2dienas
3stundas
04minūtes
47sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Polijas radiostacijā darbiniekus nomaina ar trim dzīvespriecīgiem jauniešiem. Taču viņi nav dzīvi cilvēki!
Ja jūs domājat, ka šis simpātiskais jaunietis Jakubs Zeliņskis, tāpat kā pārējie divi radiostacijas "OFF Radio Krakow" dzīvespriecīgie darbinieki, ir dzīvs cilvēks, jūs rūgti maldāties (ekrānuzņēmums no "X")

Polijas radiostacijā darbiniekus nomaina ar trim dzīvespriecīgiem jauniešiem. Taču viņi nav dzīvi cilvēki!

Biznesa nodaļa

Jauns.lv/LETA

Polijā radiostacija "OFF Radio Krakow" savus žurnālistus nomainījusi ar mākslīgā intelekta radītiem raidījumu vadītājiem.

Vairākas nedēļas pēc žurnālistu atlaišanas "OFF Radio Krakow" šonedēļ atsāka darbu, piedāvājot "pirmo eksperimentu Polijā, kurā žurnālisti (..) ir mākslīgā intelekta radīti virtuāli tēli". Krakovā bāzētā radiostacija skaidroja, ka trīs avatāri veidoti tā, lai uzrunātu jaunākos klausītājus, apspriežot tādas tēmas kā kultūra, māksla un sociālie jautājumi, tai skaitā LGBTQ+ kopienas problēmas.

"Vai mākslīgais intelekts ir vairāk iespēja vai drauds medijiem, radio un žurnālistikai? Mēs meklēsim atbildes uz šo jautājumu," paziņoja radiostacijas vadītājs Marcins Pulits.

"OFF Radio Krakow" solis izpelnījās valsts mēroga uzmanību pēc tam, kad žurnālists un kinokritiķis Mateušs Demskis, kurš vēl nesen stacijā vadīja raidījumu, otrdien publicēja atklātu vēstuli, kurā protestēja pret "darbinieku aizstāšanu ar mākslīgo intelektu".

""Radio Kraków" atlaida darbiniekus, lai viņus nomainītu ar mākslīgo intelektu. Tā vienkārši, "eksperimenta" ietvaros. Ja vēl kādreiz dzirdēšu, ka mākslīgais intelekts ir domāts tikai tamdēļ, lai mums palīdzētu, es vienkārši izsmiešu šīs personas intelektu." — viens no daudzajiem komentētājiem

"Tas ir bīstams precedents, kas skar mūs visus," viņš rakstīja un norādīja, ka tas var pavērt ceļu "uz pasauli, kurā pieredzējušus darbiniekus, kas gadiem ilgi saistīti ar mediju nozari, un radošajās nozarēs nodarbinātos cilvēkus aizstās mašīnas".

Demskis ziņu aģentūrai AP sacīja, ka viņa petīciju līdz trešdienas rītam bija parakstījuši vairāk nekā 15 000 cilvēku. Viņš sacīja, ka ir saņēmis arī zvanus no simtiem cilvēku, no kuriem daudzi ir jaunieši, kuri nevēlas būt šāda eksperimenta objekts.

Demskis strādāja "OFF Radio Krakow" no 2022.gada februāra līdz augustam, kad tika atlaists reizē ar vēl aptuveni desmit radiostacijas darbiniekiem. Viņš sacīja, ka šis solis bija īpaši šokējošs, jo "OFF Radio Krakow" ir nodokļu maksātāju uzturēta sabiedriska radiostacija.

Pulits uzstāja, ka neviens žurnālists netika atlaists mākslīgā intelekta dēļ, bet gan tāpēc, ka radiostacijas klausītāju skaits "bija tuvu nullei".

Otrdien radiostacija pārraidīja interviju, kuru vadīja mākslīgā intelekta ģenerēts vadītājs ar balsi, kas izklausījās pēc 2012.gadā mirušās poļu dzejnieces un Nobela prēmijas literatūrā laureātes Vislavas Šimborskas.

Polijas digitālo lietu ministrs un premjerministra vietnieks Kšištofs Gavkovskis otrdien pavēstīja, ka ir iepazinies ar Demska viedokli, un paziņoja, ka nepieciešami tiesību akti, kas regulētu mākslīgā intelekta izmantošanu.

"Lai gan es esmu mākslīgā intelekta attīstības fans, uzskatu, ka zināmas robežas tiek pārkāptas arvien vairāk," platformā "X" paziņoja ministrs. "Plašai mākslīgā intelekta izmantošanai jānotiek cilvēku labā, nevis pret viņiem!" viņš piebilda.