
Vistas gaļa - tiešām tik veselīga? Daži pētnieki to apšauba

Itālijas Nacionālā gastroenteroloģijas institūta zinātnieki atklājuši, ka vairāk nekā 19 vistas gabaliņu patēriņš nedēļā (aptuveni četras porcijas) var palielināt priekšlaicīgas nāves risku.
Vistu bieži dēvē par veselīgāku alternatīvu sarkanai gaļai - tā satur mazāk piesātināto tauku un holesterīna un tiek uzskatīta par lielisku olbaltumvielu avotu. Tomēr jaunais itāļu zinātnieku pētījums apšauba viņas reputāciju.
Bīstamas porcijas: cik ir par daudz?
Cilvēkiem, kuri nedēļā apēda vairāk nekā 300 gramus vistas, bija par 27 procentiem lielāks nāves risks no jebkādiem iemesliem salīdzinājumā ar tiem, kuri ēda mazāk nekā 100 gramus, informē "Daily Mail".
Īpaši satraucoša izrādījās saistība starp augstu vistas gaļas patēriņu un kuņģa un zarnu trakta vēzi. Vīriešiem, kuri nedēļā patērēja vairāk nekā 300 gramus vistas, risks nomirt no gremošanas sistēmas vēža bija 2,6 reizes lielāks nekā tiem, kuri to ēda mazākos daudzumos. Vidēji visos dalībniekos risks bija 2,27 reizes lielāks.
Kāpēc vista var būt kaitīga?
Zinātnieki pagaidām nav pārliecināti par precīzu šāda efekta cēloni, taču izvirza vairākas hipotēzes:
- Gaļas pārcepšana var veicināt ķīmisku vielu veidošanos, kas izraisa ģenētiskas mutācijas.
- Putnu audzēšanas metodēm, ieskaitot pesticīdu un hormonu izmantošanu lopbarībā, var būt loma onkoloģisko slimību attīstībā.
- Hormonālās atšķirības starp vīriešiem un sievietēm var izskaidrot arī augstāku risku vīriešiem. Iepriekšējie pētījumi uz pelēm liecina, ka estrogēns ietekmē uzturvielu uzsūkšanos un slimību risku.
Kā tika veikts pētījums?
Nacionālā gastroenteroloģijas institūta Itālijā veiktajā pētījumā piedalījās 4869 pieaugušie. 19 gadus tika sekots līdzi viņu uzturam, dzīvesveidam, veselības rādītājiem un mirstībai. Dalībnieki aizpildīja detalizētas anketas, kas ietvēra jautājumus par dažādu gaļas veidu patēriņu, ieskaitot putnu un sarkano gaļu.
Analīze liecina, ka 1028 mirušo vidū vista bija 29 procenti no iknedēļas gaļas uztura, bet sarkanā gaļa - 59 procenti.
Svarīgi izpētes ierobežojumi
- Anketās netika precizēts, kādas tieši vistas daļas ēduši dalībnieki.
- Netika ņemti vērā gaļas pagatavošanas veidi un patēriņš.
- Nebija datu par dalībnieku fiziskajām aktivitātēm, kas ir svarīgi kopējā veselības stāvokļa novērtēšanai.
Turklāt pētījums bijis novērojams, kas nozīmē, ka nepierāda cēloņsakarību starp vistas patēriņu un paaugstinātu nāves risku. Tā tikai atklāj iespējamo statistisko korelāciju.
Konteksts un pretrunas
Neskatoties uz satraucošiem secinājumiem, pētījums datus pievieno jau tā pretrunīgajai ainai. Iepriekš citi pētījumi nonāca pie pretējiem secinājumiem: daži saistīja vistu ar veselības uzlabošanos, citi neatrada nekādu saistību ar paaugstinātu mirstību.
Zināms, ka sarkanā gaļa saistīta ar augstāku sirds un asinsvadu slimību, vēža un otrā tipa diabēta risku. Tieši tāpēc vistas gaļu ilgi uzskatīja par veselīgāku alternatīvu. Tomēr jaunie dati šo viedokli apšauba.
Secinājums: vajadzīga izsvērta pieeja
Pētījums aktualizē būtiskus jautājumus, bet nesniedz galīgas atbildes. Nepieciešami papildu zinātniskie darbi, lai precīzi noteiktu vistas gaļas ietekmi uz veselību.
Tikmēr svarīgi ievērot mērenību un daudzveidību uzturā - un atcerēties, ka ne tikai ēdienam, bet arī dzīvesveidam kopumā ir izšķiroša loma dzīves ilgumā un kvalitātē.