Pasaulē

Irāna uzbrūk Izraēlai, radot bažas par pilnapmēra karu Tuvajos Austrumos

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Irāna izšāvusi lielu daudzumu raķešu uz Izraēlu, liekot visā valstī pasludināt trauksmi un radot bažas par pilnapmēra karu Tuvajos Austrumos.

Irāna uzbrūk Izraēlai, radot bažas par pilnapmēra ...

Armijas pārstāvis Daniels Hagari sacīja, ka bijuši arī daži "trāpījumi" valsts vidienē un dienvidos.

Sākoties raķešu uzbrukumam, gaisa trauksme tika izsludināta visā Izraēlā, tajā skaitā Jeruzalemē. Aptuveni stundu pēc paziņojuma par raķešu uzbrukumu armija pavēstīja, ka briesmas šobrīd vairs nedraud un ka cilvēki var atstāt bumbu patvertnes.

Izraēla paziņojusi, ka nepaliks atbildi parādā. "Šim uzbrukumam būs sekas. Mums ir plāni, un mēs rīkosimies vietā un laikā, ko paši izvēlēsimies," sacīja Hagari.

Mediji vēsta, ka Irāna izšāvusi pret Izraēlu 150 līdz 200 raķešu.

Irānas Revolucionārā gvarde paziņojusi, ka raķešu trieciens esot atbilde uz Libānas šiītu bruņotā grupējuma līdera Hasana Nasrallas, palestīniešu teroristiskā grupējuma "Hamās" vadoņa Ismaila Hanijes un Irānas Revolucionārās gvardes ģenerāļa Abasa Nilforušana nogalināšanu. Revolucionārā gvarde arī piedraudējusi ar "iznīcinošu uzbrukumu", ja Izraēla atbildēs uz Irānas raķešu uzbrukumu.

Reaģējot uz Irānas raķešu uzbrukumu Izraēlai, ASV prezidents Džo Baidens deva rīkojumu Savienoto Valstu armijai palīdzēt Izraēlai atvairīt Irāna raķetes. Baltais nams paziņoja, ka Baidens un ASV viceprezidente Kamala Harisa seko līdzi situācijai un ASV bruņotie spēki palīdzēs "notriekt raķetes, kas mērķētas uz Izraēlu".

Izraēla ir slēgusi savu gaisa telpu un ienākošos avioreisus novirzījusi uz citiem lidlaukiem. Par savas gaisa telpas slēgšanu drošības apsvērumu dēļ paziņojusi arī Irāka. Gaisa satiksmi apturējusi arī Jordānija un Libāna.

Beirūtas dienvidu piepilsētās ziņas par raķešu uzbrukumu tika uztvertas ar sajūsmu, cilvēkiem ar automātiskajiem ieročiem šaujot gaisā, ziņoja Libānas mediji. Aģentūras AFP žurnālists vēstīja, ka līdzīgas prieka izpausmes skanējušas arī no Irānas atbalstītā grupējuma "Hizbollah" bastiona.

Palestīniešu teroristu grupējums "Hamās" Irānas raķešu uzbrukumu Izraēlai nodēvējis par varonīgu.

zraēlas armija šonedēļ paziņoja par ierobežotām sauszemes operācijām pret Irānas atbalstītā bruņotā grupējuma "Hizbollah" mērķiem Libānā, un aicināja evakuēties cilvēkus no vairāk nekā 20 apdzīvotām vietām pie Libānas robežas.

Izraēlas gaisa uzlidojumā "Hizbollah" štāba mītnei, kurā piektdien tika likvidēts grupējuma līderis Hasans Nasralla, tika nogalināts arī Irānas Revolucionārās gvardes ģenerālis Abass Nilforušans. Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hameneji solījis, ka Nasrallas nāve "nebūs velta", bet pirmais viceprezidents Mohameds Reza Arefs paziņojis, ka tā novedīšot pie Izraēlas iznīcināšanas.

Irānas dusmas pret Izraēlu jau izraisīja palestīniešu teroristu organizācijas "Hamas" politiskā vadītāja Ismaela Hanijas likvidēšana Teherānā šā gada vasarā.

Šis ir jau otrais Irānas uzbrukums Izraēlai šī gada laikā. 14. aprīļa naktī Irāna raidīja uz Izraēlu ap 300 raķešu un dronu, bet 99% tika notriekti pirms mērķa sasniegšanas. Toreiz Irāna paziņoja, ka tā ir atbilde uz 1. aprīlī notikušo uzbrukumu Irānas vēstniecībai Damaskā, kurā tika nogalināti 16 cilvēki, tajā skaitā divi irāņu ģenerāļi.