1dienas
3stundas
29minūtes
07sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Lietuvas slavenākā sportiste Rūta Meilutīte iekļūst autoavārijā, lai gan mašīnu vadīt nemaz nedrīkst
foto: CHINE NOUVELLE/SIPA
Londonas olimpiskā čempione Rūta Meilutīte iekūlusies jaunās nepatikšanās.
Sporta zvaigznes

Lietuvas slavenākā sportiste Rūta Meilutīte iekļūst autoavārijā, lai gan mašīnu vadīt nemaz nedrīkst

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

24. oktobrī ap pusdienlaiku Kauņā satiksmes negadījumā iekļuvusi Lietuvas visu laiku izcilākā peldētājā Rūta Meilutīte, vēsta Lietuvas mediji.

Lietuvas slavenākā sportiste Rūta Meilutīte iekļūs...

Satiksmes negadījums nepiesaistītu tik lielu sabiedrības uzmanību, ja vien slavenai sportistei nebūtu atņemta autovadītājas apliecība jau 2020. gadā. Kā vēsta TV3.lt, Rūta Meilutīte bez tiesībām palika par ātruma pārsniegšanu. Medijs vēsta, ka sportiste joprojām nav atguvusi autovadītāja apliecību, kas viņai neļauj atrasties pie automašīnas stūres.

Kā vēsta Kauņas policija, 24. oktobrī plkst. 12.19 saņemts ziņojums, ka Kauņā, Jonavas ielā sadūrušās divas automašīnas. Aizpildot ceļu satiksmes negadījuma saskaņoto protokolu, autovadītāji netika pie kopsaucēja un tika izsaukta policija. Ierodoties policistiem, tika noskaidrots, ka sadūrušās “Toyota Yaris”, kuru vadīja 1972. gadā dzimusi sieviete, un BMW, kuru vadīja 1997. gadā dzimusi sieviete. Negadījumā cietušo personu nav, sabojāta viena manta. Noprotams, ka BMW vadījusi Meilutīte, kurai nemaz nav šādu tiesību.

Policija apstiprina, ka saistībā ar šo negadījumu ir uzsākta administratīvā lietvedība saskaņā ar Administratīvā kodeksa 423. panta 1. punktu. Saskaņā ar minēto pantu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu, ko izdarījusi persona, kurai nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību, un kura rezultātā nodarīti zaudējumi citu personu transportlīdzekļiem, mantai, ceļiem, ceļu un citiem objektiem vai citai mantai, uzliek naudas sodu no trīssimt līdz piecsimt sešdesmit eiro.

Šobrīd 27 gadus vecā Meilutīte uzskatāma par Lietuvas visu laiku izcilāko peldētāji un vienu pašām populārākajām sportistēm. Viņā pārsteidza visu pasauli 15 gadu vecumā, izcīnot zelta medaļu 100 metru brasa distancē Londonas olimpiskajās spēlēs. Tās bija viņas pirmās lielās sacensības pieaugušo konkurencē. Meilutīte kopumā var lepoties arī ar pieciem pasaules čempiones tituliem, diviem sudrabiem un vienu bronzu.

2019. gadā talantīgā peldētāja tika diskvalificēta par dopinga pārbaužu ignorēšanu, jo viņa trīs reizes gada laikā nebija sasniedzama dopinga kontrolieriem. Apzinoties gaidāmo divu gadu diskvalifikāciju, manāmo regresu rezultātos un motivācijas trūkumu, viņa 2019. gadā – 22 gadu vecumā - nolēma paziņot par karjeras beigām. Tomēr pēc diskvalifikācijas izciešanas viņa atgriezās baseinā un pamanījās izcīnīt trīs pasaules čempionātu medaļas (divas zelta). Tāpat lietuviete trīs reizes kļuvusi par Eiropas čempioni un četras reizes labojusi pasaules rekordu, bet četras reizes par pasaules un piecas reizes Eiropas čempioni īsajā baseinā.

Meilutīte ar lielām cerībām raudzījās Parīzes olimpisko spēļu virzienā, kur tomēr palika vien 11. vietā. Gatavošanos četrgades lielākajam sporta notikumam krietni iztraucēja pēdas savainojums. Pēc uzvaras pasaules čempionātā lietuvietei bija jāveic operācija, pēc kuras nespēja pilnībā atkopties, lai Parīzē sasniegtu labākos rezultātus.

Tas Lietuvas sportistei bija otrais būtiskais savainojums karjerā, kas liedz pienācīgi sagatavoties olimpiskajām spēlēm. 2015. gada septembrī Meilutīte cieta velosipēda negadījumā, kurā salauza elkoni. Viņas rokā uz laiku tika ievietota metāla plāksne. Nākamajā sezonā viņa jau atgriezās baseinā, tomēr par zeltu Riodežaneiro cīnīties nespēja.  

Par Meilutītes statusu Lietuvā liecina fakts, ka viņa piecas tikusi atzīta par gada sportisti valstī - 2012., 2013., 2014., 2018. un 2022. gadā. Pirmās divas uzvarēts nenodalot sportistu dzimumus. Vairāk reižu par Meilutīti pie šī goda ticis vien leģendārais basketbolists Modests Paulausks (septiņi panākumi), bet tādiem slaveniem sportistiem kā Arvīdam Sabonim (basketbols), Virgīlijam Aleknam (diska mešana) un Šarūnam Marčuļonim (basketbols) balva iegūta četras reizes.