādnieka apgādībā reģistrēts viens nepilngadīgs bērns. Parādniekam ir uzturlīdzekļu parāda piedziņa:

  • Pašlaik: Parādniekam saglabā 455 eiro, ietur 545 eiro.
  • Pēc grozījumiem: Parādniekam saglabās 836,50 eiro, ieturēs 163,50 eiro. Ieturējumu samazinājums: no 545 eiro uz 163,50 eiro.

Vairākas parādu piedziņas lietas

Gadījumā, ja parādniekam ir vairākas neizpildītas saistības, ieturējumus veiks 40% apmērā. Tas nozīmē, ka parādniekam jebkura parāda piedziņas gadījumā tiks saglabāti 50% no minimālās mēneša algas plus 70% vai 60% no atlikušās ienākumu summas neto.

Piemērs: parādnieks saņem algu 1000 eiro “uz rokas” jeb neto. Parādnieka apgādībā reģistrēts viens nepilngadīgs bērns. Parādniekam ir divu parādu (uzturlīdzekļu un neatmaksāta aizdevuma) piedziņa:

  • Pašlaik: Parādniekam saglabā 455 eiro, ietur 545 eiro.
  • Pēc grozījumiem: Parādniekam saglabās 782 eiro, ieturēs 218 eiro.

Administratīvā soda vai kaitējuma cietušajam krimināllietā piedziņa

Savukārt parādniekam, kuram tiek piedzīts nesamaksāts sods par administratīvo pārkāpumu vai nodarītā kaitējuma kompensācija cietušajam krimināllietā, tiek saglabāta darba samaksa 50% apmērā no minimālās mēneša algas. Papildus par katru apgādībā esošo bērnu tiek saglabāti 15% no minimālās darba algas. Piedziņu veic 30% apmērā no summas, kas pārsniedz saglabājamās darba samaksas apmēru. 

Piemērs: parādnieks saņem algu 1000 eiro “uz rokas” jeb neto. Parādnieka apgādībā reģistrēts viens nepilngadīgs bērns. Parādniekam ir administratīvā soda piedziņa:

  • Pašlaik: parādniekam saglabā 500 eiro, ietur 500 eiro.
  • Pēc 1.oktobra: parādniekam saglabās 836,50 eiro, ieturēs 163,50 eiro. Ieturējumu samazinājums: no 500 eiro uz 163,50 eiro.