2dienas
22stundas
38minūtes
14sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ukrainas ģenerālprokurors atkāpjas no amata sakarā ar atklāto vērienīgo korupciju iesaukšanas sistēmā
Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē

Ukrainas ģenerālprokurors atkāpjas no amata sakarā ar atklāto vērienīgo korupciju iesaukšanas sistēmā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins otrdien paziņoja par atkāpšanos no amata pēc tam, kad valsts drošības dienesti izmeklēšanā bija atklājuši vērienīgu korupcijas shēmu, kas, kā noprotams, nodrošināja valdības amatpersonām atbrīvojumus no iesaukuma armijā.

Ukrainas ģenerālprokurors atkāpjas no amata sakarā...

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis reaģēja, izdodot dekrētu, kas paredz, ka līdz gada beigām tiks atcelta pašreizējā medicīnisko un sociālo komisiju sistēma, kas reģistrē cilvēkus kā invalīdus, tādējādi likvidējot iespēju izvairīties no iesaukšanas armijā, izmantojot kukuļošanu.

Mobilizācija Ukrainā ir pretrunīgs jautājums, kas ir polarizējis sabiedrību pēc plaša mēroga iesaukuma  kampaņas šā gada sākumā.

Zelenskis paziņoja, ka ir ticies ar Ukrainas augstākajām amatpersonām par plaši izplatīto ļaunprātīgo invaliditātes apliecību izsniegšanu amatpersonām "dažādās valsts iestādēs", kas ļauj izvairīties no militārā dienesta.

Paziņojumā pēc tikšanās Zelenskis pauda, ka Kostinam jāuzņemas "politiskā atbildība" par situāciju viņa struktūrā.

Vakara uzrunā Zelenskis tautai sacīja, ka šāda korupcija ir daudz plašāka un tajā iejaukti ne tikai prokurori vien. "Ir simtiem šādu acīmredzami nepamatotu invaliditātes gadījumu muitas, nodokļu, pensiju fonda un pašvaldību administrācijas ierēdņu vidū," sacīja Zelenskis.