Ar anšoviem, cūkgaļu un citas - kā mājās pagatavot pasaulē populārākās tomātu mērces
foto: Shutterstock
Tomātu mērce ar pastu ir klasiska kombinācija, un mērces gatavošana mājās ēdienam piešķir īpaši izsmalcinātu garšu.
Garšīgi

Ar anšoviem, cūkgaļu un citas - kā mājās pagatavot pasaulē populārākās tomātu mērces

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Septembris ir piemērots laiks, lai gatavotu dažādas tomātu mērces, ar kurām papildināt makaronu un dārzeņu ēdienus. Tās lieliski iederēsies arī pie desiņām un citiem gaļas ēdieniem.

Kā tomātiem novilkt miziņu?

Tomātiem apakšpusē ar nazi iegriez miziņā krustu un liec tos bļodā. Uzvāri ūdeni un aplej tomātus. Ūdenim bļodā jābūt diezgan daudz, jo tad tas ilgāk būs karsts. Pēc 5 minūtēm tomātus noskalo zem auksta ūdens un novelc tiem miziņas, aizķerot ar nazīti aiz iegriezuma vietas.

Puttanesca jeb tomātu mērce ar anšoviem

45 minūtes
1 litrs

2 kg nomizotu tomātu
5 anšovu filejas
50 g olīveļļas
4 ķiploka daiviņas
2 ēdk. cukura
2 ēdk. sakapāta bazilika
2 ēdk. konservētu kaperu
1 ēdk. tomātu pastas
20 g sakapātu Kalamata olīvu bez kauliņiem (der arī citas)
½ sarkanā čili pāksts
1 tējk. sāls

1. Eļļu, ķiplokus, anšovus un čili sablendē. Pārlej katlā, kurā satilps arī visas pārējās receptes sastāvdaļas. Karsē uz mērenas uguns 2 minūtes, līdz jūti izdalāmies patīkamu aromātu.

2. Pievieno gabalos sagrieztus tomātus, pastu, cukuru un sāli. Strauji uzvāri, tad samazini karstumu un uz lēnas uguns sutini apmēram 30 minūtes. Ja tomātu gabali nav izjukuši, saspaidi tos ar dakšiņu. Pieliec baziliku, olīvas un kaperus un pasutini vēl 10 minūtes.

3. Mērci 3 dienas var uzglabāt ledusskapī.

foto: Shutterstock

Tomātu mērce ar degvīnu

Šī mērce lieliski garšo ar makaroniem. Nevajag uztraukties par alkohola saturu ēdienā – degvīns iztvaikos, atstājot tikai patīkamu garšas noti.

30 minūtes
500 ml

500 g nomizotu tomātu
150 g degvīna
100 g saldā krējuma
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
2 ēdk. olīveļļas
1 ēdk. cukura
1 tējk. sāls
¼ čili pāksts

1. Lej pannā eļļu. Sīki sagriez sīpolu. Sakapā ķiplokus un čili. Liec sīpolus, ķiplokus un čili pannā un uz lēnas uguns sutini 6–8 minūtes.

2. Tomātus sagriez mazos gabaliņos un pievieno pannas saturam. Uzvāri un turpini sautēt apmēram 20 minūtes, līdz tomātiem iztvaikojis liekais mitrums un pannā ir samērā bieza mērce. Ja mērci vēlies viendabīgu, bez tomātu gabaliņiem, sablendē.

3. Pievieno degvīnu un uzvāri. Tad iemaisi saldo krējumu un uzvāri vēlreiz. Pasniedzot var uzkaisīt parmezānu.

foto: Shutterstock

Amatriciana jeb tomātu mērce ar cūkgaļu

Cūkas vaigu vietā var izmantot kūpinātu cūkas krūtiņu. Pie gatavas mērces labi piestāv pekorīno siers.

30 minūtes
1 litrs

1 kg nomizotu tomātu
200 g kūpināta cūkas vaidziņa
150 ml sausa baltvīna
1 sarkanā paprika
1 ēdk. brūnā cukura
1 tējk. sāls
¼ tējk. maltas asās paprikas

1.  Sīki sagriez tomātus un papriku. Cūkas vaidziņus sagriez nelielos kubiņos.

2. Gaļu liec katliņā un sacep zeltainu.

3. Ber klāt papriku un apcep. Pievieno cukuru un aso papriku. Ļauj kādu minūti cukuram karamelizēt papriku, tad pielej vīnu. Uzvāri un pasutini 5 minūtes.

4. Pievieno tomātus un sāli. Vāri uz lēnas uguns 15 minūtes, līdz tomāti izšķīst un veidojas bieza, viendabība mērce.

foto: Shutterstock

Arabiata jeb pikantā tomātu mērce

Ļoti vienkārša, klasiska, universāla mērce, kas labi garšo ar makaronu ēdieniem, zupām un citām mērcēm.

45 minūtes
1 litrs

1 ½ kg nomizotu tomātu
5 ķiploka daiviņas
3 ēdk. olīveļļas
1 sarkanais čili
1 tējk. raudenes lapiņu
1 tējk. sāls

1. Ķiploku sarīvē. Katliņā ielej eļļu, pieber ķiplokus un kārtīgi izkarsē, bet neļauj sabrūnēt. Pievieno sakapātu čili un raudeni un cep vēl minūti.

2. Pieber gabalos sagrieztus tomātus, uzvāri un turpini vārīt uz lēnas uguns vēl apmēram 30 minūtes, līdz tomāti izjukuši un veidojas bieza mērce. Pievieno sāli. Ledusskapī var uzglabāt nedēļu.