Brīvības iela Rīgā: kā to sauca dažādos laikos, kāpēc zaudēja un kad atguva vēsturisko nosaukumu
foto: Shutterstock
Sabiedrība
Šodien 05:30

Brīvības iela Rīgā: kā to sauca dažādos laikos, kāpēc zaudēja un kad atguva vēsturisko nosaukumu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Brīvības iela Rīgā ir viena no nozīmīgākajām un garākajām ielām pilsētā. Tā stiepjas 12 kilometru garumā, sasaistot Rīgas centru ar tās rajoniem, un ir nozīmīgākā transporta artērija. Atcerēsimies, kādus vēl nosaukumus Brīvības iela nesusi dažādos laikos.

Brīvības iela Rīgā: kā to sauca dažādos laikos, kā...

Nosaukumu vēsture

Jau labu laiku pirms tam, kad Brīvības iela ieguva savu moderno nosaukumu, tā bija pazīstama kā Lielā Smilšu iela. Tā radās viduslaikos, kad Rīga vēl bija ieskauta ar cietokšņa mūriem. Šis ceļš veda ārpus pilsētas, veda cauri smilšainam apvidum un gāja uz ziemeļaustrumiem. Nosaukums saistīts ar to, ka šī ceļa vietā bijusi smilšaina grunts, kas arī ielai devis tās sākotnējo nosaukumu.

Aleksandra iela (1861. - 1923. g.) - savu nosaukumu iela ieguva par godu Krievijas imperatoram Aleksandram II, kurš pazīstams ar savām reformām, ieskaitot dzimtbūšanas atcelšanu. Šim nosaukumam bija liela XIX gadsimta un XX gadsimta sākuma daļa, kad Latvija bija Krievijas impērijas sastāvā.

Brīvības iela (1923. -1940. g.) - pēc Latvijas neatkarības pasludināšanas 1918. gadā, iela tika pārdēvēta par Brīvības ielu (Brīvības ielu) 1923. gadā par godu nesen iegūtajai Latvijas neatkarībai un brīvībai.

Pēc 1940. gada Brīvības iela Rīgā tika saukta par Ļeņina ielu, jo Latvija atradās Padomju Savienības kontrolē. Šo vārdu viņa ieguva pēc Latvijas okupācijas 1940. gadā, kad valsti pievienoja PSRS, un iela tika nosaukta Vladimira Ļeņina vārdā. Taču jau 1941. gada vasarā, pēc Latvijas vācu okupācijas sākuma, ielu pārdēvēja par Ādolfa Hitlera ielu. Šo nosaukumu iela nesa vācu okupācijas laikā līdz 1944. gadam.

Ļeņina iela (1944. - 1991g.) - pēc tam, kad 1944. gadā padomju savienība atkārtoti okupēja Latviju, iela tika pārdēvēta par godu Vladimiram Ļeņinam, Padomju Savienības dibinātājam.

Brīvības nosaukuma atgūšana (kopš 1991. gada) - līdz ar Latvijas neatkarības atjaunošanu 1991. gadā iela atkal ieguva savu vēsturisko nosaukumu - Brīvības iela.

foto: LETA
Brīvības iela no putna lidojuma.
Brīvības iela no putna lidojuma.

Remonti un pārveidojumi

Brīvības iela vairākkārt ir tikusi pakļauta remontiem un rekonstrukcijām atkarībā no pilsētas infrastruktūras izmaiņām un transporta nepieciešamības. Lieli remonti veikti dažādos periodos:

Padomju periods: Latvijas PSR pastāvēšanas laikā iela tika paplašināta un modernizēta, lai atbilstu jaunajām transporta slodzēm. Gar to tika uzceltas jaunas dzīvojamās mājas, tirdzniecības un administrācijas ēkas.

Neatkarības periods: 2000. gadu sākumā iela tika modernizēta ar mērķi uzlabot transporta satiksmi, tika atjaunots ceļa segums un komunikācijas, kā arī izbūvēti velosipēdu celiņi.

foto: LETA
Brīvības ielas remonts 2016. gadā.
Brīvības ielas remonts 2016. gadā.

2019. gada rekonstrukcija: veikta vērienīga rekonstrukcija ceļu seguma un transporta infrastruktūras uzlabošanai. Tika atjaunotas ietves un inženiertīkli. Svarīgs mērķis bija izveidot ērtu pilsētvidi gan autobraucējiem, gan gājējiem un velosipēdistiem.

foto: LETA
Brīvības ielas remonts 2016. gadā.
Brīvības ielas remonts 2016. gadā.

2020. gadā darbi tika uzsākti posmā no Bruņinieku ielas līdz gaisa tiltam, ieskaitot ceļa seguma nomaiņu. Tika veikti arī inženierkomunikāciju nomaiņas darbi, kas izraisīja aizkavēšanos, un daļa projekta tika atlikta uz nākamo gadu. Tāpat remontdarbi turpinājās arī vēlāk, ieskaitot lielos asfalta un cauruļvadu atjaunošanas projektus, īpaši ielas Ziemeļu daļā, līdz pat Juglas rajonam. Pašlaik remontdarbi norit Brīvības gatvē.