VIDEO: Kalvīti pēc Latvijas hokeja izlases panākuma ieceļ Lāčplēša godā
foto: Edijs Pālens/LETA
Hokeja federācijas prezidentam Aigaram Kalvītim ne vien bija galvā jāliek Lāčplēša cepure, bet arī ar āmuru dēlī simboliski jāiesit pēdējā ripa, kas nozīmē, ka uzdevums ir paveikts godam.
Hokejs
2024. gada 2. septembrī, 13:24

VIDEO: Kalvīti pēc Latvijas hokeja izlases panākuma ieceļ Lāčplēša godā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Svētdienas vakarā pārpildītā “Arēnā Rīga” Latvijas hokeja izlase neatstāja cerības Francijas valstsvienībai un otro reizi pēc kārtas nopelnīja ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm. Kā jau ierasts pēc lieliem panākumiem, hokeja izlases ģērbtuvē tika malkots uzvarētāju alus un Latvijas Hokeja federācija ļāva mums ielūkoties notiekošajās svinībās.

VIDEO: Kalvīti pēc Latvijas hokeja izlases panākum...

Jauns.lv jau vēstīja, ka Milānas un Kortīnas olimpisko spēļu kvalifikācijas B grupas izšķirošajā spēlē vairāk nekā 10 300 skatītāju klātbūtnē “Arēnā Rīga” Latvijas hokejisti pārliecinoši apspēlēja Franciju ar 5:2. Latvijas izlasei vārtus guva Eduards Tralmaks, Roberts Bukarts, Rodrigo Ābols, Mārtiņš Dzierkals un Kristiāns Rubīns, kuram arī divas rezultatīvas piespēles, bet 17 no 19 sāncenšu metieniem atvairīja Kristers Gudļevskis.

Kā jau pēdējā laikā ierasts, Latvijas Hokeja federācija (LHF) ļāva ielūkoties svinībās, kas norisinājās mūsu izlases ģērbtuvē pēc spēles. Hokejistiem īpašu sveicienu bija sagatavojuši mūziķi Patrisha un Fiņķis, kas uzvarētājiem par godu izpildīja savu populāro skaņdarbu “Raķešu zinātne”.

Savukārt mazliet neierasti noslēdzās mača galvenā cīnītāja apbalvošana komandas iekšienē. Par spēles labāko spēlētāju oficiāli tika atzīts vārtsargs Kristers Gudļevskis, kurš vēlāk tika nominēts arī par visa Rīgas turnīra labāko vārtsargu (labākais aizsargs tika atzīts Uvis Jānis Balinskis, labākais uzbrucējs francūzis Aleksandrs Teksjē, bet vērtīgākais spēlētājs, mūsu kapteinis Kaspars Daugaviņš). Tomēr allaž neoficiālā apbalvošana notiek arī valstsvienības ģērbtuvē, kur iepriekšējās spēles Lāčplēša cepures (lielākā cīnītāja balvas ieguvējs) nominē nākamo laureātu. Šoreiz Balinskis izcēla LHF prezidenta Aigara Kalvīša veikumu, palīdzot izlases rindās savākties tik labam sastāvam.

Balinskis gan izmeta komentāru, ka varbūt sasniegtās olimpiskās spēles varētu kļūt par iemeslu kādam “bonusiņam” no federācijas. Fonā dzirdami arī izteikumi, ka bijušais Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns varbūt varētu padomāt par kādas brīvdienas piešķiršanu un, protams, jau par tradīciju kļuvušais izlases kapteiņa Daugaviņa izteiksmīgais alus malks.

Kalvītis savā uzrunā izcēla, ka hokejisti laimīgus padarīja desmitiem tūkstošus cilvēku visā Latvijā, bet izlasei novēlēja pārsteigt arī kādu lielvalsti Milānas-Kortīnas olimpiskajās spēlēs.

Latvijas hokeja izlase olimpiskajām spēlēm kvalificējusies jau septīto reizi. Mūsu valstsvienība iepriekš spēlēja 1936. gadā Garmišpārtenkirhenē, 2002. gada Soltleiksitijā, 2006. gadā Turīnā, 2010. gadā Vankūverā, 2014. gadā Sočos, un 2022. gadā Pekinā. Mūsu hokejistu augstākā vieta līdz šim bijusi astotā, kas izcīnīta Sočos, kur kvalifikācijas spēlē tika pārspēta Šveice, bet ceturtdaļfinālā dramatiskā cīņā ar 1:2 tika zaudēts nākamajiem čempioniem Kanādas hokejistiem, kuru sastāvā bija pulcētas spilgtākās NHL zvaigzne ar Sidniju Krosbiju priekšgalā. Toreiz Latvijas izlases vārtos spožu maču aizvadīja Kristers Gudļevskis, kurš atvairīja 55 no 57 amerikāņu metieniem.

Šā brīža grupu sadalījums 2026. gada olimpiskajām spēlēm liecina, ka mūsu hokejisti būs C grupā ar ASV, Slovākijas un okupantu (Krievijas) izlasēm. Par Krievijas dalību gan vēl tiks lemts Starptautiskajā Hokeja federācijā (IIHF). Ja uzvarēs veselais saprāts, un agresorvalstij dalība tiks liegta, tad sagaidāms, ka okupantu vietu ieņems tieši Francija, kas, pateicoties labākai gūto-zaudēto vārtu attiecībai, ir labākā otro vietu ieguvēja olimpiskajā kvalifikācijā. Nav gan izslēgts, ka šādā gadījumā notiks grupu pārdalīšana, neļaujot kopā vienā grupā nonākt trim kvalifikācijas dalībniecēm, kas ir nomināli IIHF rangā zemāk esošās komandas, neskaitot rīkotājus.