0dienas
21stundas
37minūtes
53sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
ANO ģenerālsekretāra Gutērreša dalība BRICS samitā Krievijā izpelnās kritiku
foto: VIA REUTERS
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.
Pasaulē

ANO ģenerālsekretāra Gutērreša dalība BRICS samitā Krievijā izpelnās kritiku

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks negatīvi vērtē ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša dalību BRICS samitā Krievijā.

ANO ģenerālsekretāra Gutērreša dalība BRICS samitā...

Preses konferencē pēc Starptautiskās Krimas platformas trešā parlamentārā samita Stefančuks uzsvēra, ka tikšanās Rīgā ir labākā parlamentārā atbilde uz BRICS samitu.

Stefančuks norādīja, ka viņam kā tās valsts pārstāvim, kura ir viena no ANO līdzdibinātājām, nav skaidrs, kāda bijusi ANO ģenerālsekretāra motivācija piedalīties samitā, kuru vada starptautisks kriminālnoziedznieks.

Tāpat Ukrainas parlamenta priekšsēdētājam nav skaidrs, kāpēc Gutērrešam bija laiks doties uz BRICS samitu Krievijā, bet neatradās laiks, lai apmeklētu Ukrainas miera samitu, kas vasarā notika Šveicē.

Krieviju pirmo reizi kopš 2022. gada aprīļa devās ANO ģenerālsekretārs. BRICS sākotnēji tika izveidota, lai veicinātu investīcijas, taču kopš tā laika tā pāraugusi ģeopolitiskā organizācijā. Tās sākotnējiem locekļiem - Brazīlijai, Krievijai, Indijai, Ķīnai un Dienvidāfrikai - pievienojušies Apvienotie Arābu Emirāti, Ēģipte, Etiopija un Irāna.

Tajā pašā laikā BRICS šķeļ iekšējas pretrunas, ko izsauc, piemēram, Indijas un Ķīnas savstarpējās domstarpības. Septembrī par nolūku pievienoties BRICS paziņoja arī Turcija, kas vienlaikus ir NATO dalībvalsts.