Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Šolcs noraida galvenos punktus Zelenska uzvaras plānā
foto: ZUMAPRESS.com
Šolcs atkārtoti atteicies piegādāt Ukrainai spārnotās raķetes "Taurus".
Pasaulē

Šolcs noraida galvenos punktus Zelenska uzvaras plānā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv / LETA

Vācijas kanclers Olafs Šolcs pēc Eiropas Savienības (ES) samita Briselē izteicis kritiku Zelenska miera plānam, atkārtoti atsakoties Ukrainai piegādāt tālā darbības rādiusa ieročus.

Šolcs noraida galvenos punktus Zelenska uzvaras pl...

Zelenskis ceturtdien Briselē ES līderu un NATO aizsardzības ministru priekšā aizstāvēja "uzvaras plānu", uzsverot, ka Ukrainai jāatrodas spēka pozīcijās pirms jebkādām miera sarunām ar Krieviju. Zelenskis sanāksmē vēlreiz aicināja Šolcu piegādāt Ukrainai spārnotās raķetes "Taurus" norādot, ka atturošs raķešu arsenāls var piespiest Krieviju uz miera sarunām. Tomēr Vācijas kanclers Zelenska aicinājumu noraidījis.

"Es neuzskatu to par piemērotu piegādi - un tā tas arī paliks," Šolcs klāstīja medijiem, noraidot galvenos punktus Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska "uzvaras plānā" karadarbības Ukrainā izbeigšanai. Šolcs arī saglabāja savu nostāju pret ātru uzaicinājumu Ukrainai pievienoties NATO, kas ir ieskicēts Zelenska plānā. Pret paātrinātu Ukrainas uzņemšanu NATO ir arī ASV.

Vācijas kanclers atsaucās uz jaunākā NATO samita Vašingtonā rezolūcijām, kas vispārīgi apliecina Ukrainai, ka tā vairs netiks apturēta ceļā uz NATO, bet arī atgādina, ka visām alianses dalībvalstīm jābūt vienisprātis par uzaicināšanas NATO nosacījumu izpildi. Starp šiem nosacījumiem ir reformas demokrātijas, ekonomikas un drošības jomā.

Šolcs arī izmantoja iespēju pakritizēt galvenās Vācijas opozīcijas partijas Kristīgo demokrātu savienības (CDU) līderi Frīdrichu Mercu. Kanclers sacīja, ka Mercs bijis vieglprātīgs "Taurus" piegāžu jautājumā, noraidot šīs piegādes pirms federālo zemju vēlēšanām Austrumvācijā, bet pēc tam mainot savu nostāju.