Vai Latvijas pase, ar kuru ceļoja Krievijas pilsonis Anatolijs Bļinovs, kurš tiek vainots par uzbrukumu Navaļnija līdzgaitniekam Volkovam, bija viltota? Skaidro PMLP
foto: Ekrānšāviņš
Minētā Latvijas pase izdota 2017. gadā uz Latvijas nepilsoņa Sergeja Šturbas vārda.
Sabiedrība

Vai Latvijas pase, ar kuru ceļoja Krievijas pilsonis Anatolijs Bļinovs, kurš tiek vainots par uzbrukumu Navaļnija līdzgaitniekam Volkovam, bija viltota? Skaidro PMLP

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sniegusi komentāru par Latvijas pasi, kuru ceļošanai izmantojis Krievijas pilsonis Anatolijs Bļinovs, kas tiek vainots uzbrukumā Navaļnija līdzgaitniekam Leonīdam Volkovam.

Vai Latvijas pase, ar kuru ceļoja Krievijas pilson...

PMLP apstiprina, ka Latvijas pase, kas izdota 2017. gadā uz Latvijas nepilsoņa Sergeja Šturbas vārda, tika izsniegta korekti un pases izsniegšanas laikā nav konstatētas neatbilstības vai nepilnības pasu noformēšanas procesā. Arī raidījums "de facto" pārliecinājies, ka pases dati ir īsti, izņemot bildi, kurā Šturbas vietā redzams Bļinovs.

Jau ziņots, ka Krievijas pilsonis Anatolijs Bļinovs, kurš Polijā apcietināts aizdomās par uzbrukuma organizēšanu cietumā nomērdētā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija sabiedrotajam Leonīdam Volkovam, pārvietojies pa Eiropu, izmantojot viltotu Latvijas pasi, kas izdota uz Liepājā dzīvojoša vairākkārt sodīta nepilsoņa vārda.

Bļinovs tika aizturēts 13.septembrī Polijā, kur viņam izvirzītas apsūdzības par 12.martā notikušās Leonīda Volkova piekaušanas organizēšanu. Valsts prokuratūras Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas departamenta Mazovijas nodaļas prokurors viņam izvirzīja trīs apsūdzības, tostarp apsūdzību par Krievijas opozicionāra Volkova piekaušanu viņa tautības un politiskās darbības dēļ. Nākamajos mēnešos tika aizturēti vēl vairāki cilvēki. Šobrīd izmeklēšanā aizdomās turamie ir astoņi, no kuriem četriem piemērots preventīvs līdzeklis īslaicīgas aizturēšanas veidā. Aizdomās turamo vidū ir seši poļi, viens baltkrievs un viens krievs.

12.martā Leonīdam Volkovam uzbruka netālu no viņa mājām Viļņā. Kad politiķis tur ieradās ar savu automašīnu, nezināma persona viņam uzbruka, izsmidzināja asaru gāzi un sāka sist Volkovu ar āmuru. Pēc uzbrukuma politiķis tika nogādāts slimnīcā ar rokas lūzumu un vairākiem kājas sasitumiem. Korupcijas apkarošanas fonds (FBK) 12.septembrī publiskoja savas izmeklēšanas rezultātus, saskaņā ar kuriem uzbrukumu Volkovam pasūtīja Izraēlā dzīvojošais uzņēmējs, naftas kompānijas "Jukos" bijušais vadības pārstāvis Ņevzļins.