0dienas
21stundas
36minūtes
40sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Starptautiskā Krimināltiesa apsūdz Mongoliju par Putina neaizturēšanu vizītes laikā
foto: EPA/Scanpix
Mongolijas prezidents Hurelsuhs Uhnāgīns (no kreisās) un Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Pasaulē

Starptautiskā Krimināltiesa apsūdz Mongoliju par Putina neaizturēšanu vizītes laikā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) ceturtdien apsūdzēja dalībvalsti Mongoliju, ka tā nav aizturējusi Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu pagājušajā mēnesī notikušās vizītes gaitā, un nodeva šo lietu tālākai izskatīšanai.

Starptautiskā Krimināltiesa apsūdz Mongoliju par P...

Krievijas līderis septembra sākumā apmeklēja Ulanbatoru, neraugoties uz Hāgā bāzētās tiesas izdoto aresta orderi par iespējamu nelikumīgu Ukrainas bērnu deportāciju pēc viņa karaspēka iebrukuma valstī 2022. gadā.

"SKT konstatēja, ka, neaizturot Putina laikā, kad viņš atradās tās teritorijā, un nenododot viņu tiesai, Mongolija nav izpildījusi tiesas prasību sadarboties," teikts SKT paziņojumā. Tiesas dibināšanas līgums Romas statūti, ko parakstījušas visas dalībvalstis, liek valstīm aizturēt meklēšanā izsludinātos aizdomās turētos.

"Dalībvalstīm un valstīm, kas akceptē tiesas jurisdikciju, ir pienākums aizturēt un nodot personas, uz kurām attiecas SKT orderi, neatkarīgi no to oficiālā amata vai valstspiederības," norādīja SKT tiesneši.

"Ņemot vērā nopietnību, ko rada Mongolijas nesadarbošanās ar tiesu, palāta uzskatīja par nepieciešamu nodot šo jautājumu izskatīšanai dalībvalstu asamblejai," norādīja tiesneši, minot SKT pārraudzības struktūru.

SKT 2023. gada martā izdeva Putina aresta orderi. Tajā teikts, ka ir "pamatoti iemesli uzskatīt", ka Putins "ir atbildīgs par kara noziegumu - Ukrainas bērnu nelikumīgu deportāciju" uz Krieviju.