LVM darbinieki konstatē neierasti garas īpaši aizsargājamas efejas Ventspils novadā
foto: Shutterstock
Ilustratīvs attēls.
Novadu ziņas
2024. gada 24. augustā, 22:48

LVM darbinieki konstatē neierasti garas īpaši aizsargājamas efejas Ventspils novadā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Veicot augu monitoringu mikroliegumā Ziemeļkurzemē Ventspils novada Tārgales pagastā, AS "Latvijas valsts meži" (LVM) darbinieki konstatējuši neierasti garas īpaši aizsargājamās parastās efejas, kuru augstums sasniedzis aptuveni desmit metrus, informē LVM pārstāvji.

LVM darbinieki konstatē neierasti garas īpaši aizs...

Konstatētas lielas, vecas un vitālas efejas, un piecas no tām šogad ziedēs, kas liecinot par sugai labvēlīgiem apstākļiem. Efejas parasti zied augusta beigās un septembrī ar zaļgandzelteniem ziediem galviņveida čemurā. Savukārt efejas auglis ir melna oga. Parastā efeja plaši sastopama Eiropā, tai patīk okeānisks klimats ar maigām ziemām, līdz ar to Latvijā tā sastopama ļoti reti.

LVM pārstāvji akcentē, ka turpmāk jāseko līdzi, lai parastās efejas dzīvotnē nemainītos gaismas intensitāte, jo šī suga nepanes spilgtu apgaismojumu - tad efejai apdeg mūžzaļās lapas un tā var iet bojā. Uzņēmuma pārstāvji min, ka ilgu laiku Baltijas un Skandināvijas valstīs uzskatīts, ka šajās valstīs sastopama Baltijas efeja, kas ir maza, četrus līdz piecus metrus augsta liāna, tomēr jaunākajos zinātniskajos pētījumos šādu iespējamību neatzīst, un visā sugas izplatības areālā sastopama viena suga - parastā efeja, kas labvēlīgos apstākļos Eiropā var sasniegt pat 20 metru augstumu.  LVM apsaimnieko valstij piederošās meža zemes. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.