2dienas
23stundas
09minūtes
17sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Putina pazemojums: dārgie BRICS viesi, lūdzu, paņemiet skaidro naudu, jo bankas kartes nedarbojas!
foto: EPA/Scanpix
Krievijas diktators Vladimirs Putins un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins BRICS samitā Kazaņā
Pasaulē

Putina pazemojums: dārgie BRICS viesi, lūdzu, paņemiet skaidro naudu, jo bankas kartes nedarbojas!

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kamēr Kremļa diktators Vladimirs Putins vēlas BRICS samitā demonstrēt citiem pasaules valstu līderiem, ka Krievija veiksmīgi pārvar Rietumu sankcijas par viņa asiņaino karu Ukrainā,  foruma organizētāji ārvalstu viesiem saka ko citu — lūdzu, paņemiet līdzi skaidru naudu, jo ar bankas kartēm būs apgrūtinoši norēķināties.

Putina pazemojums: dārgie BRICS viesi, lūdzu, paņe...

Kā norāda "Bloomberg", samita mājaslapā publicēts atgādinājums viesiem, ka nebūs iespējams izmantot ārpus Krievijas izdotās "Mastercard" vai "Visa" kartes, lai veiktu maksājumus vai izņemtu skaidru naudu, kaut gan "Union Pay" kartes ir derīgas, taču ar ierobežojumiem.

Samita dalībniekiem Krievija iesaka ņemt līdzi dolārus vai eiro, piebilstot, ka tās ir vienīgās ārzemju valūtas, kuras “vairumā Krievijas banku var brīvi apmainīt pret rubļiem”. Viesiem iesaka arī iegādāties vietējo Krievijas "Mir" bankas karti, sniedzot tās saņemšanas norādījumus, kas paziņoti arī lidostā Krievijas Tatarstānas republikas galvaspilsētā Kazaņā, kur notiek BRICS valstu līderu tikšanās.

Tā ir Kremlim nepatīkama atzīšanās, jo kopš invāzijas Ukrainā un sekojošajām Rietumu sankcijām gan Krievijas politiķi, gan propagandisti aizgūtnēm bazūnējuši par "toksiskajiem" dolāriem un eiro, kamēr Krievija pāriet pie "draudzīgām" valūtām, piemēram, Ķīnas juaņas, lai mīkstinātu sankciju ietekmi uz starptautisko tirdzniecību. Savulaik "Mir" sistēmu Krievija slavēja kā pārliecinošu atbildi "Visa" un "Mastercard", taču pat vairāki Krievijas sabiedrotie ir atteikušies no tās izmantošanas, kad ASV tai noteica sankcijas.

Jāpiebilst, ka BRICS samits Kazaņā ir lielākais starptautiskais pasākums, ko Putinam izdevies sarīkot kopš invāzijas Ukrainā un rietumvalstu uzsāktās Krievijas izolācijas kampaņas, un galveno viesu skaitā ir Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, Indijas premjerministrs Narendra Modi un Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Pēdējā brīdi no dalības atteicās Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva, kurš mājās savainojis galvu.

Starp galvenajiem jautājumiem, ko paredzēts apspriest samitā, kas ilgs līdz ceturtdienai, ir Putina ideja izveidot BRICS maksājumu sistēmu, kas būtu pretsvars starptautiskajai maksājumu sistēmai SWIFT, no kuras Krievijas bankas ir atslēgtas kopš 2022.gada.