Ziemassvētku kēkss - īstās latvju saimnieces Māras Zemdegas recepte
foto: Publicitātes
Māra Zemdega.
Garšīgi

Ziemassvētku kēkss - īstās latvju saimnieces Māras Zemdegas recepte

Vita Zvaigznīte

Žurnāls "Kas Jauns"

Šis ir “tas kēkss”, ko cep pirms Ziemassvētkiem, aplaista ar brendiju, sasaiņo dāvanās vai netīšām apēd vēl līdz galdā likšanai, jo pārāk jau nu ilgi tas visu pārmāc ar savu smaržu un iztēloto garšu. Ir laiks sākt!

Soctīklos uz slavas pjedestāla pacelts TV raidījuma "Īstās latvju saimnieces" trešās sezonas dalībnieces un viesu nama "Mauriņi" īpašnieces Māras Zemdegas kēkss. Saimniece pati arī padalījusies ar tā recepti.

Sastāvdaļas

  • 175 g sviesta
  • 375 g cukura
  • 175 g četrās daļās sagrieztu žāvētu aprikožu
  • 375 g rozīņu bez kauliņiem
  • 400 g ūdens
  • 125 g iecukurotu ķiršu vai dzērveņu
  • 60 g ananasu gabaliņu vai papaijas
  • 6 ēdk. brendija
  • 3 olas
  • 375 g miltu
  • 1 apelsīna, 1 citrona miza
  • šķipsna sodas
  • nepilna ēdk. cepamā pulvera
  • vismaz 50 g brendija pirmajai aplaistīšanai, nākamajām – atkarībā no kūkas briedināšanas laika

Pagatavošana

  • Sviestu, cukuru, aprikozes un rozīnes aplej ar ūdeni, uzvāra un turpina lēni vārīt 20 minūtes. Atdzesē.
  • Pievieno iecukurotās ogas, ananasu vai papaiju, brendiju, olas. Samaisa.
  • Pievieno miltus, sarīvētu apelsīna un citrona miziņu, sodu, cepamo pulveri.
  • Cep ap 180 grādu krāsnī aptuveni 30 minūtes. Gatavību pārbauda ar kociņu. Pēc izņemšanas no krāsns salej ar brendiju. Atdzesē.
  • Uz pārtikas plēves liek sausu auduma gabalu, ietin kūku, salaista ar brendiju, lai audums mitrs, un rūpīgi ietin plēvē. Glabā ne ledusskapī. Ja ilgi, tad pēc kāda laika atkal salaista ar brendiju.