Sabiedrība

Bez ārsta izziņas skolēni varēs neapmeklēt skolu piecas dienas; ne visi par to sajūsmā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Top jauni, vienoti noteikumi skolēnu kavējumu attaisnošanai. Pašlaik katra skola pati nosaka, cik dienas var attaisnot vecāki un kad ir nepieciešama ārsta zīme. Lai mazinātu mediķu birokrātisko slogu, Latvijas ārstu biedrība aicinājusi paplašināt vecāku pilnvaras. Taču skolu vadītāji un Izglītības un zinātnes ministrija tomēr uzstāj, ka tā saucamās vecāku zīmes tomēr vajadzētu limitēt, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Bez ārsta izziņas skolēni varēs neapmeklēt skolu p...

Nepilngadīgo pacientu skaits esot pieaudzis vairākas reizes, un proporcionāli tam palielinājies arī ģimenes prakšu administratīvais slogs, rakstot skolēna prombūtni attaisnojošas izziņas izglītības iestādēm. Ārsti aicina šajā mācību gadā atslogot viņus no liekas birokrātijas.
Mediķi uzskata, ka vecāki zīmi varētu rakstīt, ja skolēns slimo ne vairāk kā piecas dienas. Tas būtu pietiekami, lai bērns attopas no vīrusa un slimība vairs nav lipīga, piemēram, Covid-19 gadījumā.

Taču pret šādu vecāku pilnvaru paplašināšanu kategoriski iebilst skolu vadītāji. Pašlaik izglītības iestādes pašas nosaka, cik daudz kavējumu vecāki drīkst saviem bērniem attaisnot. Un šī kārtība ļoti atšķiras. Dažas skolas skaita kavējumus pa stundām, bet citas - pa dienām. Ir tādas, kurās mediķu izziņa tiek prasīta jau no pirmās dienas. Savukārt citās, kā, piemēram, Siguldas Valsts ģimnāzijā, ar ģimenes zīmi var attaisnot vairākas dienas prombūtnes. Šāda kārtība patīkot vecākiem, bet ne skolas direktoram. Jo kavējumu skaits pieaug, un tas negatīvi ietekmē skolēnu zināšanas.

Nu Veselības un Izglītības ministrijas vienojušās par vienādu noteikumu ieviešanu no augšas visās skolās. “Panākts ir kompromiss, ka tās noteikti varētu būt 5 dienas un šādi divi cikli mācību gada garumā bez ārsta zīmes. Un 15 dienas visa gada garumā. Šāda interpretācija tiks iestrādāta Ministru kabineta noteikumos,” komentē Kristīne Niedre-Lathere, Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniece.

Tiek cerēts, ka 15 dienu noteiktais limits uz vecāku zīmēm noturēs kavējumu disciplīnu, bet tajā pašā laikā dos iespēju attaisnot bērna kavējumu ģimenes apstākļu dēļ. Tuvākajā laikā šī jautājuma apspriešana turpināsies, paredzot vienotu regulējumu arī pirmsskolu līmenī.