Sunākstē stārķis Pēterītis silto zemju vietā izvēlas diedelēt pie veikala
foto: ekrānuzņēmums no video
Pēterītis ir ļoti sabiedrisks un labprāt pavada lauku ar Sunākstes dāmām.
Novadu ziņas
2024. gada 14. septembrī, 16:16

Sunākstē stārķis Pēterītis silto zemju vietā izvēlas diedelēt pie veikala

Māris Puķītis

Jauns.lv

Aizkraukles novada Sunākstē uz siltajām zemēm nav devies baltais stārķis, kuru vietējie tagad baro un iesaukuši par Pēterīti. Svētelis ir ļoti drošs, mēdz pat ieiet veikalā, bet putnu pazinēji brīdina, ka šī draudzība var būt bīstama.

Sunākstē stārķis Pēterītis silto zemju vietā izvēl...

Sunākstes iedzīvotāja Mārīte Vidusdaugavas TV stāsta: “Pirmais bija tas, ka es piegāju viņam klāt un paglaudīju galvu. Un tad nekas vairāk nebija jādara – nāca uz mājām. Mēs viņam ūdeni no sākuma iedevām padzerties. Pēc tam jau nāca pats. Staigā gan pa dārzu, gan uz veikalu nāk ciemos.”

Stārķis sapratis, ka pie barības var tikt, uzturoties pie veikala. Sunākstieši Pēteri cienā ar zivīm, esot pat atnestas čūskas. Dota arī maize, kas noteikti nav stārķu barība. Drosmīgākie ļauj putnam pat ēst no rokas.

Mārīte sazinājusies ar Savvaļas putnu palīdzības biedrību “Drauga Spārns” par Pēterīša izmitināšanu, taču atteikts vietu trūkuma dēļ. Dabas aizsardzības pārvaldē septembra sākumā informēts, ka stārķis pametīs Latviju, kad būs tam gatavs, tomēr tas nav noticis. Sunākstē spriež, ka varētu stārķim rast pajumti šķūnītī.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības goda biedre Māra Janaus, kura specializējas darbā ar baltajiem stārķiem, saka: “Ja stārķis nebūs aizlidojis pēc mēneša, tad varēs sākt domāt, kā viņam palīdzēt izturēt līdz nākamajam pavasarim. Jāņem vērā, ka stārķis ēd katru dienu, un viņi ir gaļēdāji.”

Tikmēr Ornitoloģijas biedrības aktīviste Ieva Vavilova “Facebook” brīdina: “Atcerieties, ka stārķis var būt agresīvs un bīstams, ja viņam kāds nedos iekāroto. Īpaši jāsarga bērni, kuru acu augstums ir stārķa knābja augstumā, jo acis var būt pirmais knābja mērķis.”