
Maigs, dzeltens un piestāv vasarai - recepte, kā mājās sasiet ķimeņu sieru

Ķimeņu sēkliņām caurausts maigs, dzeltens siers piestāv mūsu vasarai. Lai arī ierasts to ēst Jāņu laikā, patiesībā ķimeņu siers labi garšo vienmēr. Ja gribas nedaudz dažādot garšu, biezas siera šķēles var uzcept uz pannas.
2 ½ l piena
½ kg 9 % biezpiena (pēc iespējas sausāka)
2 olas
75 g skābā krējuma
50 g sviesta
2 tējk. ķimeņu
1 tējk. sāls (bez kaudzītes)
1. Katlā uzkarsē pienu, bet neuzvāri. Bļodā samīci biezpienu un pa karotei liec klāt pienam. Turpini karsēt, bet nevāri, līdz sāk atdalīties sūkalas un piens ir kļuvis par dzidru šķidrumu.
2. Lielā bļodā liec caurduri, izklāj to ar marli un nokās tur katla saturu. Biezpiena masu, kas paliks sietā, nedaudz paspaidi, lai notek viss liekais šķidrums.
3. Mazā bļodiņā sakul olas ar sāli un ķimenēm.
4. Nelielā katlā izkausē sviestu un liec tajā biezpiena masu. Noņem katliņu no uguns un, maisot un spaidot biezpienu, lēnām pievieno tam sakultās olas. Kad olas labi sajaukušās ar masu, liec katliņu uz uguns un turpini maisīt, spaidīt un pat nedaudz pasist topošo sieru.
5. Pievieno krējumu un iemaisi to siera masā. Šajā brīdī var pievienot šķipsniņu kurkumas, ja sieru gribi dzeltenāku.
6. Uz mazas uguns turpini masu karsēt un maisīt, līdz veidojas viendabīga masa. No karsēšanas ilguma atkarīgs, cik siers būs stingrs.
7. Šķīvī izklāj marli, liec tajā siera masu. Marli aizloki un izveido vēlamā izmēra siera formu. Virsū liec vēl vienu šķīvi un slogu. Atstāj uz nakti vēsumā.