Jaunajā mācību gadā Čakša mudina gādāt par kvalitatīvu izglītību visiem bērniem
foto: Publicitātes
Izglītības ministre Anda Čakša.
Tava izglītība
2024. gada 2. septembrī, 12:26

Jaunajā mācību gadā Čakša mudina gādāt par kvalitatīvu izglītību visiem bērniem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Nav nekā svarīgāka, kā visiem bērniem visā Latvijā pieejama kvalitatīva un augstvērtīga izglītība, kas sniedz vislabākās iespējas attīstīt savas spējas, iegūt zināšanas un apgūt dzīvei un darbam nepieciešamās prasmes, jaunā mācību gadā apsveikumā pedagogiem, skolu vadītājiem un izglītības pārvaldēm vēl izglītības ministre Anda Čakša (JV), informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Jaunajā mācību gadā Čakša mudina gādāt par kvalita...

Vienlīdz svarīgi, lai labākās iespējas būtu pieejamas katrā skolā, - gan bērniem, kuriem kāds mācību priekšmets padodas viegli, gan tiem, kam jāpieliek lielākas pūles. "Un rezultāts atkarīgs no visiem - skolotājiem, skolu direktoriem, izglītības pārvaldēm, pašvaldībām un izglītības jomas valsts institūcijām," pauž Čakša.

Viņas ieskatā, savstarpējās satikšanās prieks, prasme sarunāties un būt sadzirdētam, savstarpējā cieņa un sadarbība starp pedagogu, skolēnu un vecākiem, dialogs un pieredzes apmaiņa starp dažādu paaudžu pedagogiem ir ceļš uz augstu izglītības kvalitāti. "Tas ejams mums visiem kopā, ar misijas apziņu darot savu darbu. Pamanīsim un novērtēsim cits cita izaugsmi un būsim drosmīgi teikt labus vārdus," aicina ministre.

Čakša atgādina, ka labs pedagogs spēj iedvesmot skolēnus mācīties visu turpmāko mūžu, rada neizdzēšamu interesi par mācību priekšmetu un ar to saistīto dzīves jomu. Veidojot valsts politiku šajā jomā, ir jāsper vairāki soļi, kas tieši saistīti ar ilgi gaidīto stabilitāti izglītības nozarē un pedagogu prestiža veicināšanu. Šie soļi jau esot zināmi: skolotāju atalgojuma paaugstināšanas programma un jauns skolu finansēšanas modelis valsts dotācijai pašvaldībām, kas būtu taisnīgāks un vairāk vērsts uz izglītības kvalitāti.

Ministre pateicas ikvienam izglītības sistēmā strādājošajam - skolotājiem, direktoriem, izglītības pārvalžu darbiniekiem. "Vēlos uzsvērt, ka IZM ir atvērta sadarbībai. Mēs uzklausīsim un palīdzēsim, jo mums ir kopīgs mērķis - mūsu valsts nākotne, labākās iespējas mūsu bērniem. Šī nākotne ir mūsu rokās," sola Čakša. No kopīgā darba rezultāta ir atkarīgs, vai Latvija būs spējīga radīt inovācijas, augstās tehnoloģijās un zināšanās balstītu tautsaimniecības attīstību. Tādu attīstību, kas nodrošinās katra Latvijas iedzīvotāja labklājību nākotnē.

Lai katra jaunā mācību gada diena sākas ar pārliecību, ka varam sasniegt savus mērķus, novēl izglītības un zinātnes ministre. Viņa no sirds apsveicu arī visus skolēnus un vecākus, sākoties jaunam mācību gadam.

Ministre norāda, ka katra mācību gada sākums ir kā satikšanās ar jaunu grāmatu - ikviens ar pacilājošu saviļņojumu atver to un ļaujas autora radītajiem notikumiem, lai bagātinātos, kļūtu zinošāki, erudītāki un dzīvesgudrāki. Šis process nav iedomājams bez lasītprasmes, iztēles, izpratnes, formulu un likumu apgūšanas, jā, arī piepūles, lai nonāktu līdz pēdējai lappusei.

"Vairāk nekā 200 000 Latvijas skolēnu novēlu aizrautīgu, pārsteigumiem un atklājumiem bagātu mācību gadu. Mācīšanās ir laikietilpīgs process, bet rezultāts ir tā vērts - skolā iemācāmies domāt, iedziļināties, pamatot savas domas un uzņemties atbildību. Trenējiet savu prātu un ķermeni," rosina Čakša.

Viņa aicina vecākus būt kopā ar saviem bērniem gan sasniegumu un prieka brīžos, gan tādos, kad īpaši svarīgs ir tieši ģimenes atbalsts grūtību pārvarēšanā. Ministre novēl vecākiem aktīvu un abpusēji cieņpilnu sadarbību ar skolotājiem.

Jaunajā mācību gadā 481 pašvaldību un 75 privātās izglītības iestādēs 1.-12. klases skolas solos sēdīsies 224 322 skolēni, liecina IZM apkopotā informācija. No viņiem 20 657 skolēni mācības sāks 1. klasē. Dati par izglītojamo skaitu gan var tikt precizēti, kad skolas būs ievadījušas informāciju Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS). 2024./2025.mācību gadā pašvaldību un privātajās izglītības iestādēs strādās 25 879 pedagogi.

Pedagogu saimei piekto gadu pievienosies arī jauns "Mācītspēks" kurss - 102 topošie skolotāji, kuri izturējuši atlasi šī gada pavasarī un strādās skolās paralēli pedagoģijas studijām izvēlētajā augstskolā. 49% no viņiem mācīs STEM priekšmetus jeb matemātiku, dabaszinātnes un tehnoloģijas jomu.