Slepkavas atrada tikai pēc 27 gadiem: Tupaka Šakura nāves noslēpums
foto: Barry King / Alamy/ Vida Press
Tupaks Šakurs.
Slavenības
2024. gada 15. septembrī, 05:06

Slepkavas atrada tikai pēc 27 gadiem: Tupaka Šakura nāves noslēpums

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

2Pac izpelnījies hiphopa leģendas titulu, iekļuvis 86. vietā visu laiku 100 izcilāko mākslinieku sarakstā pēc "Rolling Stone" versijas un atstājis milzīgu iespaidu uz Eminemu, "Snoop Dogg", Dreiku, "50 Cent" un citiem reperiem. Bet Tupaka Šakura biogrāfijā ir arī ārkārtīgi negatīvi momenti.

Slepkavas atrada tikai pēc 27 gadiem: Tupaka Šakur...

1971. gada 16. jūnijā Īstharlemā piedzima mazais Leseins Perišs Kruks, bet pēc gada tante uzstāja, ka jāmaina bērna vārds. Tā radās Tupaks Amaru Šakurs, kas tika nosaukts Dienvidamerikas revolucionāra vārdā. Jau pēc šiem faktiem ir skaidrs, ka zēns audzis neparastā ģimenē: viņa mamma Afēnija bija kreisi radikālās organizācijas "Melnās panteras" aktīviste.

Tikai mēnesi pirms dēla piedzimšanas sievieti attaisnoja par sazvērestību pret ASV valdību, taču cīnīties par afroamerikāņu tiesībām viņa nepārstāja. Savu ceļu cīnīties par to, ko uzskatīja par svarīgu, izvēlējās arī Tupaks: 12 gadu vecumā pusaudzis iestājās Hārlemas 127. ielu ansamblī, bet pēc pārcelšanās uz Baltimoru devās uz mākslas skolu, kur studēja dzeju, džezu un aktiermākslu. Jaunietis piedalījās izrādēs pēc Šekspīra lugām, dejojis baletā, bet galvenais - sāka uzvarēt repa batlos.

Kārtējā pārcelšanās uz Merinu radījusi jaunu attīstības vijumu teātrī: Tamalpaisas skolā Tupaks jau pats iestudējis izrādes.

Bet kad viņš saprata, ka var kļūt par hiphopa leģendu?

Hiphopa faniem svarīgākais atskaites punkts Tupaka dzīvē aizsākās Kalifornijas grupas "Digital Underground" sastāvā. Dziesma "Same Song" kļuvusi par pirmatskaņojumu mākslinieka kā repera karjerā, bet par pilnvērtīgu debiju var nosaukt viņa soloalbumu "2Pacalypse Now". Plates andergraundo atmosfēru novērtējuši gan klausītāji, gan kritiķi: Šakurs nesaudzīgi kritizēja valsts sociālo politiku.

Albums "Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z …: turpināja šo līniju: savās trekās Tupaks runāja par grūto dzīvi geto, nabadzību, rasismu, vardarbību. "Manu panākumu iemesls repā ir tas, ka es pret saviem albumiem izturos kā pret filmām. Rakstot dziesmas, rakstu stāstus. Lai kādus albumus es rakstītu, kuros laukumos uzstājos - es to daru spilgti un tēlaini, manās dziesmās ir konflikta sākums un atrisinājums, dinamika. Tā nu es vienmēr esmu juties kā aktieris, un aktiermāksla ir mana pirmā mīlestība," atzina hiphopa izpildītājs.

Piekopj ne to pareizāko dzīvesveidu

Viņš iemirdzējās seriālā "Cita pasaule", filmējās lentē "Poetic Justice" ar Dženetu Džeksoni. Turklāt reperis neslēpa, ka piekopj ne to pareizāko dzīvesveidu: viņu nereti arestēja par kautiņiem. Turklāt Šakurs nonācis naida centrā starp austrumu un rietumu piekrasti - Ņujorkas "Bad Boy Records" ar reperi "The Notorious B.I.G." priekšgalā vērsies pret Losandželosas leiblu "Death Row Records" Šagu Naitu, pie kura Tupaks ierakstīja albumu "All Eyez on Me".

Terminu "krastu karš" tabloīdi smēlušies no Šakura dzejoļiem, turklāt avīžu raksti kalpojuši par vienu no leiblu konflikta eskalācijas iemesliem. Apogeju sākumā uzskatīja par apšaudi pie Manhetenas studijas, kad Tupakā tika iešautas piecas lodes. 

Romānu virpulī

Tupakam bija arī vairāki romāni, bet tie visi bija īslaicīgi, tā ka ar viņa meitenes titulu gandrīz neviena nevarēja lepoties. 1994. gadā reperis tikās ar Madonnu, taču tas atklājās tikai 2015. gadā, kad dziedātāja pateica to radio ēterā. Vēlāk izsolē pārdeva hiphopa izpildītāja vēstuli, kurā viņš pameta zvaigzni, uzskatot, ka viņu savienība sabojās viņa reputāciju.

