Ko Siliņas vadītā valdība gada laikā paveikusi? Skaidro Uldis Augulis
foto: Zane Bitere/LETA
Apritot Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības darba pirmajam gadam, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) dalījies ar nozīmīgākajiem ministrijas sasniegumiem.
Politika

Ko Siliņas vadītā valdība gada laikā paveikusi? Skaidro Uldis Augulis

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Apritot Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības darba pirmajam gadam, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) nācis klajā ar nozīmīgākajiem ministrijas sasniegumiem minētajā laika periodā.

Ko Siliņas vadītā valdība gada laikā paveikusi? Sk...

Augulis par nozīmīgākajiem ministrijas sasniegumiem uzskata sociālo grupu pabalstu apmēru pieaugumu, pensiju indeksācijas modeļa izstrādi, kā arī neapliekamā minimuma celšanu un minimālās mēnešalgas paaugstināšanu no 620 līdz 700 eiro.

Kā norāda Labklājības ministrija (LM), no 2024.gada uzsākta pakāpeniska piemaksas piešķiršana par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim, pie vecuma un invaliditātes pensijām, kas piešķirtas laikā no 2012. līdz 2028.gadam. Šīs izmaiņas ietekmējušas 38 000 cilvēku 2024.gadā, 87 000 - 2025.gadā, savukārt 2026.gadā - 144 000, lēš ministrija. Vienlaikus cilvēkiem ar invaliditāti, kas pārsnieguši 18 gadu vecumu un kuriem invaliditātes cēlonis ir slimība no bērnības, no 2024.gada 1.janvāra paaugstināts kopšanas pabalsts par 100 eiro mēnesī - no 313,43 eiro mēnesī līdz 413,43 eiro.

Palielināta piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti un atbalsta apmērs ar celiakiju slimiem bērniem palielināts no 106,72 līdz 160 eiro mēnesī. Līdztekus no 2024.gada 1.janvāra nodrošināts valsts līdzfinansējums pašvaldībām 50% apmērā aprūpes mājās pakalpojumam bērniem ar invaliditāti un īpašas kopšanas nepieciešamību līdz 24 gadu vecumam.

No 2023.gada novembra ieviests jauns sociālais pakalpojums - atbalsta personas lēmumu pieņemšanā pakalpojums, kur persona ar garīga rakstura traucējumiem, kurai noteikta pirmā vai otrā invaliditātes grupa, var saņemt atbalstu tiesību un interešu aizstāvības, finanšu, veselības un sociālās aprūpes jomā, kā arī atbalsta loka veidošanā.

Augulis uzskata, ka būtiski uzlabojumi rasti arī atbalsta nodrošināšanā bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem. Uzlabojies atbalsts ārpusģimenes aprūpē bijušiem jauniešiem pēc pilngadības sasniegšanas līdz 21 gada vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, ja turpina mācības.

Tāpat kopš 2024.gada janvāra tiek īstenoti divi valsts finansēti izmēģinājuma projekti bērniem ar autiskā spektra traucējumiem un viņu ģimenes locekļiem, aprobējot psihosociālās rehabilitācijas pakalpojumu uzturošas terapijas un atbalsta grupu veidā. Vienlaikus no šī gada vidus pilnvērtīgi darbojas Bērnu mājas (Barnahus) pakalpojums.

Augulis norāda, ka nākotnē darbs jāturpina pie investīcijām cilvēkos, atsevišķas sociālās grupas arvien vairāk iesaistot darba tirgū un sabiedrības aktivitātēs, tādējādi ceļot Latvijas iedzīvotāju kvalifikāciju.