1. septembrī Čehova teātrī notika pirmizrāde jaunai izrādei visai ģimenei – “Pelnrušķīte”.

Izrādes "Pelnrušķīte" pirmizrāde Čehova teātrī

1. septembrī Čehova teātrī notika pirmizrāde jaunai izrādei visai ģimenei – “Pelnrušķīte”.

Kultūra
2024. gada 1. septembrī, 21:44

FOTO: ģimenes ar bērniem ierodas uz Čehova teātra jaunumu - mūsdienīgo “Pelnrušķīti”

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Aizvadītajā gadā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris ieviesa tradīciju – Zinību dienā dāvināt jaunu pirmizrādi bērniem un viņu vecākiem. Pērn šajā dienā pie skatītājiem nonāca šobrīd jau lielu popularitāti iemantojušais “Robins Huds” (režisore Dace Pūce), savukārt šogad skatītājus gaidīs jauns lielās formas iestudējums – “Pelnrušķīte”, kas top režisores Paulas Pļavnieces vadībā, informē teātris.

FOTO: ģimenes ar bērniem ierodas uz Čehova teātra ...

Stāsts par Pelnrušķīti ir balstīts visiem zināmajā scenārijā un notikumu secībā, tomēr to varoņu intereses un aizraušanās ir mūsdienīgas, aicinot arī skatītājiem aizdomāties par globālām aktualitātēm – piemēram, par izmirstošo dabisko pļavu  saglabāšanu, kas šajā skatuves versijā ir Pelnrušķītes patiess dzīves aicinājums. Arī princis šajā lugā ir ar dabai draudzīgiem hobijiem – viņu aizraus nevis ierastās medības, bet gan dārzniecība un biškopība.

Izrādes radošo komandu režisores Paulas Pļavnieces vadībā veidoja scenogrāfe Sintija Jēkabsone, kostīmu māksliniece Baiba Litiņa, komponists Reinis Sējāns, gaismu mākslinieks Niks Cipruss un horeogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs. Lugas autore ir Linda Rudene, savukārt tulkojumu krievu valodā veidoja Lina Ovčiņņikova.

Galvenajā – Pelnrušķītes – lomā izrādē iejūtas aktrise Jūlija Berngardte, bet pārējos varoņus atveido virkne Čehova teātra vadošo aktieru, kā arī topošie aktieri – Latvijas Kultūras akadēmijas studenti.

Režisorei Paulai Pļavniecei “Pelnrušķīte” ir ceturtā izrāde, kas iestudēta Čehova teātrī, turklāt divas no tām jau saņēmušas balvas “Spēlmaņu nakts” ceremonijā – 2022. gadā par gada labāko izrādi bērniem un/vai pusaudžiem tika atzīta izrāde “Dakteris Aikāsāp”, bet 2023. gada ceremonijā bērnu un jauniešu žūrijas simpātijas balvu saņēma Paulas Pļavnieces izrāde “Trīs sivēntiņi un vilks”.