"Tev parādīties ar melnu vīrieti nenozīmē riskēt ar karjeru. Jebkurā gadījumā tu izskatīsies atvērtāka un interesantāka. Bet man, vismaz tā man agrāk likās, tas nozīmē, ka sava tēla dēļ es likšu vilties pusei no tiem, kas mani padarīja, kā es domāju, par to, kas es esmu. Es nekad neesmu gribējis tevi aizvainot," daļu Tupaka vēstījuma citēja Rietumu tabloīdi.

Pāra izjukšanas iemesls varēja būt arī banālāks: reperim un pop dīvai bija 13 gadu vecuma starpība. Lai nu kā, 90. gados apkārtējie par šo saistību neko nezināja, toties bija dzirdējuši par skandalozākiem Tupaka personīgajiem stāstiem.

Apsūdzības izvarošanā

1993. gadā 18 gadus vecā Aianna Džeksone apsūdzēja reperi izvarošanā. Tupaks apgalvoja, ka nekādu pierādījumu par noziegumu meitenei nav, taču viņas teiktais izrādījās pietiekams, lai pasludinātu spriedumu - 4,5 gadu cietumsodu. Brīvībā mākslinieks iznāca krietni agrāk - 1995. gadā Šugs Naits par viņu iemaksāja drošības naudu apmaiņā pret neizdevīgu līgumu ar "Death Row Records".

1995. gada oktobrī Tupaks pārsūdzēja spriedumu, un daudzi patiešām noticēja viņa nevainībai. Jau izmeklēšanas laikā reperim sākās attiecības ar Keišu Morisu. Meitene raksturoja aktieri kā galantu un romantisku puisi, kurš gatavs viņu stundām ilgi gaidīt pie mājas, neraugoties uz fanu pūļiem. Keiša un sens draugs Mikijs Rurks kļuvuši par cilvēkiem, kas atbalstījuši izpildītāju grūtā brīdī.

Tupaks un Keiša apprecējās, taču laulība nenoturējās pat gadu: kā atzīmēja pats reperis, viņš vienkārši nespēja dot dzīvesbiedrei tik daudz mīlestības, cik viņa bija pelnījusi. Repera dziemas kļuva arvien drūmākas, par ko liecināja arī albuma "Me Against The World" motīvi. Mākslinieks runāja par cieņu pret māti hitā "Dear Mama", bet galvenokārt - sprieda par vientulību, bailēm un... nāvi.

Ielas likumi

1996. gada rudenī klajā nāca Tupaka Šakura jaunākais studijas albums "The Don Killuminati: The 7 Day Theory", kas iznāca ar segvārdu Makaveli. Jau pēc viņa nāves notika filmu "Lode" un "Strupceļš" pirmizrāde. Viss tāpēc, ka dažas stundas pēc Maika Taisona cīņas apmeklējuma Lasvegasā 25 gadus vecais reperis guvis četrus šautus ievainojumus - divus krūtīs, pa vienam - rokā un gūžā.

Kopā ar Tupaku apšaudītajā automašīnā sēdēja Šugs Naits, un tas radīja mītu, ka producents mēģinājis nogalināt mākslinieku, kurš nolēmis pamest viņa leiblu. Daudz patiesāka versija vēstīja, ka Šakuru atriebjoties nogalinājis Orlando Andersons no pretinieka grupējuma "South Side Crips" - pēc Taisona cīņas reperis uzbrucis Andersonam vienkārši tāpēc, ka tas bijis "no dienvidu krasta".

Diez vai toreiz Tupaks zināja, ka viņa piekautais puisis ir Dveina Deivisa brāļadēls ar iesauku "Keefe D" - "South Side Cribs" vadītājs. Vīrietis devies atriebties kopā ar radinieku un vēl pāris puišiem, taču domājams, ka liktenīgos šāvienus veicis tieši Orlando. Andersonu aizturējusi policija, taču tēvoča sakari, atsaucoties uz "ielas likumiem", ļāvuši viņam izvairīties no tiesiskuma.

Karmas bumerangs

1998. gadā Orlando Andersonu sasniedza karmas bumerangs - viņš tika nogalināts paša iniciētā apšaudē. Tupaka lieta palika neatklāta, jo nebija nekādu pierādījumu par Andersona vainu. Viss mainījās 2018. gadā, kad "Keefe D" uzzināja, ka ir slims ar vēzi, un apstiprināja acīmredzamo. Stāsts turpinājās 2023. gada septembrī: Dveins Deiviss tika arestēts kā Tupaka Šakura slepkavības pasūtītājs. Gangstera liecības sākotnēji radīja šaubas, jo viņš notikušajā vainoja sen mirušo brāļadēlu, un gandrīz visi pārējie nozieguma aculiecinieki ir miruši.

Tomēr Šugs Naits ir dzīvs un tagad izcieš cietumsodu par uzbraukšanu ar pikapu diviem cilvēkiem ar letālu iznākumu. Sadarboties ar policiju viņš nedomā: pēc ielu likumiem, biedri viņam nepiedotu par "stučīšanu", pat ja runa ir par ienaidnieku... Tomēr šķiet, ka ar "Keefe D" stāstiem intervijās un memuāros prokuratūrai pilnīgi pieticis.