3dienas
2stundas
54minūtes
01sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Amerikāņu daiļslidotāja Elisona Rīda tuvojas Lietuvas pilsonības saņemšanai
foto: AFP/Scanpix
Elisone Rīda un Sauļus Ambrulevičs varētu pārstāvēt Lietuvu 2026. gada olimpiskajās spēlēs.
Citi sporta veidi

Amerikāņu daiļslidotāja Elisona Rīda tuvojas Lietuvas pilsonības saņemšanai

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Lietuvas Pilsonības komisija ir ierosinājusi prezidentam Gitanam Nausēdam piešķirt valsts pilsonību amerikāņu daiļslidotājai Elisonai Rīdai.

Amerikāņu daiļslidotāja Elisona Rīda tuvojas Lietu...

"Izvērtējot visus apstākļus, uzklausot pieteicēju, kura ieradās un piedalījās komisijas sēdē, komisija nolēma ierosināt prezidentam izņēmuma kārtā piešķirt Lietuvas pilsonību Elisonai Rīdai," žurnālistiem pēc otrdien notikušās sēdes sacīja komisijas priekšsēdētājs Prans Žukausks.

Savukārt Rīda žurnālistiem teica, ka bija noraizējusies par šo lēmumu, taču viņa patiesi vēlas kļūt par Lietuvas pilsoni.

Žukausks norādīja, komisijas lēmums bija vienbalsīgs, ņemot vērā sportistes nopelnus valsts labā un integrāciju Lietuvas sabiedrībā. “Tika novērtēti nopelni un sasniegumi Eiropas čempionātos, pasaules čempionātos un citās sacensībās, kā arī integrācijas kritēriji, piemēram, lietuviešu valodas zināšanas, dalība sabiedrības dzīvē un kopienas pasākumos gan Lietuvā, gan Kanādā," viņš piebilda.

Pilsonības komisija sniedz ieteikumus prezidentam par lēmumiem par pilsonības piešķiršanu vai anulēšanu. Saskaņā ar likumu prezidents var piešķirt Lietuvas pilsonību izņēmuma kārtā ārvalstniekiem vai bezvalstniekiem, kuriem ir īpaši nopelni valsts labā un kuri ir integrējušies Lietuvas sabiedrībā. Rīda Lietuvas pilsonībai atkal pieteicās šogad pēc tam, kad kopā ar savu daiļslidošanas partneri lietuvieti Sauļu Ambruleviču janvārī Kauņā izcīnīja Lietuvai bronzas medaļas Eiropas čempionātā daiļslidošanā.

Nausēda, kurš jau divas reizes noraidīja Rīdas lūgumus par pilsonības piešķiršanu izņēmuma kārtā, janvārī paziņoja, ka pēc šīs uzvaras situācija varētu mainīties, ja Rīda iesniegtu jaunu lūgumu. Ja Rīda iegūtu Lietuvas pilsonību, viņa varētu pārstāvēt Lietuvu olimpiskajās spēlēs. Nākamās ziemas olimpiskās spēles notiks 2026. gadā Milānā un Kortīnā d'Ampeco, Itālijā.

Rīda jau iepriekš divas reizes bija pieteikusies Lietuvas pilsonības saņemšanai. Tomēr Nausēda pieteikumus 2022. un 2023. gadā noraidīja. Toreiz tika apgalvots, ka daiļslidotājai Lietuvas pilsonība atteikta, jo viņa neesot demonstrējusi īpašus nopelnus Lietuvas labā. Bez Lietuvas pilsonības Rīda nevarēja piedalīties 2022. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Pekinā.

30 gadus vecā amerikāniete Rīda un 32 gadus vecais lietuvietis Ambrulevičs ir daiļslidošanas partneri kopš 2017. gada. 2020. gadā ar sirdstrieku 30 gadu vecumā nomira viņas brālis - trīskārtējais olimpisko spēļu dalībnieks daiļslidošanā Kriss Rīds -, kurš kopā ar abu māsu Ketiju pārstāvēja viņu mātes dzimteni Japānu.