Pasaulslavenais Šerloka Holmsa lomas atveidotājs Vasilijs Ļivanovs nokļuvis reanimācijā ar insultu
foto: REUTERS/SCANPIX
Vasilijs Ļivanovs pie Šerloka Holmsa un doktora Vatsona statujas Maskavā 2007. gadā
Slavenības

Pasaulslavenais Šerloka Holmsa lomas atveidotājs Vasilijs Ļivanovs nokļuvis reanimācijā ar insultu

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Pasaulslavenā detektīva Šerloka Holmsa lomas atveidotājs, krievu aktieris Vasilijs Ļivanovs nokļuvis reanimācijā ar insultu. Viņam kļuva slikti svētdien.

Pasaulslavenais Šerloka Holmsa lomas atveidotājs V...

89 gadus vecajam Ļivanovam pirmdien veikta operācija, viņa stāvokli vērtē kā smagu.

Kaut gan Ļivanovs tēlojis daudzās filmās, kā arī savulaik strādājis kinostudijā "Sojuzmuļtfiļm", ierunājot tādus slavenus bērnu animācijas filmu varoņus kā Karlsons un krokodils Gena, vislielāko slavu viņš ieguva ar britu rakstnieka Artūra Konana Doila leģendārā detektīva Šerloka Holmsa lomas atveidi filmās no 1979. līdz 1986. gada, par ko 2006. gadā no Lielbritānijas karalienes Elizabetes II pat saņēma Britu impērijas ordeni.

foto: REUTERS/SCANPIX
Vasilijs Ļivanovs pie Šerloka Holmsa un doktora Vatsona statujas Maskavā 2007. gadā
Vasilijs Ļivanovs pie Šerloka Holmsa un doktora Vatsona statujas Maskavā 2007. gadā

Privātā dzīvē Ļivanovam tik labi neklājās: 2009. gadā viņa dēlu Borisu notiesāja par slepkavību, tiesa, viņu jau pēc pieciem gadiem pirms termiņa izlaida brīvībā.

Jāpiebilst, ka Ļivanova, gluži kā daudzu citu krievu izklaides industrijas darbinieku, reputāciju pamatīgi iedragāja Krievijas diktatora Vladimira Putina iebrukuma Ukrainā atbalstīšana.

“Kā gan es varēju neatbalstīt šo specoperāciju? Es taču esmu krievs,” viņš jau 2022. gada pavasarī stāstīja kp.ru, apgalvojot, ka Krievija nekad nesāk karus, bet Ukrainā tagad valda fašisti, kamēr vairums ukraiņu atbalsta Krieviju. “Kā viņi šauj uz pilsētām, skolām, bērnudārziem, dzīvojamajām mājām – kas tas vispār ir? Tīrs fašisms, briesmīgs. Un ar šo atsaldēto fašistu veidojumu mums nākas cīnīties. Starp citu, nedomājiet, ka visa Ukraina ir pret Krieviju – tās ir muļķības. Lielākā daļa ukraiņu atbalsta Krieviju.”

Protams, Kremļa diktatoram Vladimiram Putinam vienkārši nebija citas izejas, kā iebrukt Ukrainā, bet pie visa vainīga Amerika. “Ja mēs nebūtu sākuši speciālo operāciju, Ukraina būtu atjaunojusi kodolieročus. Jūs saprotat, ko tas nozīmē, kad jums blakus ir kodolieroči, un cilvēki, kuri jūs ienīst, ar tiem vicinās? Krievu apspiešana vai pat uzbrukums Krievijai bija tikai laika jautājums. Kāpēc? Jo pastāv Rietumu, pirmām kārtām, amerikāņu ideoloģija. Viņi necieš godīgu konkurenci – vēlas būt vienīgie un spēcīgākie pasaulē. Un, kad parādās kāds cits, piemēram, Krievija, viņi ir nikni. Tāpēc Ukrainas zeme viņiem kļuva par sīknaudu: viņi nolēma Ukrainu ietērpt kodolieročos kā lelli, un skatīties, kas notiks.”

“Es vēlos novēlēt krieviem uzvaru, bet ukraiņiem – saprast, kas ar viņiem notiek, un palikt veseliem un drošībā. Mēs neatbalstām asinsizliešanu, bet gan to rezultātu, uz kuru tiecas mūsu prezidents un armija, kas izpilda viņa uzdevumus: tas ir fašisma likvidēšana Ukrainā, tās pārvēršana par neitrālu valsti un ukraiņu normāla dzīve. Visam jābeidzas ar denacifikāciju un demilitarizāciju. Jo ātrāk Ukrainas vara piekritīs šiem nosacījumiem, jo ātrāk beigsies karadarbība. Lai gan mani pārsteidz, kā mēs vēl joprojām ar viņiem sarunājamies. Vai mēs runātu ar Hitleru? Es pats savām ausīm esmu dzirdējis ierakstu, kā adjutants ziņoja maršalam Žukovam, ka vācieši lūdz sarunas. Un zināt, ko atbildēja Žukovs? – “Lai viņi iet…!”

Jāpiebilst, ka krievu aktieris Vitālijs Solomins, kurš bija doktora Vatsona lomas atveidotājs pārī ar Ļivanovu filmās par Šerloku Holmsu, 2002. gada 24. aprīlī izrādes “Krečinska kāzas” laikā sajutās slikti un spēja nospēlēt tikai pirmo ainu, bet no skatuves viņu nonesa uz rokām. Slimnīcā viņam konstatēja insultu, pēc ilgstošas komas viņš 27. maijā nomira 60 gadu vecumā. Zīmīgi, ka Vitālija Solomina vecākais brālis, aktieris Jurijs Solomins — arī "ukraiņu denacificēšanas" atbalstītājs — nomira šā gada janvārī ar to pašu kaiti.