
Elitārs Šanhajas restorāns piedāvā šokējošu desertu. Vai tiešām kāds to spēj ieēst?

Ekskluzīvs Šanhajas restorāns piesaistījis ievērojamu uzmanību ar to, ka piedāvā izbaudīt maltītes ieturēšanu “autentiskā” lietusmeža atmosfērā. Šī eksotiskā gaisotne ir manāma ne tikai visapkārt viesiem, bet arī viņu šķīvjos. Sevišķu ažiotāžu izraisījis kāds deserts, kuru spētu ieēst tikai cilvēks ar rūdītu kuņģi un nervu sistēmu.
7. aprīlī kāda populāra ēdienu blogere, kura internetā pazīstama kā “Mixue’s Culinary Notes” ar vairāk nekā 400 000 sekotāju platformā “RedNote” publicēja aizraujošu video par savu kulināro piedzīvojumu un neparasto restorāna ēdienkarti, savu aprakstu nosaucot kā “Šanhajas jaunais restorāns pārspēj neprāta robežas”.
Kā vēsta “South China Morning Post”, šī Šanhajas restorāna “Canopia” dibinātāji — viens no Ķīnas, otrs no Francijas — septiņus gadus pētījuši Juņnaņas provinces lietusmežus, lai to gaisotni nogādātu megapolē Šanhajā. Pats interjers izveidots Juņnaņas lietusmeža stilā ar ūdenskritumu, nokrišņu imitāciju un dzīvās dabas pārstāvjiem. Tiek ziņots, ka restorāna izveide izmaksājusi aptuveni 15–20 miljonus juaņu (1,79-2,38 miljoni eiro). Restorāns esot tik ekskluzīvs, ka katru vakaru piedāvā tikai vienu galdiņu ar 12 sēdvietām, un apmeklējums ir jārezervē krietni savlaikus, norāda Ķīnas izdevums "Global Times".
Tajā piedāvā 15 ēdienu maltīti, kas izmaksā apmēram 3888 juaņas (nedaudz vairāk par 463 eiro), neskaitot dzērienus. Piemēram, restorāna apmeklētāji var plūkt podos augošo augu lapas un tās nobaudīt ar mērci, nolaizīt medu un putekšņus no ledus kubiņiem vai ēst rūpīgi sagatavotu “melnu staipīgu masu”, kas rada atgādina parazītaugu raflēziju radīto pūstošās gaļas smārdu.
April 11 – Chinese media reported that in Shanghai, a restaurant charging 4,000 yuan per person for dishes made with elephant dung has come under official investigation. pic.twitter.com/WzQ6nIhaJF
— Share Chinese Douyin(TikTok) videos (@cz8921469_z) April 13, 2025
Taču maltītes kulminācija ir deserts — ja tā to var nosaukt — “Ziloņu izkārnījumos iespraustie ziedi”. Tieši tā, šī “saldā ēdiena” pamatā ir sterilizēti, žāvēti kraukšķīgi ziloņu izkārnījumi, kam pievienots augļu džems, ziedputekšņi, zāļu smaržas un medus sorbets. Savdabīgā ēdiena baudītāji var izvēlēties smaržas un augļu džemu atbilstoši savai gaumei.
Ar augu šķiedrvielām bagātos ziloņu mēslus bieži izmanto dažādos produktos, tostarp A4 papīra ražošanā.
Neparastā virtuve ir šokējusi daudzus interneta lietotājus, izraisot plašas diskusijas un pretrunīgus viedokļus. “Tas ir pretīgi un biedējoši. Es esmu no Juņnaņas provinces, bet mēs pilnīgi noteikti neēdam ziloņu mēslus,” izteicās kāds komentētājs. “Bagātie ēdīs visu, un Šanhaja, pazīstama kā Burvju pilsēta, pilnībā attaisno šo iesauku. Tas viss izskatās kā liela mēroga ņirgāšanās un bagāto padevības pārbaudījums,” ironizēja cits.
Atradās arī tādi, kuri atzinīgi novērtēja šādu ēdienkarti. “Tas nav parasts restorāns; bet drīzāk vieta eksperimentēšanai. Ja meklējat unikālus gastronomiskus iespaidus, to noteikti ir vērts pamēģināt,” rakstīja kāds komentētājs.
Tomēr izskatās, ka restorāna savdabīgās ēdienkartes kritiķu izrādījies vairāk vai to balsis skaļākas, un vietējās varas iestādes 11. aprīlī uzsāka izmeklēšanu sakarā ar iespējamiem Ķīnas pārtikas drošības likuma pārkāpumiem. "Global Times" norāda, ka inspekcijas rezultātā restorāns uz laiku ir apturējis darbību. Savukārt "Jimu News" atsaucas uz juristu teikto, ka ziloņu izkārnījumi nav iekļauti nacionālajā pārtikas izejvielu katalogā, tie rada potenciālu piesārņojuma risku un pat pēc dezinfekcijas apstrādes tos drīkst izmantot tikai pēc atbilstošu juridisku procedūru veikšanas, lai tos atzītu par produktu sastāvdaļu.