Slavenības
2024. gada 22. augustā, 18:15

Mūžībā devies geju pingvīns Sfens, kura mīlas stāsts ar Maģisko aizkustināja pasauli; atraitnis un pārējie viņu piemin ar dziesmu

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Austrālijā mūžībā devies Sfens — slavenais džentū geju pingvīns, kurš kļuva pasaulslavens 2018. gadā, izveidojot viendzimuma ģimeni ar citu pingvīnu Maģisko, bet vēlāk adoptēja un uzaudzināja divus putnēnus.

Mūžībā devies geju pingvīns Sfens, kura mīlas stās...

Džentū pingvīns (Pygoscelis papua) Sfens aizgāja 11 gadu vecumā, kad viņa veselība bija ļoti pasliktinājusies, un Sidnejas jūras akvārija personālam nācās pieņemt grūtu lēmumu par Sfena iemidzināšanu, lai izbeigtu viņa ciešanas.

8 gadus veco Maģisko atnesa pie Sfena ķermeņa, lai viņam palīdzētu aptvert, ka dzīvesdraugs vairs neatgriezīsies. Akvārija darbinieki stāstīja, ka viņš nekavējoties sāka dziedāt, un dziesmai pievienojās arī pārējā 45 pingvīnu lielā kolonija.

“Sfena zaudējums ir salauzis sirdi pingvīnu kolonijai, komandai un visiem, kurus pozitīvi iespaidoja Sfena un Maģiskā dzīves stāsts,” paziņoja “The Sea Life Sydney Aquarium” ģenerālmenedžeris Ričards Dilijs. “Mēs vēlamies izmantot šo iespēju, lai apcerētu un svinētu Sfena dzīvi, atceroties, kāda ikona viņš bija.”

“Tagad komandas uzmanība ir pievērsta Maģiskajam, kurš drīz gatavosies savai pirmajai pārošanās sezonai bez Sfena,” piebilda Dilijs.

Maģiskais un Sfens bija kopā sešus gadus. Personāls pirmo reizi ievēroja viņu netradicionālo orientāciju, kad putni sāka viens otram klanīties, kas ir džentū pingvīnu flirta veids. Pēc tam viņi viens otram dāvināja akmentiņus un dziedāja. Pārošanas sezonā viņi izveidoja kolonijā lielāko ligzdu un pamīšus tajā sēdēja 28 dienas, būtiski ilgāk nekā pārējie. Šādā situācijā kopēji ar vadības apstiprināju nolēma viņiem ļaut perēt olas un audzināt putnēnus. Kad pāris bija veiksmīgi izturējis pārbaudījumu ar mākslīgo olu, viņiem uzticēja perēt heteroseksuāla pāra pamestu olu, un 2018. gadā izšķīlās Lara, par kuru viņi rūpējās. Kas citam pārim radās grūtības perēt vienlaikus divas olas, vienu atdeva Sfenam un Maģiskajam, un 2019. gadā izšķīlās Klensijs.

Sfens un Maģiskais kļuva par slavenībām vispirms Austrālijā, kur viendzimuma laulības tika legalizētas 2017. gadā, bet pēc tam visā pasaulē, iedvesmojot ne tikai Sidnejas geju un lesbiešu “Mardi Gras” parādes dekorāciju vai figurējot “Netflix” seriālā “Atypical”, bet ar savu slavu palīdzot pievērst uzmanību arī cilvēku līdztiesības, kā arī vides problēmām, piemēram, dabas aizsardzībai, piesārņojumam ar plastmasu, globālajai sasilšanai un savvaļas pingvīnu aizsardzībai.

Džentū pingvīni vidēji dzīvo 12-13 gadus un ir izslavēti ar savu romantiski monogāmo dzīvesveidu.