Turpinās izmeklēšana par aviācijas nelaimes gadījumiem pie Ādažiem un netālu no Rīgas lidostas
foto: LETA
Uz Tallinas šosejas pie Ādažiem avārijas nosēšanos veikusi divvietīga lidmašīna "Tecnam P2008 JC".
Sabiedrība
2024. gada 15. septembrī, 14:47

Turpinās izmeklēšana par aviācijas nelaimes gadījumiem pie Ādažiem un netālu no Rīgas lidostas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs turpina izmeklēšanu un tehnisko iemeslu noskaidrošanu gan aviācijas nelaimes gadījumam, kas notika 4. maijā uz Tallinas šosejas pie Ādažiem, gan 19. jūnijā Mārupes novadā netālu no Rīgas lidostas.

Turpinās izmeklēšana par aviācijas nelaimes gadīju...

Birojā uzsver, ka šīs izmeklēšanas notiek, nemeklējot vainīgos un nenosakot personu atbildību. Tomēr saistībā ar abiem minētajiem nelaimes gadījumiem ir ierosināts kriminālprocess, kur vainīgo noskaidrošanai citu izmeklēšanu veic Valsts policija.

Patlaban esot grūti prognozēt iespējamo biroja nobeiguma ziņojuma pabeigšanas laiku, bet atbilstoši normatīviem aviācijas drošības izmeklēšanas secinājumi un notikušā iemesli tiks noskaidroti izmeklēšanas procesā un publicēti izmeklēšanas biroja mājaslapā, cik vien drīz iespējams, un, ja iespējams, 12 mēnešu laikā pēc nelaimes gadījuma vai nopietnā incidenta dienas.

Birojā informē, ka patlaban izmeklēšanas birojs saistībā ar minētajiem aviācijas nelaimes gadījumiem apkopo informāciju, kā arī notiek testēšanas darbi tehnisko iemeslu noskaidrošanai. Kamēr izmeklēšana nav pabeigta, izmeklēšanas birojs nevar sniegt detalizētāku informāciju par izmeklēšanas gaitu.

19. jūnijā neliela lidmašīna veica avārijas nosēšanos pļavā Imantas mikrorajonā, jo tai beidzās degviela pirms tika sasniegta Rīgas lidosta, iepriekš žurnālistiem sacīja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) pārstāvis Aivis Vincevs.

Viņš norādīja, ka minētā lidmašīna pacēlās no Limbažu lidlauka, lai kopā ar izpletņlēcējiem veiktu lidojumus virs Limbažiem. Lielākā daļa izpletņlēcēju jau bija izlekuši, kad strauji sāka mainīties laika apstākļi, taču viens izpletņlēcējs pieņēma lēmumu nelēkt un atgriezties lidostā.

Gaisa kuģa pilots aviācijas nelaimes gadījumā necieta, savukārt pasažieris (izpletņlēcējs) guva vidējā smaguma traumas un tika nogādāts ārstniecības iestādē.

Savukārt aviācijas nelaimes gadījums, kas notika 4. maijā uz Tallinas šosejas pie Ādažiem, kad neliela lidmašīna veica avārijas nosēšanos, iespējams, ir saistīts ar gaisa kuģa dzinēja nestabilu darbību, iepriekš sacīja izmeklēšanas birojā.

Atrodoties aptuveni 500 metru augstumā, gaisa kuģa dzinējam parādījās nestabila darbība un vibrācija, tādēļ pilots pieņēma lēmumu meklēt piemērotu nosēšanās vietu. Saistībā ar to, ka gaisa kuģa gabarīti pārsniedza Tallinas šosejas braucamās joslas platumu, gaisa kuģis nosēšanās laikā ar kreisā spārna vidusdaļu sadūrās ar ceļazīmi šosejas sadales līnijā, atsitoties pret to. Lidmašīna iebrauca šosejas pretējā joslā, aizķerot ar labā spārna galu nākamo ceļazīmi, nolaužot borta aeronavigācijas gaismas uz spārna gala.

Lidojuma laikā gaisa kuģī atradās pilots un pasažiere, kuri negadījumā necieta. Pēc gaisa kuģa apstāšanās šosejas ceļmalā gaisa kuģa pilots paziņoja par notikušo.

Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja mērķis ir valsts pārvaldes funkcijas īstenošana civilās aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas jomā, smagu dzelzceļa avāriju un nopietnu negadījumu izmeklēšanas jomā, kā arī jūras negadījumu un incidentu izmeklēšanas jomā.