Sabiedrība

VIDEO: "Situācija joprojām kritiska!" Valsts asinsdonoru centrs aicina ziedot asinis

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Valsts asins donoru centrs jau pirmdien izsludināja aicinājumu ziedot asinis visām asinsgrupām, jo asins krājumi ir sasnieguši kritisko līmeni. Lai gan nedēļas laikā situācija nedaudz uzlabojusies, aicinājums vēl joprojām ir spēkā, norāda “360 ZIŅneši”.

VIDEO: "Situācija joprojām kritiska!" Valsts asins...

Nedēļas sākumā Valsts asins donoru centrs izziņoja aicinājumu visu asinsgrupu donoriem ziedot asinis, jo būtiski trūkst asinis rezervju. Lai arī šajās dienās donoru aktivitāte ir jūtami palielinājusies un asins rezervju krājumu pieaug, aicinājums ziedot asinis joprojām ir  spēkā.

Tamāra Kļaveniece, Valsts asinsdonoru centra nodaļas vadītāja stāsta: “Pašreizējā situācija ir tāda, ka kopš pagājušās nedēļas mēs nevaram nodrošināt ārstniecības iestāžu pieprasījumu uz visiem 100%. Akūtās situācijās mums ir jābūt nodrošinājumam, bet plānveida operācijas uz dienu vai divām dienām ir jāatliek ārstniecības iestādēs, jo vienkārši nav šobrīd tik daudz asins rezervju.”

Asinsdonoru centrs norāda, ka brīdī, kad medijos izziņo, ka asinskrājumi ir kritiski zemi, asins donori tik tiešām kļūst aktīvāki un iespēju robežās, dodas nodod asinis. Tiesa, šogad spēkā stājušās izmaiņas, kas paredz, ka sievietes turpmāk asinis varēs nodot ik pa 13, nevis 9 nedēļām, kā tas bijis līdz šim.

Lai gan asins donoru aktivitāte ir tiešām palielinājusies, tomēr jāsaka, ka mazāk nekā 3% no Latvijas iedzīvotājiem ziedo asinis vecuma grupā no 18 - 65 gadiem.

Asindonoru centrs atgādina, ka asinis rezervju papildināšana ir nepieciešama visu laiku, visa gada garumā, jo ik dienas slimnīcām, pacientiem ir nepieciešamība pēc asinīm un tās komponentēm. Kas jāņem vērā nododot asinis, - visu informāciju iespējams atrast Asindonoru centra mājaslapā vai zvanot uz bezmaksas numuru - 80000003.