Vēlreiz jāizmanto sev dotā iespēja: Artūram Šilovam priekšā izaicinājumiem bagāta sezona
foto: AP/Scanpix
Artūrs Šilovs (pa labi) pēc pirmās pārbaudes spēles pret Sietlas "Kraken".
Hokejs

Vēlreiz jāizmanto sev dotā iespēja: Artūram Šilovam priekšā izaicinājumiem bagāta sezona

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Artūrs Šilovs naktī uz trešdienu atvairīja 18 metienus un kļuva par Vankūveras “Canucks” un Sietlas “Kraken” spēles pirmo zvaigzni. Ar jauno līgumu kabatā Šilovam gan nāksies sevi pierādīt no jauna, jo Tačera Demko savainojums licis mainīt potenciālo sākotnējo kārtību Kanādas kluba vārtsargu rotācijā. 

Vēlreiz jāizmanto sev dotā iespēja: Artūram Šilova...

Gan Demko, gan Keisija Desmita traumas ļāva Šilovam uzmirdzēt Vankūveras “Canucks” kreklā pagājušās sezonas izskaņā. Regulārajā turnīrā viņš nospēlēja četras spēles (88,1% atvairīti metieni, 2,47 ielaistas ripas), bet desmit mači viņam sezonas svarīgākajā brīdī – izslēgšanas cīņās (89,8% atvairīti metieni, 2,91 ielaista ripa). Ar savu sniegumu latviešu vārtsargs ļāva Vankūveras “Canucks” pārvarēt pirmo kārtu un tikt līdz septiņiem mačiem sērijā pret Edmontonas “Oilers”.

Pēc sezonas Šilovam bija beidzies līgums ar klubu, taču puses spēja vienoties par divu gadu līgumu. Kas būtiski, ja līdz šim latvietim bija divvirzienu līgums, tad šoreiz tas ir vienvirziena, katru sezonu vārtsargam pelnot ap 850 tūkstošiem dolāru. Tas nozīmē, ka, ja Šilovu nosūtīs uz AHL, tad viņam algas čeks nemainīsies. Pozitīvas ziņas latvieša vārtsarga sakarā bija arī Keisija Desmita došanās uz Dalasas “Stars”, kamēr Tačera Demko kājas trauma jau ļāva ar pozitīvu skatu lūkoties Šilova virzienā uz pirmā vārtsarga lomu “Canucks”.

Tieši Demko savainojums ir tas, kas šobrīd sagriezis kājām gaisā arī latvieša šķietami stabilo situāciju Vankūverā. Pirms nedēļas Demko sarunā ar medijiem pauda, ka viņam ir diezgan specifisks un rets savainojums vienā no kreisās kājas muskuļiem. Tajā viņš iedzīvojās pagājušās sezonas 1. aprīļa spēlē pret Nešvilas “Predators”, saduroties ar vārtu konstrukciju. Viņš būtu atgriezies ierindā, ja “Canucks” tiktu Konferences finālā, taču tā nenotika, savukārt starpsezonā viņš traumu atsvaidzināja. Konsultējoties ar dažādiem speciālistiem, viņš uzzinājis, ka šāda muskuļa trauma visbiežāk rodas regbijā un futbolā, sportistiem no tā atgūstoties laika posmā no trīs nedēļām līdz pat vairākiem mēnešiem bez operācijas veikšanas. Pagaidām šo pašu ceļu izvēlējies Demko, taču viņa atgriešanās laiks joprojām ir neskaidrs, pēdējā sarunā ar žurnālistiem atklāja galvenais treneris Riks Tokets. “Dzirdēju, ka viņam bija laba diena. Mums nav nosprausta datuma viņa sakarā. Nezinu, cik precīzi, bet viņam bijušas labas pēdējās desmit līdz 12 dienas, tā kā tas ir pozitīvi.”

Tomēr tieši neskaidrības ap Demko atgriešanos un viņa sportisko kondīciju, kad viņš atkal būs redzams uz ledus, lika “Canucks” lieki neriskēt un piesaistīt vēl vienu augsta līmeņa vārtsargu, 29 gadus vecā soma Kevina Lankinena personā. NHL viņš atradies Čikāgas “Blackhawks” un Nešvilas “Predators” sistēmās, pēdējās sastāvā 2023./2024. gada sezonā spēlējot 24 mačos (90,8% atvairīti metieni, 2,82 ielaistas ripas). Puses parakstīja viena gada līgumu par kopējo summu 875 tūkstošiem ASV dolāru – respektīvi, līdzīgu summu kā ar Šilovu, bet uz pusi īsāku līguma termiņu. “Viņš ir pieredzējis NHL vārtsargs, kurš papildinās mūsu vārtsargu līniju. Iepriekšējā sezonā viņš nospēlēja solīdi Nešvilā un Kevina prasmes atbilst mūsu redzējumam par vārtsarga varējumu,” pēc vienošanās panākšanas citēts “Canucks” ģenerālmenedžeris Patriks Alvins. 

Tas nozīmē arī jaunu konkurentu latvietim, taču jau savos pirmajos uznācienos uz ledus Artūrs Šilovs pierādījis, ka pretendēs uz pirmā vārtsarga lomu. Viņa pārliecinošais sniegums pret Sietlas “Kraken” nav palicis nepamanīts Vankūveras “Canucks” apskatnieku vidū, kuri uzskata, ka tieši latviešu vārtsargam sezona jāsāk kā kluba pirmajam numuram. “Vankūveras vārtsargu situācija tagad izskatās stabilāka. Kevina Lankinena parakstīšana bija nozīmīgs faktors, bet tagad fani var atviegloti nopūsties, jo Artūrs Šilovs bija dominējošs “Canucks” treniņspēlē un satriecošs pret Sietlas “Kraken”. Viņš veica vairākus hailaitu cienīgus atvairījumus, spēja reaģēt uz nestandarta situācijām un glābt pēc Vankūveras aizsargu rupjām kļūdām. Šilovs izskatījās arī pārliecinošs brīžos, kad  vārtu priekšā bija burzma – faktors, kas bija viņa vājais punkts iepriekšējā sezonā. Viņš ir pelnījis būt pamatvārtsargs sezonas sākumā, ja Demko nebūs gatavs,” raksta “The Athletic” apskatnieks Tomass Drenss.

Līdzīgas domas pauž cits apskatnieks Deivids Kvadrelli. “Ko varu pateikt par Artūru Šilovu? Jaunais vārtsargs turpinājis iesākto no pagājušās sezonas izslēgšanas cīņām ar lielisku maču pret “Kraken”. Mana prognoze ir, ka tieši viņš tandēmā ar Kevinu Lankinenu būs pirmais numurs.” Pats latviešu vārtsargs sev raksturīgajā manierē daudz nekomentēja potenciālo konkurenci ar Kevinu Lanskinenu par vietu “Canucks” vārtos. “Jutos labi un biju gatavs pirmajai mājas spēlei. Man ļoti patika atmosfēra arēnā. Puišiem ir pārliecība, ka, ja kaut kas notiks un viņi varbūt kļūdīsies, tad es palīdzēšu. Lai spēlētu, katrā mačā ir jādemonstrē savs labākais sniegums. Neatkarīgi, kāda spēle tā ir, jāspēlē ar pilnu atdevi.”

Vankūveras “Canucks” jauno sezonu sāks 10. oktobrī, kad savā laukumā uzņems Kalgari “Flames”.