0dienas
23stundas
38minūtes
00sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Šolcs noraida ideju par Ukrainas tūlītēju uzņemšanu NATO
foto: AFP/Scanpix
Vācijas kanclers Olafs Šolcs.
Pasaulē

Šolcs noraida ideju par Ukrainas tūlītēju uzņemšanu NATO

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Vācijas kanclers Olafs Šolcs ceturtdien noraidīja Ukrainas lūgumu, lai tā nekavējoties tiktu uzņemta NATO, ko prezidents Volodimirs Zelenskis izteicis, iepazīstinot Rietumu sabiedrotos ar savu "uzvaras plānu".

Šolcs noraida ideju par Ukrainas tūlītēju uzņemšan...

"Ir svarīgi saprast, ka valsts, kas karo, absolūti nevar kļūt par NATO dalībvalsti," raidsabiedrībai ZDF sacīja Šolcs. "To zina visi, šajā jautājumā domstarpību nav," norādīja kanclers.

Vācijas līderis piebilda, ka attiecībā uz transatlantisko aizsardzības aliansi "uzaicinājums parasti diezgan ātri tiek saistīts ar dalību". Šolcs sacīja, ka iepriekš "mēs esam aprakstījuši perspektīvu" attiecībā uz Ukrainas dalību ilgākā laika posmā - NATO samitos Viļņā pērn un Vašingtonā šovasar. "Bet es uzskatu, ka papildus tam pašlaik nav vajadzības pieņemt jaunu lēmumu," norādīja kanclers.

Ukrainas līderis ir uzsācis diplomātisko ofensīvu, lai piespiestu Rietumu līderus sniegt lielāku atbalstu un palīdzētu Ukrainai uzvarēt karā ar Krieviju, kas ilgst jau trešo gadu. Zelenskis šomēnes nāca klajā ar savu "uzvaras plānu", kurā viens no galvenajiem punktiem bija rosinājums "nekavējoties" uzaicināt Ukrainu pievienoties ASV vadītajai militārajai aliansei.

Viņš arī aicināja atcelt ierobežojumus tāla darbības rādiusa ieroču izmantošanai, ko sabiedrotie ir piegādājuši Ukrainai, taču neviena no prasībām līdz šim nav guvusi vienprātīgu sabiedroto atbalstu.

Šolcs intervijā vēlreiz apstiprināja savu nostāju, ka konflikts nedrīkst pāraugt tiešā karā starp Krieviju un NATO. Viņš arī atkārtoti pauda iebildumus pret tāla darbības rādiusa raķešu "Taurus" piegādi, kas varētu sasniegt mērķus dziļi Krievijas teritorijā un ko Ukraina jau sen ir lūgusi tai nodrošināt.